Ισοπεδώθηκε το εμβληματικό «Saratoga»

ΠΟΛΥΝΕΚΡΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΤΗΣ ΑΒΑΝΑΣ

Δημοσίευση: 08 Μαϊ 2022 12:07

ΑΒΑΝΑ
Η σφοδρή έκρηξη, που κατέστρεψε μερικώς το ξενοδοχείο Saratoga, στο κέντρο της Αβάνας, προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 25 ανθρώπων, μεταξύ αυτών μιας Ισπανίδας τουρίστριας, σύμφωνα με έναν νέο επίσημο απολογισμό, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Ο προηγούμενος απολογισμός, που ανακοινώθηκε προχθές το βράδυ, έκανε λόγο για 22 νεκρούς και πάνω από 50 τραυματίες σε αυτήν την έκρηξη, που οφείλεται πιθανόν σε διαρροή αερίου, όμως η κρατική τηλεόραση μετέδωσε χθες το πρωί ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 25.


«Τραγικά νέα μας έρχονται από την Κούβα», έγραψε σε τουίτ ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.
«Μια Ισπανίδα τουρίστρια σκοτώθηκε και ένας ακόμη Ισπανός πολίτης τραυματίστηκε σοβαρά μετά την έκρηξη στο ξενοδοχείο Saratoga. Εκφράζουμε τη συμπόνοιά μας στις οικογένειες, στα θύματα και στους τραυματίες. Επίσης, τη συμπαράστασή μας στον κουβανικό λαό».
Οι Κουβανοί διασώστες συνεχίζουν τις έρευνες στα συντρίμμια του πολυτελούς ξενοδοχείου, με την ελπίδα να βρουν επιζώντες, μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του AFP.
Οι έρευνες επικεντρώνονται στο εσωτερικό του κτιρίου και το υπόγειο, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.
«Ό,τι συνέβη είναι πολύ λυπηρό. Η καταστροφή, ιδίως η απώλεια ανθρωπίνων ζωών και επίσης οι τραυματίες, όμως για μία ακόμη φορά θέλω να υπογραμμίσω την ταχύτητα με την οποία ο πληθυσμός και οι θεσμοί κινητοποιήθηκαν», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ.
Εμβληματικό κτίριο της Αβάνας, με την πράσινη πρόσοψή του, το ξενοδοχείο, όπου πραγματοποιούνταν εργασίες ανακαίνισης, ήταν κλειστό εδώ και δύο χρόνια στους τουρίστες.
Στο εσωτερικό του βρίσκονταν μονάχα εργάτες και υπάλληλοι, που προετοίμαζαν την επαναλειτουργία του, η οποία είχε προβλεφθεί για τις 10 Μαΐου.
Οι τέσσερις πρώτοι όροφοι του ξενοδοχείου Saratoga, που ήταν 5 αστέρων και ήταν γνωστό καθώς είχε φιλοξενήσει διασημότητες, όπως ο Μικ Τζάγκερ, η Μπιγιονσέ και η Μαντόνα, ισοπεδώθηκαν από την έκρηξη, η οποία σημειώθηκε γύρω στις 11 το πρωί τοπική ώρα.
«Δεν ήταν βόμβα, δεν ήταν επίθεση, πρόκειται για τραγικό δυστύχημα», τόνισε ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, που πήγε επιτόπου λίγη ώρα μετά την έκρηξη, προκειμένου να βάλει τέλος στις φήμες που έδιναν κι έπαιρναν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης περί βομβιστικής ενέργειας, παρόμοιας με εκείνες εναντίον ξενοδοχείων της Αβάνας τα χρόνια του 1990, κατ’ εντολή αντικυβερνητικών κουβανών εξορίστων.
Η Ουάσινγκτον, μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Νεντ Πράις, εξέφρασε «ειλικρινή συλλυπητήρια» σε «όλους όσοι επλήγησαν από αυτή την τραγική έκρηξη».
Το κτίριο, που ανεγέρθηκε το 1880 για να στεγάσει εμπορικά καταστήματα, μεταμορφώθηκε σε ξενοδοχείο το 1993. Ανακαινίστηκε –έγινε πιο πολυτελές– το 2005.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass