Μαζικές απεργίες στη Γαλλία

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ

Δημοσίευση: 19 Ιαν 2023 9:29

ΠΑΡΙΣΙ


Ανάμεσα σε σταματημένα τρένα και κλειστά σχολεία, η Γαλλία ετοιμάζεται σήμερα, Πέμπτη, για μια ημέρα μαζικών απεργιών κατά της μεταρρύθμισης των συντάξεων, ένα σχέδιο στο οποίο δοκιμάζεται η ικανότητα του προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, να προωθήσει αυτές τις αλλαγές και ευρύτερα η πολιτική αξιοπιστία του σε μια διαιρεμένη χώρα.
Το σχέδιο και το σημαντικότερο μέτρο, που προβλέπει αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 62 στα 64 έτη, προσκρούει σε ένα ενιαίο συνδικαλιστικό μέτωπο και στην ευρύτερη αποδοκιμασία της κοινής γνώμης, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Στο πολιτικό επίπεδο, το στοίχημα είναι μεγάλο για μια κυβέρνηση που δεν διαθέτει πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Η αριστερά και η ακροδεξιά είναι σφόδρα αντίθετες, ενώ μόνο η παραδοσιακή δεξιά προσφέρει μια πιθανότητα συμβιβασμού.
ΣΤΟ ΠΟΔΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Τουλάχιστον 10.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες, εκ των οποίων 3.500 στο Παρίσι, θα κινητοποιηθούν για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των διαδηλώσεων, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν.
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Ολιβιέ Βεράν, ζήτησε από την πλευρά του να μην μετατραπεί η κινητοποίηση «σε μπλοκάρισμα» της χώρας.
ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΚΑΘΗΛΩΜΕΝΑ, ΧΕΙΡΟΦΡΕΝΟ ΣΕ ΤΡΕΝΑ ΚΑΙ ΜΜΜ
Η πολιτική αεροπορία ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν προληπτικά μία στις πέντε πτήσεις στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού, λόγω απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.
Στους σιδηροδρόμους, η εθνική εταιρία SNCF προβλέπει σοβαρές διαταράξεις στην κυκλοφορία ενός στα τρία τρένα υψηλής ταχύτητας (TGV), ακόμη και ενός στα πέντε ανάλογα με τη γραμμή και μόλις ενός στα δέκα περιφερειακά τρένα κατά μέσο όρο.
Το παρισινό μετρό θα υπολειτουργεί επίσης, με τρεις γραμμές κλειστές, άλλες δέκα ανοικτές «μόνο τις ώρες αιχμής» και «κίνδυνο κορεσμού» τις τρεις τελευταίες, σύμφωνα με τις παρισινές μεταφορές RATP.
Απεργίες προβλέπονται επίσης στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, με πιθανές διακοπές παραγωγής.
«ΛΟΥΚΕΤΟ» ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Πολλοί θα χρειαστεί να μείνουν σπίτι με τα παιδιά τους, καθώς το 70% των δασκάλων θα απεργήσουν και πολλά σχολεία θα κλείσουν – «τουλάχιστον το ένα τρίτο» στο Παρίσι – σύμφωνα με το μεγαλύτερο συνδικάτο των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass