ΡΩΣΙΑ

Απαγορεύει την είσοδο σε Ευρωπαίους αξιωματούχους

«Κατάλληλη απάντηση» θα δώσει η ΕΕ * Συγκεντρώνει φιάλες αίματος και ιατρικό εξοπλισμό κοντά στα σύνορα με Ουκρανία

Δημοσίευση: 30 Ιαν 2022 12:05

Νέες κυρώσεις σε Ευρωπαίους αξιωματούχους ανακοίνωσε η Ρωσία, φέρνοντας έτσι την προαναγγελία της ΕΕ για «κατάλληλη απάντηση». Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει την είσοδο σε περισσότερους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε απάντηση για τους περιορισμούς που επέβαλαν οι Βρυξέλλες στη Μόσχα, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει πόσα άτομα έχει συμπεριλάβει στον κατάλογο αυτόν, ή τα ονόματά τους. Στην ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι η Ρωσία είχε προειδοποιήσει την ΕΕ να μην επιβάλει μονομερείς περιορισμούς σε βάρος της Ρωσίας και πως η Μόσχα δήλωνε ανοιχτά ότι διατηρεί το δικαίωμα να δώσει τις δικές της απαντήσεις.


Η απαγόρευση εισόδου θα αφορά διευθυντικά στελέχη ευρωπαϊκών Ιδιωτικών Στρατιωτικών Εταιρειών (PMC- Privet Military Company) και κυβερνητικούς αξιωματούχους που ευθύνονται προσωπικά για την αντιρωσική τους πολιτική.
Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι «στον κατάλογο περιλαμβάνονται επικεφαλής ευρωπαϊκών PMC που δραστηριοποιούνται σε διάφορες περιοχές του κόσμου, καθώς και εκπρόσωποι των υπηρεσιών ασφαλείας, των νομοθετικών και εκτελεστικών αρχών πολλών κρατών - μελών της ΕΕ, οι οποίοι είναι προσωπικά υπεύθυνοι για την προώθηση αντιρωσικών πολιτικών και την «επιβολή» μέτρων που παραβιάζουν τα νόμιμα δικαιώματα των ρωσόφωνων κατοίκων και των μέσων ενημέρωσης».
* H EE θα απαντήσει στην απόφαση της Ρωσίας να απαγορεύσει σε εκπροσώπους θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των κρατών - μελών της την είσοδο στη χώρα, όπως ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωσή του ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πήτερ Στάνο.
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΥΝ ΑΙΜΑ
Εν τω μεταξύ η συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία έχει λάβει νέες διαστάσεις, περιλαμβάνοντας πλέον φιάλες αίματος και ιατρικό εξοπλισμό για τη φροντίδα τραυματιών, σε άλλη μία ένδειξη της στρατιωτικής ετοιμότητας της Μόσχας, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Πρακτορείου Reuters που επικαλείται τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους.
Εν ενεργεία και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ επισημαίνουν ότι συγκεκριμένες ενδείξεις -όπως οι προμήθειες αίματος- είναι κρίσιμες για να κριθεί εάν η Μόσχα θα ήταν έτοιμη να πραγματοποιήσει μία εισβολή, εφόσον ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποφάσιζε να δώσει τέτοια εντολή. Η αποκάλυψη που έκαναν Αμερικανοί αξιωματούχοι -χωρίς να κατονομάζονται- για τις φιάλες αίματος, εντείνουν την ανησυχία από τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι η Ρωσία μπορεί να προετοιμάζεται για μία νέα εισβολή στην Ουκρανία, έχοντας συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα των δύο χωρών. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προέβλεψε ότι μία ρωσική επίθεση είναι πιθανή, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν εκτίμησε πως η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει μία νέα επίθεση κατά της Ουκρανίας «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass