Υψώθηκε η ουκρανική σημαία στη Χερσώνα

ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ Ο ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΗΜΕΡΑ - ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΟΥΚΡΑΝΟΙ - ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΥΠΟΧΩΡΩΝΤΑΣ ΟΙ ΡΩΣΟΙ

Δημοσίευση: 12 Νοε 2022 12:04

ΚΙΕΒΟ

Η Χερσώνα, η σημαντική πόλη στη νότια Ουκρανία που ανακαταλήφθηκε

χθες από τις ουκρανικές δυνάμεις μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, είναι «δική μας», χαιρέτισε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Ο δικός μας λαός. Δική μας. Η Χερσώνα», έγραψε ο Ζελένσκι στο Telegram, συνοδεύοντας το σύντομο μήνυμά του με τη γαλαζοκίτρινη σημαία της Ουκρανίας.
Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε χθες ότι «εισήλθε» στην πόλη. Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι ειδικές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται ήδη μέσα στην πόλη. «Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Βρισκόμαστε στη διαδικασία να πάρουμε πίσω τη Χερσώνα», είπε σε ομιλία μέσω βίντεο. Άλλες ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται σταθμευμένες κοντά στην πόλη, πρόσθεσε.
Κάτοικοι της Χερσώνας έχουν βγει και πανηγυρίζουν στους δρόμους:
Η σημαία της Ουκρανίας κυματίζει ήδη από το πρωί χθες στη στρατηγικής σημασίας Χερσώνα μετά την ολοκληρωτική απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων στις 5 τα ξημερώματα της Παρασκευής, ώρα Μόσχας.
Φωτογραφίες από χθες το πρωί δείχνουν την ουκρανική σημαία σε κυβερνητικό κτίριο στο κέντρο της πόλης, η οποία μπορεί να τοποθετήθηκε από Ουκρανούς αντάρτες. Όλες οι ρωσικές δυνάμεις και ο εξοπλισμός μεταφέρθηκαν στην αριστερή ή ανατολική όχθη του Δνείπερου.
Λίγο αργότερα, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο ουκρανικός στρατός εισήλθε στη Χερσώνα μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.


ΧΑΟΤΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ
Εν τω μεταξύ, ο Guardian μεταδίδει ότι η υποχώρηση της Ρωσίας από τη στρατηγικής σημασίας πόλη της Χερσώνας φάνηκε να εξελίσσεται σε χαοτικές σκηνές, εν μέσω αναφορών για εγκατάλειψη τραυματισμένων στρατιωτών, ουκρανικούς βομβαρδισμούς διαβάσεων των στρατευμάτων στον ποταμό Δνείπερο και για άτακτη υποχώρηση των Ρώσων.
Το CNN επισημαίνει ότι σύμφωνα με αναρτήσεις που έχουν επαληθευτεί ως προς την τοποθεσία τους, δείχνουν Ουκρανούς στρατιώτες να βρίσκονται μέσα στην πόλη.

ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ
Οι Ρώσοι στρατιώτες εγκατέλειψαν τραυματισμένους τους συντρόφους τους καθώς αποχωρούσαν από τη Χερσώνα, αναφέρει η Daily Telegraph. Ο Νικολάι, ένας Ουκρανός στρατιώτης που πολεμά στην περιοχή, δήλωσε στην εφημερίδα: «Υπάρχει μια απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων σε πιο οχυρωμένες θέσεις ( Ανατολική όχθη Δνείπερου). Αλλά υπήρχαν ακόμα κατοικημένα σημεία όπου είδαμε μάχες». Και συνέχισε: «Αποσύρονται επειδή υφίστανται απώλειες, πολύ βαριές απώλειες. Επιπλέον, δεν παίρνουν καν τα πτώματα των στρατιωτών τους και αφήνουν πίσω τους τραυματίες».
Οι Ουκρανοί δημοσίευσαν βίντεο στο οποίο φέρεται σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών να χτυπά προς τη Χερσώνα τις Ρωσικές δυνάμεις που εγκατέλειπαν την πόλη.
Η υποχώρηση της Ρωσίας από τη στρατηγικής σημασίας πόλη Χερσώνα φάνηκε να φέρνει σκηνές χάους, εν μέσω αναφορών για εγκατάλειψη τραυματισμένων στρατιωτών, ουκρανικό βομβαρδισμό των διαβάσεων των στρατευμάτων στον ποταμό Ντνίπρο και κάποιες ρωσικές μονάδες να καλούνται να διαφύγουν με οποιονδήποτε τρόπο, αναφέρει ο Guardian.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΕΞ
Το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή την απελευθέρωση της Χερσώνας από τις Ουκρανικές δυνάμεις. Στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ χαιρέτησε την ιστορική στιγμή για τον ουκρανικό λαό, τονίζοντας πως η Ελλάδα «στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Ουκρανίας. «Χαιρετίζουμε την απελευθέρωση της πόλης της Χερσώνας από τις ουκρανικές δυνάμεις, πόλης με ελληνική ονομασία, της οποίας διετέλεσαν Αρχιεπίσκοποι, στα τέλη του 18ου αιώνα, διαδοχικά ο Ευγένιος Βούλγαρης και ο Νικηφόρος Θεοτόκης. Η Ελλάδα στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, καθώς και όλων των κρατών» αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass