ΓΕΡΜΑΝΙΑ - G7

Επενδύσεις 600 δισ. δολαρίων έως το 2027

Σε έργα υποδομής παγκοσμίως ανακοίνωσε η Ομάδα των Επτά - Ο Λευκός Οίκος χαιρετίζει την «ηγετική στάση» του Βερολίνου - Επιφυλακτική η ΕΕ για εμπάργκο στον ρωσικό χρυσό

Δημοσίευση: 27 Ιουν 2022 12:22

ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Επενδύσεις 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων θέλουν να ενεργοποιήσουν έως το 2027 οι χώρες της Ομάδας των Επτά, προσφέροντας εναλλακτικές ακόμη αντί του Νέου Δρόμου του Μεταξιού της Κίνας, δήλωσαν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μετά

την ολοκλήρωση των πρώτων συναντήσεων της συνόδου κορυφής της G7 στο Σλος Ελμάου της ‘Ανω Βαυαρίας. «Στόχος είναι η ενίσχυση των υποδομών παγκοσμίως», δήλωσε ο κ. Μπάιντεν και διευκρίνισε ότι τα κεφάλαια θα προέλθουν τόσο από δημόσιες όσο και από ιδιωτικές πηγές και οι ΗΠΑ θα συνεισφέρουν 200 δισεκατομμύρια. «Το επενδυτικό πρόγραμμα έχει ως στόχο να μετριάσει την παγκόσμια ανισότητα και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και της πανδημίας», πρόσθεσε ο κ. Σολτς και σημείωσε ότι πρόκειται για πρωτοβουλία του αμερικανού προέδρου.
«Δεν πρόκειται για ελεημοσύνη. Αυτό το πρόγραμμα είναι μια επένδυση που θα αποδώσει καρπούς για όλους, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού λαού και των ανθρώπων σε όλες τις χώρες μας και θα τονώσει τις οικονομίες μας», τόνισε ο κ. Μπάιντεν εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την συμφωνία.
Οι συγκεκριμένες επενδύσεις, σύμφωνα με τον κ. Μπάιντεν, θα πρέπει να προωθούν την προστασία του κλίματος π.χ. με την εγκατάσταση νέων ηλιακών σταθμών στην Αγκόλα, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, αλλά θα πρέπει ακόμη να λαμβάνουν υπ’ όψιν τη σημασία των συστημάτων υγείας και της ψηφιακής μετάβασης και την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι επενδύσεις, στις οποίες θα συνεισφέρουν και άλλα κράτη, όπως ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Γαλλία, «θα προσφέρουν επίσης για πολλά κράτη εναλλακτικές λύσεις από τα κινεζικά έργα υποδομής, όπως τον Νέο Δρόμο του Μεταξιού», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Αυτά «δείχνουν την ενότητα της Ομάδας των Επτά», δήλωσε ο καγκελάριος Σολτς, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της πρωτοβουλίας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.
«ΗΓΕΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ» ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ
Στο πλαίσιο της Ομάδας των Επτά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την εκτίμησή του για την ηγετική στάση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς και τόνισε τη σημασία των συντονισμένων απαντήσεων στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στα θέματα κλιματικής αλλαγής και οικονομικής και δημοκρατικής ανθεκτικότητας, επισήμανε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του σχετικά με την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν νωρίτερα χθες οι δύο ηγέτες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στη Βαυαρία.
«Οι ηγέτες υπογράμμισαν την προσήλωσή τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, καθώς και στη συνεχή παροχή στρατιωτικής, οικονομικής, ανθρωπιστικής και διπλωματικής στήριξης, προκειμένου να βοηθήσουν ώστε η Ουκρανία να υπερασπιστεί τη δημοκρατία της ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται ότι στη συνάντηση συζητήθηκε ακόμη η κοινή προσπάθεια για την ανακούφιση από τις επιπτώσεις του πολέμου στην παγκόσμια επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια.
«Ο πρόεδρος χαιρέτισε την ιστορική δέσμευση της Γερμανίας να ενισχύσει σημαντικά τις αμυντικές της δαπάνες και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ, κάτι το οποίο θα ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη αποτρεπτική και αμυντική θέση της Συμμαχίας», τονίζει ο Λευκός Οίκος και συμπληρώνει ότι στην ατζέντα της συνάντησης ήταν ακόμη «οι προκλήσεις που θέτει η Κίνα και η κοινή δέσμευση για διαφανείς και υψηλών προδιαγραφών λύσεις στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων κενών σε βασικές υποδομές».
ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ
Στο μεταξύ την επιφύλαξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την εξαγγελία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού χρυσού και για επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Υπενθυμίζεται πως η Βρετανία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ιαπωνία θα απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού χρυσού στο πλαίσιο νέων κυρώσεων που θα επιβάλουν στη Ρωσία σε απάντηση για την εισβολή της στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ. «Τα μέτρα αυτά θα πλήξουν άμεσα τους Ρώσους ολιγάρχες και θα επιτεθούν στην καρδιά της πολεμικής μηχανής του Πούτιν», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπ.Τζόνσον.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass