«Στεγνώνει» η μισή Ευρώπη

Συναγερμός για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς ξηρασίας -Λειώνουν όλο και πιο γρήγορα οι παγετώνες

Δημοσίευση: 24 Αυγ 2022 12:55

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ


Σχεδόν η μισή Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού για ξηρασία ή έχει εκδώσει προειδοποιήσεις εξαιτίας κυμάτων καύσωνα και χαμηλής βροχόπτωσης. Αποτέλεσμα αυτού είναι να έχουν περιοριστεί η ναυσιπλοΐα στα ποτάμια και τις λίμνες, η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και οι αποδόσεις ορισμένων καλλιεργειών, ανακοίνωσε χθες μια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην έκθεση για τον Αύγουστο του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Ξηρασία (EDO), το οποίο επιβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρεται πως 47% της Ευρώπης βρίσκεται σε συνθήκες προειδοποίησης για ξηρασία, με πολύ χαμηλή υγρασία του εδάφους, και 17% σε κατάσταση συναγερμού, στην οποία η βλάστηση καταστρέφεται.
Οι σοδειές του καλοκαιριού επλήγησαν, με τις αποδόσεις του 2022 για τον αραβόσιτο να αναμένεται να είναι κατά 16% χαμηλότερες από το μέσο όρο των πέντε προηγούμενων ετών, ενώ οι αποδόσεις της σόγιας και του ηλίανθου αναμένεται να μειωθούν κατά 15% και 12%, αντιστοίχως.
Η χαμηλή στάθμη των υδάτων εμποδίζει τη ναυσιπλοΐα στα ποτάμια και τις λίμνες, όπως κατά μήκος του Ρήνου, και τα μειωμένα φορτία των πλοίων επηρεάζουν τη μεταφορά άνθρακα και πετρελαίου.
Το EDO αναφέρει πως στα μέσα Αυγούστου βροχοπτώσεις ανακούφισαν κάπως την κατάσταση, όμως σε μερικές περιπτώσεις ήρθαν με τη μορφή καταιγίδων οι οποίες προκάλεσαν περαιτέρω ζημιές.
ΛΕΙΩΝΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΑ ΟΙ ΠΑΓΕΤΩΝΕΣ
Οι ελβετικοί παγετώνες έχασαν το 50% του όγκου τους από το 1931, σύμφωνα με μια έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από επιστήμονες.
Η έκθεση αναπαριστά για πρώτη φορά την υποχώρηση των παγετώνων στη διάρκεια του 20ού αιώνα.
Το λιώσιμο των παγετώνων στις Άλπεις, που οι ειδικοί αποδίδουν στην κλιματική υπερθέρμανση, παρακολουθείται στενά από τις αρχές της νέας χιλιετίας. Όμως οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πολλά για την εξέλιξή τους στη διάρκεια των προηγούμενων δεκαετιών, επειδή τότε η στενή παρακολούθηση αφορούσε μόνο ορισμένους παγετώνες.
Προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα την εξέλιξή τους, οι ερευνητές της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Ζυρίχης (EPFZ) και του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Ερευνών για το δάσος, το χιόνι και το τοπίο (WSL) προχώρησαν στην ανασύσταση της τοπογραφίας όλων των ελβετικών παγετώνων που υπήρχαν το 1931.
«Στη βάση αυτών των ανασυστάσεων και συγκρίνοντας με τα δεδομένα των χρόνων του 2000, οι ερευνητές καταλήγουν πως ο όγκος των παγετώνων μειώθηκε στο μισό από το 1931 έως το 2016», ανέφεραν σε μια ανακοίνωση το EPEZ και το WSL.
Η έκθεση, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση The Cryosphere, αναφέρει πως οι επιστήμονες κατέφυγαν σε αρχειακές εικόνες (21.700 φωτογραφίες που τραβήχτηκαν ανάμεσα στο 1916 και το 1947) που κάλυπταν το 86% της επιφάνειας των ελβετικών παγετώνων και στη στερεοφωτογραμμετρία, μια τεχνική που επιτρέπει να προσδιοριστεί η φύση, η μορφή και η θέση ενός αντικειμένου χάρη σε εικόνες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass