ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Απαράδεκτη η κατάληψη των ελληνικών τάνκερ από Ιράν

Μαζί με το ΥΠΕΞ, κάνουμε όλες τις ενέργειες ώστε να απελευθερωθούν οι ναυτικοί και τα πλοία, δήλωσε ο Ι. Πλακιωτάκης

Δημοσίευση: 30 Μαϊ 2022 12:05

Για «απαράδεκτη κατάσχεση» των δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν κάνει λόγο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο σημειώνοντας ότι η Ε.Ε. εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» της στις ιρανικές αρχές. «Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την απαράδεκτη κατάσχεση δύο ελληνικών πλοίων από το Ιράν στον Περσικό Κόλπο» αναφέρει ο κ. Στάνο.
«Θέσαμε αμέσως το ζήτημα της κατάσχεσης και εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας στις ιρανικές αρχές για αυτές τις πράξεις και ζητάμε ταχεία διευκρίνιση, επίλυση και αποκλιμάκωση», προσθέτει.

Επίσης, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι «η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και η ελεύθερη ροή του εμπορίου είναι βασικές αρχές που πρεσβεύει η ΕΕ». Τα Prudent Warrior και Delta Poseidon, έλαβαν την εντολή χθες να κατευθυνθούν στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς (Bandar Abbas) στη νότια ακτή του Ιράν στον Περσικό Κόλπο. Τα μέλη των πληρωμάτων είναι καλά στην υγεία τους. Τα κινητά τους τηλέφωνα, που τους είχαν αφαιρεθεί, τους επιστράφηκαν, και τους επετράπη μέσα στο Σαββατοκύριακο να έρθουν σε επαφή με τους συγγενείς τους και τους εργοδότες τους.
Ο Ι. ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ
Ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στο διπλωματικό θρίλερ με τους αιχμάλωτους ναυτικούς στο Ιράν.
Ο υπουργός σε δήλωσή του τόνισε ότι γίνεται ό,τι είναι δυνατόν για να απελευθερωθούν οι ναυτικοί και τα πλοία.
Η δήλωση του Γιάννη Πλακιωτάκη: «Η επίθεση κατά των δύο υπό ελληνική σημαία πλοίων, συνιστά κατάφωρη παραβίαση των κανόνων τους διεθνούς δικαίου και ισοδυναμεί με πειρατεία. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει από χθες προβεί σε εντονότατο διάβημα στον Ιρανό πρέσβη, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή δυναμιτίζει τις διμερείς σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις του Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ενημερώθηκε άμεσα.
Τα μέλη του πληρώματος των δύο πλοίων, σύμφωνα με την τελευταία επικοινωνία μας, είναι καλά στην υγεία τους.
Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών κάνουμε όλες τις ενέργειες ώστε να απελευθερωθούν οι ναυτικοί και τα πλοία».
Υπενθυμίζεται ότι ο διπλωματικός πυρετός έχει ξεσπάσει από την Παρασκευή, με το ελληνικό ΥΠΕΞ να προβαίνει σε αυστηρό διάβημα προς τον Ιρανό πρέσβη αναφορικά με το συμβάν. Σε διάβημα προέβη και το κυπριακό ΥΠΕΞ καθώς ένας υπήκοος της χώρας βρίσκεται επίσης μεταξύ των πληρωμάτων.
«Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας [...] Οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν., αναφέρει μεταξύ άλλων το διάβημα του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass