ΙΡΑΝ

Παραδέχεται ότι κατέσχεσε το πετρέλαιο των ελληνικών τάνκερ

Δημοσίευση: 05 Ιουν 2022 12:10

ΤΕΧΕΡΑΝΗ
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Χαμενεΐ παραδέχθηκε χθες ότι η χώρα κατέσχεσε το πετρέλαιο από τα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια που κατέλαβαν οι Φρουροί της Επανάστασης στον Περσικό Κόλπο στις 27 Μαΐου.

Ο Χαμενεΐ έδωσε μάλιστα βίντεο από την επιχείρηση της βίαιης κατάληψης των δύο ελληνικών τάνκερ σημειώνοντας στη συνοδευτική λεζάντα: «Έκλεψαν το πετρέλαιο του Ιράν ανοικτά των ακτών της Ελλάδας και μετά γενναίοι Ιρανοί απάντησαν και κατέσχεσαν τα πετρελαιοφόρα του εχθρού. Αλλά στην προπαγάνδα των κυρίαρχων ΜΜΕ το Ιράν κατηγορείται για κλοπή. Ποιος είναι ο κλέφτης; Εσείς, που κλέψατε το πετρέλαιό μας, ή εμείς που το πήραμε πίσω»;
Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «πειρατεία» την ενέργεια του Ιράν, που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, αλλά ο Χαμενεϊ στη διάρκεια ομιλίας του με αφορμή την επέτειο του θανάτου του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Αγιατολάχ Χομεϊνί, επέμεινε: «Ποιος είναι ο πειρατής; (…) Το να παίρνεις πίσω κλεμμένη περιουσία δεν αποκαλείται κλοπή». Η κατάσχεση των δύο ελληνικών τάνκερ κλιμάκωσε ακόμη περισσότερο τις εντάσεις μεταξύ του Ιράν και τις Δύσης, που είχε πυροδοτήσει η ακύρωση της συμφωνίας της Τεχεράνης του 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις για τις πυρηνικές της φιλοδοξίες.
ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ
ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΝΚΕΡ
Το ένα από τα δύο ελληνικά τάνκερ που κατέσχεσε το Ιράν, το Prudent Warrior, παραμένει ελλιμενισμένο στο Λαράκ. Το άλλο, το Delta Poseidon, μετακινήθηκε από το λιμάνι του νησιού Λαράκ στο βορειότερο νησί Κεσμ, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ. Την πληροφορία μετέδωσε με σχετική ανάρτησή της μέσω twitter η ιστοσελίδα TankerTracker.com, η οποία παρακολουθεί την κίνηση των πετρελαιοφόρων ανά τον κόσμο. Δεν έχει καταστεί σαφές εάν η συγκεκριμένη απόφαση των ιρανικών λιμενικών αρχών αποτελεί αποτέλεσμα παρασκηνιακών διπλωματικών ενεργειών που βρίσκονται σε εξέλιξη με σκοπό την αποδέσμευση των δυο ελληνικών τάνκερ ή αποτελεί ένδειξη περαιτέρω έλλειψης ευελιξίας εκ μέρους της Τεχεράνης.
Τα δυο ελληνικά τάνκερ απέχουν τώρα απόσταση μικρότερης του ενός ναυτικού μιλίου μεταξύ τους. Οι λιμενικές εγκαταστάσεις του νησιού Λαράκ αποτελούν από το 1987 έναν από τους σημαντικότερους κόμβους εξαγωγής πετρελαίου του Ιράν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass