Θέλουμε εγγυήσεις, όχι πόλεμο στην Ευρώπη

«Υπάρχει ακόμη ελπίδα, αλλά ξέρουμε καλά τι να κάνουμε σε περίπτωση επίθεσης», δήλωσε μετά τη συνάντησή τους στη Μόσχα ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σoλτς

Δημοσίευση: 16 Φεβ 2022 12:07

ΜΟΣΧΑ
Μιλώντας μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλ. Πούτιν είπε πως η Ρωσία «δεν θέλει πόλεμο στην Ευρώπη», αλλά και ότι δεν έχει λάβει εποικοδομητική απάντηση στις προτάσεις που έχει θέσει. Επίσης, αναφέρθηκε στο Ντόνμπας, λέγοντας πως στην περιοχή αυτή διεξάγεται μια «γενοκτονία» και πως στην Ουκρανία παρατηρούνται σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου έρχονται έπειτα από την ανακοίνωση της Μόσχας σχετικά με μία επικείμενη μερική απόσυρση στρατευμάτων από τα σύνορα της Ουκρανίας, την οποία ο ίδιος επιβεβαίωσε. «Θέλουμε έναν πόλεμο ή όχι; Φυσικά όχι» είπε Πούτιν, όταν ρωτήθηκε από την Deutsche Welle για το αν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός πολέμου στην Ευρώπη.


«Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο και καταθέσαμε τις προτάσεις μας για μια διαδικασία συνομιλιών, που θα πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει ασφάλεια για όλους, περιλαμβανομένης της χώρας μας», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος. Επίσης, εξέφρασε τη λύπη του για το ότι η Μόσχα δεν πήρε μια εποικοδομητική απάντηση από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στις προτάσεις που έκανε για τις εγγυήσεις ασφαλείας,
Παρ’ όλα αυτά, είπε ότι η Ρωσία βλέπει στις απαντήσεις που έλαβε από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ «μερικά στοιχεία, τα οποία μπορούν να συζητηθούν». Προσέθεσε, ωστόσο, ότι «είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε αυτό μόνο συζητώντας συνολικά εκείνα τα βασικά ζητήματα τα οποία είναι για μας πρωταρχικής σημασίας».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο Πούτιν, η Μόσχα υπολογίζει ότι «ανάλογα με το πώς θα εξελίσσεται ο διάλογος, θα εξελίσσεται και η κατάσταση και σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, τα οποία ανησυχούν και εσάς και εμάς».
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η χώρα του ενημερώθηκε πως η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στο εγγύς μέλλον, αλλά το Κρεμλίνο δεν θεωρεί ότι αυτή η διαβεβαίωση είναι αρκετά καλή και ότι θέλει να επιλυθεί το θέμα στο σύνολό του τώρα.
ΣΟΛΤΣ: ΑΚΟΜΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ
«Να πάρει η ευχή, είναι υποχρέωσή μας να αποτρέψουμε μια πολεμική κλιμάκωση», δήλωσε από την πλευρά του ο καγκελάριος Σολτς. Μετά τη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε πως η διπλωματία δεν έχει εξαντλήσει ακόμη τις δυνατότητές της και πως η ανακοίνωση της απόσυρσης των στρατιωτικών δυνάμεων «είναι ένα καλό σημάδι», ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως θα ακολουθήσουν περαιτέρω κινήσεις αποκλιμάκωσης. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι «σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, σίγουρα ξέρουμε τι να κάνουμε». «Οι συνομιλίες δεν πρέπει να φτάσουν σε αδιέξοδο» πρόσθεσε, και τόνισε πως η «βιώσιμη ασφάλεια της Ευρώπης μπορεί να επιτευχθεί μόνο από κοινού με τη Ρωσία».
Επίσης, ο Σολτς είπε ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του προκειμένου να διασφαλίσει την ανεμπόδιστη ροή του φυσικού αερίου από την Ουκρανία. «Για τη δική μου γενιά, ένας πόλεμος στην Ευρώπη έχει καταστεί αδιανόητος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass