Τρόμος για ενεργειακό μπλακ άουτ στην Ευρώπη

«ΑΝΤΙΟ» ΣΤΟΥΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ -IEA: «ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟΣ» ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Δημοσίευση: 14 Ιουλ 2022 12:55

ΣΙΔΝΕΪ


«Αυτός ο χειμώνας θα είναι πολύ, πολύ δύσκολος για την Ευρώπη», πρόβλεψε ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA). Μιλώντας  σε ενεργειακό φόρουμ στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, ο Φατίχ Μπιρόλ προειδοποίησε, επίσης, ότι μια τέτοια κατάσταση «μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία». Χειρότερη από την κρίση του 1973. Όπως εκτιμά ο ίδιος και η υπηρεσία της οποίας προΐσταται, είναι πιθανό ο κόσμος να μην έχει ζήσει μέχρι σήμερα μια τόσο βαθιά και περίπλοκη ενεργειακή κρίση – αφήνοντας, έτσι, να εννοηθεί ότι τα όσα συμβαίνουν σήμερα είναι χειρότερα από εκείνα που έζησε η ανθρωπότητα και κυρίως η Δύση πριν από 50 χρόνια, με το αραβικό εμπάργκο του 1973. «Πιθανότατα δεν έχουμε δει ακόμη τα χειρότερα», πρόσθεσε ο Μπιρόλ – ο οποίος, αυτή τη φορά, εμφανίστηκε πολύ πιο ανήσυχος σε σύγκριση με όλες τις προηγούμενες, βλέποντας τις εξελίξεις στα μέτωπα του πολέμου και των κυρώσεων.
   Από την πλευρά του, ο έμπειρος αντιπρόεδρος της Κομισιόν δεν μάσησε τα λόγια του την περασμένη εβδομάδα, αναφερόμενος στους κινδύνους που συνοδεύουν μια γενικευμένη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη τον ερχόμενο χειμώνα – ο οποίος κάθε άλλο παρά μακριά είναι. Τάχθηκε δε ευθέως υπέρ μιας βραχυπρόθεσμης επιστροφής στα ορυκτά καύσιμα, προκειμένου να αποτραπούν κοινωνικές «εκρήξεις», τις οποίες προφανώς φοβάται πολύ. «Εάν η κοινωνία μας βυθιστεί σε μια πολύ, πολύ, πολύ έντονη διαμάχη και σύγκρουση επειδή δεν υπάρχει ενέργεια, τότε σίγουρα δεν θα πετύχουμε τους κλιματικούς μας στόχους. Σίγουρα δεν πρόκειται να φτάσουμε εκεί που επιδιώκουμε και έχουμε ανάγκη εάν η έλλειψη ενέργειας οδηγήσει σε τέτοιες αναταράξεις στις κοινωνίες μας και οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες μας δεν θα κρυώσουν τον επερχόμενο χειμώνα», είπε χαρακτηριστικά ο Φρανς Τίμερμανς.
Φυσικά, δεν πρόκειται απλώς για λόγια και ανησυχίες. Αρκετές κυβερνήσεις, άλλωστε, έχουν αρχίσει ήδη να παίρνουν μέτρα προκειμένου να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα για τον χειμώνα. Οι πολίτες και τα νοικοκυριά, από την πλευρά τους, αναθεωρούν επίσης τους προϋπολογισμούς τους. Κι αυτό διότι ακόμη και εάν στα δίκτυα υπάρχει επαρκής ηλεκτρική ισχύς και στους αγωγούς συνεχίσει να ρέει αέριο και πετρέλαιο, αυτό δεν σημαίνει πως οι ίδιοι θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στο κόστος. Και τότε, ίσως αποφασίσουν να ξεσπάσουν και να αναζητήσουν ενόχους, εν μέσω απόγνωσης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass