Θέμα κυριαρχίας στα νησιά αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν

Νέες απειλές Τσαβούσογλου * Κανείς δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο την κυριαρχία κρατών - μελών της Ενωσης, απαντά ο Μακρόν

Δημοσίευση: 01 Ιουν 2022 12:10

Νέες κατηγορίες κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Τσαβούσογλου, κατηγορώντας την Αθήνα για παραβίαση του καθεστώτος των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Ελλάδα να προχωρήσει σε αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, ειδάλλως η Τουρκία θα θέσει σύντομα θέμα κυριαρχίας τους.
«Τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα με τις συμφωνίες της Λωζάννης και του Παρισιού. Υπάρχει ο ίδιος όρος και στις δύο συμφωνίες. Η Ελλάδα δεν θα εξοπλίσει αυτά τα νησιά. Αλλά άρχισαν να στρατιωτικοποιούν και πρώτα το αρνήθηκαν και μετά το δέχτηκαν. Είπαν ότι υπάρχει απειλή από την Τουρκία. Εμείς, ως Τουρκία, κάναμε τις απαραίτητες προειδοποιήσεις. Στείλαμε δύο επιστολές στον ΟΗΕ, εξηγώντας ότι η Ελλάδα εξόπλιζε αυτά τα νησιά.
«Η Ελλάδα έχει παραβιάσει το καθεστώς των νησιών, επομένως η Ελλάδα πρέπει να αφοπλίσει αυτά τα νησιά», υποστήριξε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, απειλώντας:
«Εάν η Ελλάδα δεν κάνει πίσω σε αυτές τις παραβιάσεις, θα ανοίξουμε τη συζήτηση για την κυριαρχία των νησιών» είπε ο Τσαβούσογλου, που έδειξε στη διάρκεια της συνέντευξης και χάρτες με ελληνικά νησιά στα οποία βλέπει να υπάρχει «πρόβλημα», δηλαδή τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο, τη Λέσβο, τα Ψαρά, τη Σάμο, την Πάτμο, την Ικαρία, τη Λέρο, την Κω, την Τήλο, την Κάρπαθο, τη Σύμη, τη Ρόδο και το Καστελλόριζο.
Παράλληλα, ο Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι η Τουρκία τερματίζει τη διαδικασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, κατηγορώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό για «εχθρικές δηλώσεις» και την Αθήνα για ασυνεπή στάση στις προσπάθειες διαλόγου.
ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ Ο ΜΑΚΡΟΝ
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν στο τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα καταδικάζοντας της δηλώσεις της Άγκυρας που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε ελληνικά νησιά.
«Μια τελευταία λέξη εδώ, για να πω ότι κατά τις εργασίες του Συμβουλίου ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε πολύ έντονα την εύλογη ανησυχία της Ελλάδας και καταδίκασε τις δηλώσεις πολλών Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίες αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε πολλά νησιά της. Θέλω, προφανώς, να εκφράσω από εδώ τη στήριξη όλων των Ευρωπαίων, και ιδιαίτερα της Γαλλίας. Κανείς δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο σήμερα την κυριαρχία ορισμένων κρατών – μελών και πιστεύω ότι οι δηλώσεις αυτές (σ.σ. οι τουρκικές) πρέπει να καταδικαστούν το ταχύτερο, κάτι το οποίο μόλις έπραξα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass