ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Μαχαιρώθηκε ο Σαλμάν Ρούσντι

O ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΗΤΑΝ ΕΠΙΚΗΡΥΓΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΑΝΑΤΙΚΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ

Δημοσίευση: 13 Αυγ 2022 12:45

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ


O Σαλμάν Ρούσντι, ο οποίος έχει δεχτεί πολλές θανατικές απειλές λόγω κειμένων που έχει γράψει, μαχαιρώθηκε στο λαιμό σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη και σύμφωνα με ενημέρωση της αστυνομίας, διακομίστηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο. Η κατάσταση της υγείας του παραμένει άγνωστη.
Ο Βρετανός συγγραφέας, ινδικής καταγωγής, επρόκειτο να δώσει μια διάλεξη στο Chautauqua Institution όταν ένας άνδρας εισέβαλε και άρχισε να τον μαχαιρώνει καθώς τον παρουσίαζαν στη σκηνή, ανέφερε δημοσιογράφος του ΑΡ που ήταν παρών. Ο Ρούσντι βρέθηκε στο πάτωμα και ο ύποπτος συνελήφθη.
To βιβλίο του Ρούσντι Σατανικοί Στίχοι (Satanic Verses) έχει απαγορευθεί στο Ιράν από το 1988, καθώς πολλοί Μουσουλμάνοι το θεωρούν βλάσφημο. O εκλιπών ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί εξέδωσε φετφά (διάταγμα), με το οποίο ζητούσε το θάνατο του Ρούσντι.
Η κυβέρνηση του Ιράν έχει από καιρό αποστασιοποιηθεί από το διάταγμα του Χομεϊνί, αλλά το συναίσθημα κατά του Ρούσντι παραμένει. Το 2012, ένα ημιεπίσημο ιρανικό θρησκευτικό ίδρυμα αύξησε την αμοιβή για τον Ρούσντι από 2,8 εκατομμύρια δολάρια σε 3,3 εκατομμύρια δολάρια.
Το 2012, ο Ρούσντι δημοσίευσε τα απομνημονεύματά του με τον τίτλο Joseph Anton, το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε όσο κρυβόταν και προήλθε από το συνδυασμό των ονομάτων δύο αγαπημένων του συγγραφέων: των Τζόζεφ Κόνραντ και Άντον Τσέχοφ.
Ο Ρούσντι βρέθηκε στο ίδρυμα Chautauqua για να λάβει μέρος σε μια συζήτηση σχετικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες χρησιμεύουν ως άσυλο για τους συγγραφείς και καλλιτέχνες που βρίσκονται στην εξορία και «ως σπίτι για την ελευθερία της δημιουργικής έκφρασης», σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ιδρύματος». Το πρακτορείο Wylie, το οποίο εκπροσωπεί τον Ρούσντι, δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass