Nord Stream: Υποψίες για σαμποτάζ

ΑΝΕΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΓΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

Δημοσίευση: 28 Σεπ 2022 12:10

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ
Μεγάλη ανησυχία και πολλά ερωτήματα υπάρχουν για τις καταστροφές στον αγωγό στα ανοιχτά της Δανίας, την ώρα που η Ουκρανία κατηγορεί τη Μόσχα για τρομοκρατική ενέργεια. Για ενδείξεις σαμποτάζ, πάντως, κάνει λόγο και το Κρεμλίνο.


Η διαρροή φυσικού αερίου που εντοπίστηκε στους υποθαλάσσιους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα θα συνεχιστεί για ημέρες, ίσως και για μία βδομάδα, δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Δανίας.
Η Nord Stream AG, εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο, ανακοίνωσε πως τρεις υποθαλάσσιες γραμμές του συστήματος αγωγών αερίου Nord Stream στη Βαλτική υπέστησαν «άνευ προηγουμένου» ζημιές μέσα σε μία ημέρα.
Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε πως είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι διαρροές στους αγωγούς αερίου Nord Stream οφείλονται σε σύμπτωση.
Σημείωσε επίσης πως η ζημιά στους αγωγούς στη Βαλτική καταδεικνύει την ανάγκη να βελτιωθεί η ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με μια πηγή στη γερμανική κυβέρνηση, την οποία επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Taggesspiegel, «όλα δείχνουν πως δεν πρόκειται για σύμπτωση». «Δεν μπορούμε να φανταστούμε ένα σενάριο που να μην αφορά στοχευμένη επίθεση», τόνισε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογράμμισε πως είναι πρόωρο να προβαίνει κανείς σε εικασίες σχετικά με τα αίτια των διαρροών στους δύο αγωγούς Nord Stream. «Στο στάδιο αυτό, είναι πολύ πρόωρο να κάνουμε εικασίες για το ποιες είναι οι αιτίες… Τα κράτη μέλη εξετάζουν το θέμα αυτό, θα παραμείνουμε σε στενή επαφή μαζί τους, όμως πραγματικά δεν είναι η στιγμή για εικασίες», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Εν τω μεταξύ η Νορβηγία θα ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, μετά τις διαρροές αερίου στη Βαλτική Θάλασσα από τους αγωγούς Nord Stream και τις αναφορές για «δραστηριότητα» μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Βόρεια Θάλασσα. Λίγο νωρίτερα, η αστυνομία της Σουηδίας έκανε γνωστό ότι ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για πιθανό «σαμποτάζ» σχετικά με τη διαρροή στον αγωγό Nord Stream 1.
Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως δεν αποκλείει να οφείλεται σε σαμποτάζ η ζημιά στο ρωσικής κατασκευής δίκτυο αγωγών.
«Αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο», δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Πρόσθεσε επίσης πως το Κρεμλίνο ανησυχεί πολύ για την κατάσταση, η οποία απαιτεί άμεση διερεύνηση καθώς πρόκειται για ένα θέμα που αφορά την ενεργειακή ασφάλεια «ολόκληρης της ηπείρου».
«Είναι πολύ ανησυχητικά νέα. Πράγματι, μιλάμε για ζημιές αδιευκρίνιστης φύσης στον αγωγό μέσα στην οικονομική ζώνη της Δανίας. Είναι ένα ζήτημα που σχετίζεται με την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της ηπείρου», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass