ΡΩΣΙΑ

Ουρές στα σύνορα με Γεωργία και Φινλανδία

Λόγω της επιστράτευσης - Να εκδιωχθεί η Μόσχα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητά ο Σαρλ Μισέλ - Εκτακτη συνάντηση στην ΕΕ

Δημοσίευση: 25 Σεπ 2022 14:40

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έκρινε πως η Ρωσία πρέπει να εξοστρακιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
«Όταν κράτος-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας εξαπολύει απρόκλητο και αδικαιολόγητο πόλεμο, πόλεμο που καταδικάζει η Γενική Συνέλευση, η αναστολή της ιδιότητας του μέλους του ΣΑ πρέπει να είναι αυτόματη, κατά την άποψή μου», δήλωσε ο κ. Μισέλ, υπαινισσόμενος την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Η χρήση του δικαιώματος βέτο πρέπει να είναι εξαίρεση, αλλά έχει μετατραπεί, το είδαμε, στον κανόνα. Χρειάζεται μεταρρύθμιση, επείγει», πρόσθεσε ο κ. Μισέλ απευθυνόμενος στη ΓΣ στη Νέα Υόρκη.  Τα πέντε κράτη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας —οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία και η Κίνα— έχουν δικαίωμα αρνησικυρίας ως προς τις αποφάσεις του κορυφαίου οργάνου του ΟΗΕ.
ΟΥΡΕΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ
Εν τω μεταξύ αυξημένος αριθμός Ρώσων συνεχίζει να προσπαθεί να εγκαταλείψει τη χώρα από τότε που ο πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε την επιστράτευση την περασμένη Τετάρτη.
Η ανταποκρίτρια του BBC στην Τιφλίδα, Rayhan Demytrie, είπε ότι υπάρχει μια ουρά περίπου δέκα χιλιομέτρων στα σύνορα μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας, καθώς οι άνδρες προσπαθούν να αποφύγουν την επιστράτευση.
Είπε, επίσης, ότι η κίνηση των οχημάτων ήταν πολύ αργή και μερικοί άνθρωποι περίμεναν περισσότερες από 20 ώρες για να περάσουν. Η κυκλοφορία στα σύνορα μεταξύ Φινλανδίας και Ρωσίας έχει επίσης αυξηθεί. Ένας Φινλανδός αξιωματούχος, ο Matti Pitkäniitty, δήλωσε ότι ο αριθμός των Ρώσων που έφτασαν έχει υπερδιπλασιαστεί από την περασμένη εβδομάδα.
ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Έκτακτη συνάντηση οργανώνεται αύριο Δευτέρα στις Βρυξέλλες για τον χειρισμό του ζητήματος των Ρώσων στρατευσίμων οι οποίοι εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να μην επιστρατευτούν και σταλούν να πολεμήσουν στην Ουκρανία.
Η συνάντηση των πρεσβευτών των 27 κρατών μελών της ΕΕ συγκλήθηκε στο πλαίσιο του λεγόμενου ολοκληρωμένου μηχανισμού αντιμετώπισης πολιτικών κρίσεων, διευκρίνισε εκπρόσωπος της τσεχικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
* Σύμφωνα με το γερμανικό Υπουργείο Εσωτερικών, η Γερμανία έχει υποδεχθεί 438 ανθρώπους από τη Ρωσία στο πλαίσιο προγράμματος με σκοπό την προστασία αντιφρονούντων, δημοσιογράφων και επιστημόνων. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εσωτερικών Μαξιμίλιαν Καλ σημείωσε πως οι διαδικασίες έχουν ήδη τροποποιηθεί από τον Απρίλιο ώστε «ο γενικός κανόνας να ορίζει πως το να είναι κάποιος αντιρρησίας συνείδησης είναι λόγος για να του προσφέρεται προστασία».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass