Οι Ουκρανοί επιστρέφουν…

ΑΝΑΚΑΤΕΛΑΒΑΝ 4.000 ΤΕΤΡ. ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΕΔΑΦΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΜΟΛΙΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Δημοσίευση: 07 Οκτ 2022 12:10

Τρεις κοινότητες στην περιφέρεια της Χερσώνας (νότια) απελευθέρωσε χθες ο ουκρανικός στρατός, καθώς συνεχίζεται η αντεπίθεση για την ανακατάληψη εδαφών από τους Ρώσους εισβολείς, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα την 224η ημέρα του πολέμου.


Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε συγκεκριμένα τις κοινότητες Νοβοβοσκρεσένσκε, Νοβοχριχόριφκα και Πετροπάβλικα, οι οποίες βρίσκονται βορειοανατολικά της Χερσώνας.
Στενεύοντας τον κλοιό γύρω από τη Χερσώνα, οι Ουκρανοί στοχεύουν στην ανάκτηση του ελέγχου της πόλης, που αποτελεί ένα είδος βόρειας «πύλης» προς τη χερσόνησο της Κριμαίας.
Τελικός στόχος για την Ουκρανία, αλλά και για τους Δυτικούς συμμάχους της, είναι η επιστροφή της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε στη Ρωσική Ομοσπονδία το 2014 και παραδοσιακά φιλοξενεί την έδρα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Όπως δείχνουν χάρτες που επεξεργάστηκε το Sky News, μετά την αντεπίθεση της Ουκρανίας η Ρωσία έχει χάσει 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα μέσα σε μόλις μία εβδομάδα. Είναι τέτοια, δε, η ταχύτητα με την οποία υποχωρούν οι ρωσικές δυνάμεις ώστε Αμερικανοί αξιωματούχοι να δηλώνουν ανοιχτά ότι δεν αποκλείεται με τους ρυθμούς αυτούς να επιστρέψει στην κατοχή της Ουκρανίας ακόμα και η Κριμαία, η οποία καταλήφθηκε από ρωσικές δυνάμεις το 2014.
Η ΡΩΣΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
Στο μεταξύ το Κρεμλίνο αντέδρασε έντονα στη δήλωση της εκπροσώπου του Πενταγώνου Λόρα Κούπερ ότι η νέα φουρνιά αμερικανικού οπλισμού που κατευθύνεται προς την Ουκρανία (όπλα αξίας 700 εκατ. δολαρίων, μεταξύ αυτών εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών τύπου Himars) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίθεση κατά της Κριμαίας. Με το νέο πακέτο, η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία αθροίζεται στα 17,5 δισ. δολάρια. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε τις δηλώσεις της Κούπερ «εξαιρετικά επικίνδυνες» και «απόδειξη της ευθείας συμμετοχής των ΗΠΑ στον πόλεμο».
ΗΠΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΚΙΕΒΟ
Οι υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών πιστεύουν πως τμήματα της ουκρανικής κυβέρνησης ενέκριναν την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο τον Αύγουστο κοντά στη Μόσχα, από την οποία σκοτώθηκε η Ντάρια Ντούγκινα, η κόρη ενός εξέχοντος ρώσου εθνικιστή, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, οι οποίοι επικαλούνται αξιωματούχους τους οποίους δεν κατονομάζουν.
Το Ρόιτερς δεν ήταν άμεσα σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πήραν μέρος στην επίθεση εναντίον της Ντούγκινα και δεν γνώριζαν εκ των προτέρων για την πραγματοποίησή της, ανέφεραν οι New York Times. Αμερικανοί αξιωματούχοι επέπληξαν ουκρανούς αξιωματούχους για τη δολοφονία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Μετά την επίθεση, η Ουκρανία αρνήθηκε πως είχε οποιαδήποτε ανάμιξη στο φόνο, ενώ η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας κατηγόρησε τις μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας ότι βρίσκονταν πίσω απ’ αυτή.

 

Η Ελλάδα στο πλευρό του θύματος
Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΥΚΡΑΝΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥΠΡΑΓΑ

Τη στήριξη της χώρας μας στον αγώνα των Ουκρανών και στις προσπάθειες διαφύλαξης της εδαφικής ακεραιότητας και της ελευθερίας της Ουκρανίας, αλλά και κατηγορηματική καταδίκη της παράνομης προσάρτησης από τη Ρωσία τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας είχε την ευκαιρία να επαναλάβει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Denys Shmyhal, λίγο πριν την έναρξη της πρώτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.
Υπογράμμισε ότι η χώρα μας αναγνωρίζει τις περιοχές αυτές ως τμήμα της ουκρανικής επικράτειας και δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί οποιαδήποτε αλλαγή του καθεστώτος τους, σε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε επιπλέον την αποφασιστικότητα της χώρας μας να σταθεί, από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους της, στο πλευρό της Ουκρανίας.
Ενημέρωσε, δε τον Ουκρανό ομόλογό του για τις σταθερές θέσεις της Ελλάδας κατά του αναθεωρητισμού και της αμφισβήτησης Διεθνών Συνθηκών και ζήτησε από τον ομόλογό του την ευθυγράμμιση με τις θέσεις της Ε.Ε. για την Τουρκία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass