ΙΑΕΑ

Καμία πρόοδος στις συνομιλίες με Ιράν

Εντονη ανησυχία για το πυρηνικό πρόγραμμά του

Δημοσίευση: 11 Νοε 2022 20:11

ΓΕΝΕΥΗ
Συνεχίζει να μην υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες με το Ιράν, καθώς η Τεχεράνη θα δεχθεί εντός του μηνός επίσκεψη ειδικών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) επανέλαβε σε έκθεσή του χθες την έντονη ανησυχία του για την απουσία προόδου στις συνομιλίες με το Ιράν σε σχέση με τις τρεις μη δηλωμένες εγκαταστάσεις.
«Συνεχίζει να μην υπάρχει πρόοδος», υπογραμμίζει ο γενικός διευθυντής Ραφαέλ Γκρόσι, που σημειώνει ωστόσο την πρόταση της Τεχεράνης να δεχθεί αξιωματούχους της υπηρεσίας του ΟΗΕ έως τα τέλη Νοεμβρίου και να τους δώσει απαντήσεις, παρότι δεν έχει παράσχει ακόμη νέο υλικό.
Η πρόταση του Ιράν έγινε πριν από την τριμηνιαία συνεδρίαση του Συμβουλίου των Κυβερνητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας την ερχόμενη εβδομάδα, στην οποία διπλωμάτες λένε ότι αναμένουν από τις δυτικές δυνάμεις να πιέσουν για ένα ψήφισμα, καλώντας το Ιράν να συνεργαστεί, μια κίνηση που εξοργίζει την Τεχεράνη.
Ο διεθνής οργανισμός ζητεί εκ νέου, όπως κάνει εδώ και μήνες, τεχνικά αξιόπιστες εξηγήσεις από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στις εγκαταστάσεις και στο υλικό, καθώς και στη συλλογή δειγμάτων, ανάλογα με την περίπτωση, υπογραμμίζεται στο έγγραφο που συντάχθηκε ενόψει του Συμβουλίου των Κυβερνητών στις 17 και 18 Νοεμβρίου.
Οι δύο πλευρές επανέλαβαν την επαφή τους στις 7 Νοεμβρίου, καθώς το Ιράν έστειλε αντιπροσωπεία στη Βιέννη.
Το θέμα αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία στα οποία προσκόπτουν οι διαπραγματεύσεις, που άρχισαν τον Απρίλιο του 2021 στη Βιέννη, για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015, που τορπιλίστηκε τρία χρόνια αργότερα από τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass