«Λιώνει» η Ευρώπη από κύματα ζέστης

Καύσωνας σε Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία

Δημοσίευση: 20 Ιουν 2022 12:10

ΜΑΔΡΙΤΗ


Η Γαλλία, η Ισπανία κι άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης «ψήνονται» από ένα κύμα καύσωνα μέσα στον Ιούνιο, που προκάλεσε δασικές πυρκαγιές κι ανησυχίες ότι τέτοιες πρώιμες για την εποχή υψηλές θερμοκρασίες θα αποτελούν πλέον τη νέα «κανονικότητα».
Το δημοφιλές θέρετρο του Μπιαρίτς στη νοτιοδυτική Γαλλία, όπου διεξάγεται ο δεύτερος κρίσιμος γύρος των βουλευτικών εκλογών, κατέγραψε το απόγευμα θερμοκρασία – ρεκόρ 42,9 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας με τις Αρχές να καλούν τον πληθυσμό σε επαγρύπνηση από τις κεντροδυτικές ακτές μέχρι τα σύνορα με την Ισπανία.
«40άρια» καταγράφηκαν σε πολλά τμήματα της περιοχής αυτής της Γαλλίας αν και αναμένονταν από χθες το βράδυ καταιγίδες στις ακτές του Ατλαντικού, οι πρώτες ενδείξεις ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν και θα πλήττουν μόνον το ανατολικό τμήμα της χώρας.
Το κύμα καύσωνα δεν απέτρεψε λάτρεις της heavy metal να παρακολουθήσουν το φεστιβάλ Hellfest στα περίχωρα της Νάντης, όπου ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου, αν και πολλοί εξ’ αυτών κατέφυγαν σε συντριβάνια για να δροσιστούν.
Στην περιοχή Βαρ της Νότιας Γαλλίας πυρκαγιά που ξέσπασε από βολή πυροβολικού στο στρατόπεδο εκπαίδευσης Κανζέρ, το μεγαλύτερο στη Δυτική Ευρώπη, αποτέφρωσε χιλιάδες στρέμματα βλάστησης.
ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ
Στη γειτονική Ισπανία οι δασικές πυρκαγιές που προκλήθηκαν από το κύμα καύσωνα έκαναν στάχτη κάπου 200.000 στρέμματα στη βορειδοτυική περιοχή Σιέρα ντε λα Κουλέμπρα. Οι Αρχές προχώρησαν στην εκκένωση 14 χωριών και μολονότι κάποιοι από τους κατοίκους επέστρεψαν στις εστίες τους, οι τοπικές Αρχές προειδοποίησαν ότι τα πύρινα μέτωπα «παραμένουν ενεργά».
ΞΗΡΑΣΙΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Kύμα μίνι καύσωνα πλήττει αυτές τις μέρες πολλές περιοχές στη Γερμανία. Θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών καταγράφονται από προχθες στη γερμανική πρωτεύουσα, με τους Βερολινέζους να αναζητούν επειγόντως δροσιά σε πισίνες, λίμνες και πάρκα. Kαι μπορεί να μην πρόκειται για «θερμοκρασίες ρεκόρ», ωστόσο πρόκειται για ένα κύμα καύσωνα που ήρθε σχετικά νωρίς για γερμανικά δεδομένα.
Mετά από δύο καλοκαίρια πανδημίας καταγράφονται τεράστιες ουρές έξω από δημόσια κολυμβητήρια αλλά και τεχνικά προβλήματα εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης. Tα εισιτήρια εισόδου σε πολλές περιπτώσεις είναι ήδη εξαντλημένα ονλάιν, ενώ εκπρόσωποι του κλάδου εφιστούν την προσοχή, σημειώνοντας ότι πισίνες και κολυμβητήρια δεν μπορούν να λειτουργήσουν ακόμη με τις προδιαγραφές πληρότητας που ίσχυαν πριν από την πανδημία.
ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΣΟΔΕΙΕΣ
Αρκετές πόλεις στη Βόρεια Ιταλία, την ίδια ώρα, ανακοίνωσαν μέτρα περιορισμού στη χρήση νερού, ενώ στην περιφέρεια της Λομβαρδίας οι Αρχές πιθανώς να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς η ξηρασία – ρεκόρ απειλεί τις σοδειές. Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη ένωση αγροτικών συνεταιρισμών της χώρας, την Coldiretti, οι αγελάδες παράγουν 10% λιγότερο γάλα λόγω του κύματος καύσωνα. Με τις θερμοκρασίες πολύ πάνω από τα ιδανικά για τις αγελάδες επίπεδα των 22-24 βαθμών Κελσίου, τα ζώα πίνουν έως και 140 λίτρα νερό ημερησίως και παράγουν λιγότερο γάλα λόγω του στρες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass