EUROGROUP

Μείωση του χρέους κατά 6 δισ. ευρώ

ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: ΑΠΟΦΑΣΗ-ΟΡΟΣΗΜΟ Η ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσίευση: 06 Δεκ 2022 11:15

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

«Το Eurogroup, στη χθεσινή συνεδρίασή του, έλαβε μια απόφαση-ορόσημο

για την Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, λίγο μετά την απόφαση του Eurogroup να ενεργοποιήσει μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ύψους 6 δισ. ευρώ.
«Με την απόφαση αυτή αναγνωρίζεται ότι σε συνέχεια της εξόδου από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον περασμένο Αύγουστο, έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα και την οικονομία μας - παρά τις πολλαπλές, εξωγενείς κρίσεις - καταγράφεται θετική πορεία και ευοίωνες προοπτικές. Απόφαση με την οποία πιστοποιείται ότι η Ελλάδα, μέσα σε αντίξοες - διεθνώς - συνθήκες, συνεχίζει με συνέπεια και αποτελεσματικότητα την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», τόνισε ο Χ. Σταϊκούρας.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε, επίσης, ότι με την απόφαση του Eurogroup επιβραβεύεται η εντατική και συστηματική δουλειά κοινωνίας και πολιτείας, μέσα από την ενεργοποίηση της τελευταίας δόσης των συμπεφωνημένων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για μέτρα συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν τα εξής:
- την αποδέσμευση της όγδοης και τελευταίας δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από αγορά ελληνικών ομολόγων (τα γνωστά ANFA/SMP), η οποία εκκρεμούσε από το 1ο εξάμηνο του 2019,
- τον μηδενισμό, για το 2ο εξάμηνο του 2022, του επιπρόσθετου περιθωρίου (step-up margin), η ενσωμάτωση του οποίου προβλέπεται στο επιτόκιο δανείων που έχει παραχωρήσει ο EFSF στην Ελλάδα, και
- τον μόνιμο μηδενισμό - για πρώτη φορά - του περιθωρίου αυτού, από το 2023 και μετά.
Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Συνεχίζουμε - και θα συνεχίσουμε - να εργαζόμαστε με σχέδιο, υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της πατρίδας μας, αλλά και πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, ώστε να καταστήσουμε την Ελλάδα ολόπλευρα ακόμα πιο ισχυρή και την οικονομία της πιο δυναμική, παραγωγική, εξωστρεφή και κοινωνικά δίκαιη».Ο Πασκάλ Ντόναχιου
επανεξελέγη πρόεδρος
O Ιρλανδός Πασκάλ Ντόναχιου επανεξελέγη χθες  πρόεδρος του Eurogroup, ενός άτυπου οργάνου που απαρτίζεται από τους υπουργούς Οικονομικών των 19 χωρών μελών της ευρωζώνης, ανακοίνωσε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η επανεκλογή του Ντόναχιου για μια θητεία 2,5 ετών στην προεδρία του Eurogroup έγινε «δια συναινέσεως».
Ο 48χρονος Ντόναχιου, ο οποίος είναι επικεφαλής του Eurogroup από τον Ιούλιο του 2020, ήταν ο μοναδικός υποψήφιος.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass