Συμφώνησαν για σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΜΠΛΙΝΚΕΝ-ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ - ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΙΣ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Ο ΑΝΤ. ΜΠΛΙΝΚΕΝ

Δημοσίευση: 20 Ιαν 2023 7:20

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ
Η σημασία της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και της διατήρησης των διπλωματικών δίαυλων επικοινωνίας επισημαίνονται στην κοινή δήλωση για τον Στρατηγικό Μηχανισμό ΗΠΑ - Τουρκίας που εξέδωσαν οι δύο χώρες μετά τη συνάντηση που είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι δύο πλευρές συζήτησαν για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας.
Επιπλέον, επιβεβαίωσαν την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ και συζήτησαν την εφαρμογή του τριμερούς μνημονίου που υπέγραψαν η Φινλανδία, η Σουηδία και η Τουρκία για την προώθηση της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Όσον αφορά την Ουκρανία, οι δύο χώρες υπογράμμισαν την ισχυρή στήριξή τους στην κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους ενάντια στον απαράδεκτο πόλεμο της Ρωσίας και επιβεβαιώνοντας την υποστήριξή τους για την εξεύρεση λύσης για τον τερματισμό του πολέμου.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, και ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πραγματοποίησαν την τέταρτη συνάντηση του Στρατηγικού Μηχανισμού ΗΠΑ-Τουρκίας στις 18 Ιανουαρίου 2023 στην Ουάσινγκτον και επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για μια προσανατολισμένη στα αποτελέσματα θετική διμερή ατζέντα. Συζήτησαν για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας.
Οι δύο άνδρες υπογράμμισαν την ισχυρή στήριξή τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας ενάντια στον απαράδεκτο πόλεμο της Ρωσίας και επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους για την εξεύρεση λύσης για τον τερματισμό του πολέμου.
Οι δύο υπουργοί συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης του συντονισμού και της αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ ενόψει των τρεχουσών απειλών και προκλήσεων. Επιβεβαίωσαν τη μακροχρόνια δέσμευσή τους στη συλλογική άμυνα ως σύμμαχοι, καθώς και στην πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ. Συζήτησαν την εφαρμογή του τριμερούς μνημονίου που υπέγραψαν η Φινλανδία, η Σουηδία και η Τουρκία για την προώθηση της αίτησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Παράλληλα, συζήτησαν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και συμφώνησαν στη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας και των διαύλων επικοινωνίας, ενώ επανέλαβαν την ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν αντιτρομοκρατικές διαβουλεύσεις ως μέρος του Στρατηγικού Μηχανισμού, βασιζόμενες στην προϋπάρχουσα συνεργασία μέσω της επιβολής του νόμου και της ανταλλαγής πληροφοριών.
Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
«Σήμερα κατανοούν όλοι οι εταίροι μας ότι η Τουρκία είναι πρόβλημα», σημείωσε ανώτατη διπλωματική πηγή στην Αθήνα, επισημαίνοντας ότι όλοι πλέον βλέπουν με κριτική ματιά τη στάση της γειτονικής χώρας σε μια σειρά θεμάτων, από τις προκλητικές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας, τη στάση της στη Λιβύη, μέχρι την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Υπογράμμισε δε ότι σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να αναλύεται η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία, ενώ υπενθύμισε ότι η Αθήνα είχε ενημερώσει επαρκώς τις ΗΠΑ για τις ελληνικές θέσεις σε όλο το φάσμα των σχέσεων με την Αγκυρα.
Στις 21 Φεβρουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ‘Αντονι Μπλίνκεν κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αθήνα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass