Καταρρέει το ρωσικό μέτωπο!

ΟΙ ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΑΝΑΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟΚΟΠΤΟΝΤΑΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΓΚΛΩΒΙΖΟΝΤΑΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ

Δημοσίευση: 11 Σεπ 2022 12:00

ΚΙΕΒΟ
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του Κιέβου ανακατέλαβαν 30 κοινότητες που βρίσκονταν στα χέρια του ρωσικού στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου η Μόσχα στέλνει ενισχύσεις για να αντιμετωπιστεί ουκρανική αντεπίθεση. «Οι ουκρανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν και πήραν τον έλεγχο 30 κοινοτήτων στην περιφέρεια του Χαρκόβου», που γειτονεύει με τη Ρωσία, είπε ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια του βραδινού του τηλεοπτικού διαγγέλματος που μεταφορτώνεται σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

«Σταδιακά καταλαμβάνουμε κι άλλες», συνέχισε, «παντού ξαναφέρνουμε την ουκρανική σημαία και προστασία για τον λαό μας». Πρόσθεσε ότι διεξάγονται σφοδρές μάχες στο Ντονμπάς, όπως αποκαλείται η ανατολική Ουκρανία, καθώς και στο νότιο τμήμα της χώρας.

ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΝΟΤΟ
Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του έχουν προωθηθεί σε βάθος «πολλών χιλιομέτρων» σε πολλές ζώνες του νότιου μετώπου, στα εδάφη που κατέλαβε ο ρωσικός στρατός στην αρχή του πολέμου, τον Φεβρουάριο. «Οι στρατιώτες μας προωθούνται στις γραμμές του μετώπου στον Νότο, σε πολλές ζώνες, σε βάθος από δύο έως και πολλές δεκάδες χιλιόμετρα» ανέφερε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης η εκπρόσωπος της νότιας στρατιωτικής διοίκησης, Νατάλια Χουμενιούκ.
Λίγο νωρίτερα, Ουκρανοί αξιωματούχοι δημοσιοποίησαν φωτογραφίες που δείχνουν στρατιώτες να υψώνουν τη σημαία της χώρας στο Κουπιάνσκ, έναν σιδηροδρομικό κόμβο απ’ όπου ανεφοδιάζονταν οι ρωσικές δυνάμεις στη βορειοανατολική Ουκρανία, ενώ η κατάρρευση του ρωσικού μετώπου απειλεί να μετατραπεί σε πανωλεθρία για τη Μόσχα.
Η κατάσταση είναι «δύσκολη» στην περιοχή του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, παραδέχτηκε χθες ο φιλορώσος αυτονομιστής ηγέτης Ντένις Πουσίλιν, μετά την ανακοίνωση του Κιέβου για σημαντικές στρατιωτικές επιτυχίες στην αντεπίθεση που εξαπέλυσε.
Στο Λιμάν, που έπεσε στα τέλη Μαΐου στα χέρια των Ρώσων, «η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη, όπως και σε ορισμένες άλλες κοινότητες στη βόρεια Δημοκρατία» του Ντονέτσκ, είπε ο Πουσίλιν, σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram. Λίγο νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι διέταξε τις ρωσικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από την περιοχή γύρω από την πόλη Ιζιούμ, στην επαρχία του Χαρκόβου, για να ενισχύσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε άλλα σημεία στο γειτονικό Ντονέτσκ.
Η απόφαση αυτή ελήφθη αφού οι Ουκρανοί, στην ταχεία προέλασή τους, ανακατέλαβαν το Κουπιάνσκ, έναν σιδηροδρομικό κόμβο από τον οποίο ανεφοδιάζονταν οι ρωσικές δυνάμεις στη βορειοανατολική Ουκρανία, αποκόπτοντας έτσι χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες. Η Νατάλια Πόποβα, σύμβουλος του επικεφαλής του Περιφερειακού Συμβουλίου του Χαρκόβου, ανέβασε στο Facebook φωτογραφίες στρατιωτών που κρατούν μια ουκρανική σημαία μπροστά από το δημαρχείο του Κουπιάνσκ.
Στα πόδια τους, μια ρωσική σημαία. «Το Κουπιάνσκ είναι Ουκρανία. Δόξα στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας», έγραψε στη λεζάντα. Η Μόσχα παραδέχτηκε την προέλαση των Ουκρανών στην περιοχή του Χαρκόβου, αλλά λέει ότι στέλνει ενισχύσεις και Ρώσοι τοπικοί αξιωματούχοι ζήτησαν χθες από τους πολίτες να εκκενώσουν και τις δύο πόλεις.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass