Ο Μπάιντεν στέλνει στρατό, κι ο Πούτιν πλοία στη Βαλτική

Να μη δραματοποιείται η κατάσταση όσο συνεχίζεται ο διάλογος για την Ουκρανία -Eπιχειρεί να ρίξει τους τόνους ο Ζ. Μπορέλ

Δημοσίευση: 25 Ιαν 2022 12:55

ΟΥΑΣΙNΓΚΤΟΝ


Το επόμενο στρατιωτικό τους βήμα σχεδιάζουν οι HΠΑ συνδράμοντας την ουκρανική κυβέρνηση την ώρα που η ρωσική «αρκούδα» δείχνει τα δόντια της απειλώντας την ειρήνευση στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να στείλει έως και 50.000 στρατιώτες, καθώς και πολεμικά πλοία και αεροσκάφη σε νατοϊκούς συμμάχους της στην Ανατολική Ευρώπη και τη Βαλτική, εν μέσω αυξανόμενων φόβων για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Καμπ Ντέιβιντ το Σαββατοκύριακο, αξιωματούχοι του Πενταγώνου παρουσίασαν στον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, τις επιλογές που έχουν οι ΗΠΑ. Οι επιλογές αυτές έχουν στόχο τη μετακίνηση του αμερικανικού στρατού πιο κοντά προς τα ρωσικά σύνορα.
Μεταξύ των επιλογών που εξετάζονται είναι η μετεγκατάσταση χιλίων έως και πέντε χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως αναφέρουν οι New York Times.
Θα υπάρχει επίσης δυνατότητα να αυξηθεί ο αριθμός των στρατιωτών στις 50 χιλιάδες, εάν παραστεί ανάγκη. Ωστόσο, καμία από τις στρατιωτικές επιλογές δεν προβλέπει την ανάπτυξη επιπρόσθετων αμερικανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», το αμερικανικό σχέδιο προβλέπει την αποστολή χιλίων έως πέντε χιλιάδων στρατιωτών σε χώρες του ΝΑΤΟ, όπως η Λιθουανία, η Εσθονία και η Λετονία, που συνορεύουν με τη Ρωσία.
Ο αριθμός των στρατευμάτων θα μπορούσε στη συνέχεια να αυξηθεί σε 50.000, εάν η κατάσταση ασφαλείας επιδεινωθεί, με τη συνδρομή πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών.
Όπως αναφέρουν οι New York Times, το σχέδιο δεν περιλαμβάνει την αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, καθώς ο Τζο Μπάιντεν δεν θα ήθελε να εμπλακεί η Ουάσινγκτον σε άλλη σύγκρουση μετά την καταστροφική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν πριν από έναν χρόνο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να απευθύνει έκκληση για τη λήψη στρατιωτικών μέτρων μέσα στην εβδομάδα, όπως προσθέτει η αμερικάνικη εφημερίδα. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας για την εκτόνωση της ρωσοουκρανικής κρίσης.
ΠΛΟΙΑ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΑΛΤΙΚΗ
Από την πλευρά του, το ρωσικό πολεμικό ναυτικό ξεκίνησε χθες  προς τη Βαλτική Θάλασσα με σκοπό να πραγματοποιήσει ασκήσεις.  Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, είκοσι πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού κατευθύνονται προς τη Βαλτική Θάλασσα.
Τα πλοία του Στόλου της Βαλτικής, κινήθηκαν χθες με κατεύθυνση τη Βαλτική Θάλασσα για να πραγματοποιήσουν ασκήσεις, εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης για την Ουκρανία και αναφορών ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να στείλουν επιπλέον στρατεύματα στην περιοχή.
Τα πλοία θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις οι οποίες θα εστιάσουν στη ναυτική και αντιαεροπορική άμυνα, ανέφερε το RIA επικαλούμενο τον Στόλο της Βαλτικής.
Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι θα «απαντήσει κατάλληλα» εάν η Ουάσινγκτον ενισχύσει τον αριθμό των στρατευμάτων στην Ανατολική Ευρώπη, αφού η εφημερίδα New York Times ανέφερε σε δημοσίευμά της ότι ο Λευκός Οίκος εξετάζει μια τέτοια κίνηση.
ΚΑΤΕΥΝΑΣΤΙΚΟΣ Ο ΜΠΟΡΕΛ
Ο Μπορέλ επιχειρεί να ρίξει τους τόνους μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ για απόσυρση των διπλωματών και των οικογενειών τους από την Ουκρανία.
Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, καλεί σε αποκλιμάκωση της διπλωματικής έντασης, ύστερα από την απόφαση των ΗΠΑ για απόσυρση του διπλωματικού τους προσωπικού από την Ουκρανία, καθώς εγείρουν ζήτημα ασφαλείας, λόγω της συγκέντρωσης ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή. Ο Μπορέλ σημείωσε με δήλωσή του, την Κυριακή, ότι δεν υπάρχει λόγος να δραματοποιείται η κατάσταση όσο ο διάλογος με τη Ρωσία συνεχίζεται. «Δεν νομίζω ότι πρέπει να δραματοποιούμε όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις -και συνεχίζονται», ανέφερε χαρακτηριστικά. Γι’ αυτόν τον λόγο «δεν πρόκειται να κάνουμε το ίδιο πράγμα, γιατί δεν γνωρίζουμε συγκεκριμένους λόγους», σημείωσε αναφερόμενος στην απόφαση των ΗΠΑ για απόσυρση των διπλωματών και των οικογενειών τους.
Χθες, ο Μπορέλ βρίσκονταν στις Βρυξέλλες, όπου επρόκειτο να λάβει μέρος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ, στην οποία θα παρευρεθεί εξ αποστάσεως και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass