ΤΟΥΡΚΙΑ

Πάνω από μισοί Τούρκοι ονειρεύονται «Αττίλες»

ΠIΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΕΔΑΦΗ ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ...

Δημοσίευση: 20 Απρ 2022 12:40
Φωτ. αρχείου Φωτ. αρχείου

ΑΓΚΥΡΑ
Όποιος πιστεύει ότι το πρόβλημα με την Τουρκία επικεντρώνεται στο πρόσωπο του Ερντογάν, ας το ξανασκεφτεί.
Το Ίδρυμα Friedrich Ebert (FES) παρουσίασε πρόσφατα μια έρευνα με τίτλο «2022 Security Radar», η οποία καταγράφει τις απόψεις της κοινής γνώμης σε 14 κράτη, ανάμεσά τους και στην Τουρκία, σε βασικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μετά την έναρξη του πολέμου δεν… άνοιξε η όρεξη πολλών οπαδών του αναθεωρητισμού ανά τον κόσμο.


Και παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν είναι μία από τις 14 χώρες που περιλαμβάνονται στην έρευνα, εντούτοις, περιέχει ενδιαφέροντα αποτελέσματα και για τη χώρα μας.
Την ίδια ώρα, σημειώνει ο πολιτικός αναλυτής του ΕΛΙΑΜΕΠ Δρ Ρόναλντ Μαϊνάρντους, η Τουρκία καταλαμβάνει ευρύ χώρο στη μελέτη. Ως γνωστόν, σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της Ελλάδας, η Τουρκία παίζει κυρίαρχο ρόλο.
Μετά από πρόσκληση του γερμανικού ιδρύματος, ομάδα Ελλήνων ειδικών παρακολούθησε την παρουσίαση της έρευνας στην Αθήνα. Τα δημοσκοπικά ευρήματα για τη στάση των Τούρκων σε καίρια ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, κάθε άλλο παρά χαροποίησαν τους παρευρισκόμενους.
Η έκθεση επιβεβαιώνει την εικόνα της Τουρκίας, ως μίας χώρας που δεν είναι ικανοποιημένη με το σημερινό status quo, το οποίο η κυβέρνηση Ερντογάν προσπαθεί να αναθεωρήσει.
«Η συντριπτική πλειονότητα των Τούρκων ερωτηθέντων (82%) είναι δυσαρεστημένη με τη διεθνή θέση της χώρας της», αναφέρει η μελέτη.
Ακόμα πιο ανησυχητικό – η λέξη αυτή χρησιμοποιήθηκε αρκετές φορές στην παρουσίαση στην Αθήνα – είναι το ακόλουθο εύρημα: «Πολλοί Τούρκοι ερωτηθέντες, το 56%, πιστεύουν ότι ορισμένα εδάφη πέρα από τα σύνορα (της Τουρκίας) ανήκουν στην πραγματικότητα στην Τουρκία», αναφέρεται επί λέξει στη μελέτη. Μόνο στην Αρμενία υπάρχει μεγαλύτερη στήριξη σε μια αλυτρωτική εξωτερική πολιτική από ό,τι στην Τουρκία, γράφουν οι Γερμανοί ειδικοί.
Η μελέτη υπογραμμίζει ότι οι Τούρκοι ερωτηθέντες ξεχωρίζουν για τη θετική τους στάση απέναντι στον στρατό. Τέσσερις στους πέντε πιστεύουν ότι η Άγκυρα πρέπει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στον κόσμο και το 56% πιστεύει ότι ο τουρκικός στρατός πρέπει να έχει ρόλο σε αυτόν. Το ποσοστό αυτό είναι «μακράν» το υψηλότερο και στις 14 χώρες που εξετάστηκαν, σημειώνει η μελέτη.

ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΗΠΑ
Στις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία, η Σερβία, η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Δεδομένης της υψηλής αποδοχής του ρόλου του στρατού στην εξωτερική πολιτική, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, σύμφωνα με την έρευνα, το 61% των Τούρκων πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να δαπανήσει ακόμα περισσότερα χρήματα σε εξοπλισμούς. Και σε αυτό το θέμα η Τουρκία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των 14 χωρών μετά την Αρμενία.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία για τη στάση απέναντι στις ΗΠΑ. Η πλειονότητα στην Τουρκία (55%) θεωρεί τη χώρα κίνδυνο για την ασφάλεια. Εν κατακλείδι, οι αριθμοί φανερώνουν ότι η επιθετική εξωτερική πολιτική του Ερντογάν και η δράση του στρατού πέραν των τουρκικών συνόρων βρίσκουν σύμφωνη μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass