Νέες κυρώσεις από ΕΕ, μετά τις απειλές για πυρηνικά

Eρχεται πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο * Μεντβέντεφ: Θα χρησιμοποιηθούν, αν χρειαστεί, για να προστατεύσουμε το Ντονμπάς

Δημοσίευση: 23 Σεπ 2022 12:10

Η Ευρώπη καταρτίζει σχέδια για να πλήξει τη Ρωσία με νέες κυρώσεις εν μέσω αιτημάτων για ταχεία απάντηση στην απειλή του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στον πόλεμό του εναντίον της Ουκρανίας.


Στα παρασκήνια των Βρυξελλών, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εργάζονταν αθόρυβα πάνω σε προτάσεις για ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας. Η παρέμβαση της Τετάρτης από τον Πούτιν ενίσχυσε τις εκκλήσεις για νέα μέτρα.
Αργά την Τετάρτη, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη ότι υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων, όπως σε «τομείς και πρόσωπα», χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ
Τέσσερις διπλωμάτες δήλωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να μοιραστεί το σχέδιο κυρώσεων με τις χώρες της ΕΕ την Παρασκευή. Τα υπό εξέταση μέτρα περιλαμβάνουν το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, όπως προτείνεται από την G7, την επέκταση της λίστα των ατόμων που συνδέονται με το Κρεμλίνο και μια νέα καταστολή στο εμπόριο πολυτελών προϊόντων με τη Ρωσία.
Ο πόλεμος του Πούτιν έχει ανατραπεί τις τελευταίες εβδομάδες, αφού η ουκρανική αντεπίθεση αποδείχθηκε εκπληκτικά αποτελεσματική. Εφοδιασμένες με όπλα ακριβείας από δυτικούς συμμάχους, οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν εκτάσεις εδάφους στο βόρειο τμήμα της χώρας. Αυτό άφησε τον Πούτιν αντιμέτωπος με την ταπείνωση και οι δυτικοί σύμμαχοι πιστεύουν ότι αυτό ήταν που προκάλεσε την απόφασή του να κλιμακωθεί στην ομιλία της Τετάρτης.
ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΣΤΟ ΝΤΟΝΜΠΑΣ
Οποιαδήποτε όπλα στο οπλοστάσιο της Μόσχας, «συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών πυρηνικών όπλων», μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την προστασία περιοχών στην Ουκρανία, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας και αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ, τα δημοψηφίσματα που σχεδιάζουν περιοχές στην Ουκρανία για την προσάρτησή τους στη ρωσική ομοσπονδία «θα γίνουν» και «δεν υπάρχει επιστροφή».
*Η Γερμανία είναι έτοιμη να δεχτεί λιποτάκτες του ρωσικού στρατού που «απειλούνται με σοβαρή καταστολή», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, μία ημέρα μετά τη μερική επιστράτευση που ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ
Η επιστράτευση στη Ρωσία ξεκίνησε χθες, όπως ανακοίνωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, και σε βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Ρώσοι νεοσύλλεκτοι αποχαιρετούν τις οικογένειές τους. Πλάνα που κυκλοφορούν ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ομάδες τρομοκρατημένων ανδρών να αγκαλιάζουν τις συντρόφους και τα παιδιά τους, που κλαίνε, πριν επιβιβαστούν σε λεωφορεία που τους μεταφέρουν στον πόλεμο. Ο ανταποκριτής του «Guardian», Πιότρ Σάουερ, δημοσίευσε βίντεο από το δίκτυο Taygainfo, που δείχνει οικογένειες να αποχαιρετούν τους δικούς τους ανθρώπους που έλαβαν φύλλα πορείας για τον πόλεμο, στην πόλη Γιακούτσκ.
Την ίδια ώρα, τα ξένα μέσα αναφέρουν πως η Ρωσία αναγκάζει όσους συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων, χθες, να ενταχθούν στην πολεμική προσπάθεια, παραδίδοντάς τους φύλλα πορείας ενώ βρίσκονταν στα αστυνομικά τμήματα.
Υπολογίζεται ότι 1.400 άτομα συνελήφθησαν, καθώς ξέσπασαν ταραχές σε όλη τη χώρα λόγω της διαταγής επιστράτευσης του Πούτιν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass