ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη

Δημοσίευση: 23 Ιαν 2022 12:35

ΜΟΣΧΑ


Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε την Παρασκευή «πεπεισμένος» ότι «δεν θα γίνει» παρείσφρηση ή εισβολή στρατευμάτων της Ρωσίας στην Ουκρανία και εξέφρασε την ευχή η διπλωματία να μπορέσει να οδηγήσει στην επίλυση της κρίσης στην οποία έχουν εμπλακεί η Ρωσία και οι ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα. Η Γερμανία θα παραδώσει τον Φεβρουάριο στην Ουκρανία, επίκεντρο της κρίσης μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, «ένα νοσοκομείο εκστρατείας», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ σε συνέντευξή της στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Die Welt.
«Μπορώ να κατανοήσω την επιθυμία να στηρίξουμε την Ουκρανία και αυτό ακριβώς κάνουμε ήδη», τόνισε η Λάμπρεχτ. «Η Ουκρανία θα λάβει ένα πλήρες νοσοκομείο εκστρατείας μαζί με την απαραίτητη εκπαίδευση (του προσωπικού) τον Φεβρουάριο», ανακοίνωσε, εξηγώντας ότι το κόστος για τη Γερμανία ανέρχεται σε 5,3 εκατομμύρια ευρώ.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Το ΝΑΤΟ απέρριψε, πάντως, κατηγορηματικά το αίτημα της Ρωσίας για αποχώρηση των δυνάμεων της Συμμαχίας από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία καθώς και την ιδέα της δημιουργίας σφαιρών επιρροής στην Ευρώπη.
«Το ΝΑΤΟ δεν θα αποκηρύξει την ικανότητά μας να προστατεύουμε και να υπερασπιζόμαστε ο ένας τον άλλον, μεταξύ άλλων και με την παρουσία στρατευμάτων μας στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας», ανέφερε η εκπρόσωπος Οάνα Λουνγκέσκου σε μια ανακοίνωσή της. Η Μόσχα έχει ζητήσει από το ΝΑΤΟ δεσμευτικές εγγυήσεις ότι θα σταματήσει την επέκτασή του και θα επιστρέψει στα όριά του του 1997. Την ίδια ώρα η Μόσχα παρουσιάζει νέα οπλικά συστήματα και παρά τις προσπάθειες της διπλωματίας, το θερμόμετρο παραμένει στο «κόκκινο» καθώς η Ρωσία βλέπει μία προσπάθεια της Δύσης να συνασπιστεί σε ένα ενιαίο μέτωπο απέναντί της. Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή είναι περίπλοκη, αφού αυτή τη στιγμή, η Ρωσία συγκεντρώνει μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία, κάτι που για την Δύση, κάνει αναπόφευκτο το ενδεχόμενο εισβολής. Από την πλευρά της η Μόσχα απαντά πως δεν έχει καμία τέτοια διάθεση και επιμένει να λέει πως η Δύση δεν θα έπρεπε να στρέφει τα βλέμματά της προς Ανατολάς και αποκλείει κάθε ενδεχόμενο διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΡΩΣΟΙ
Νέα στοιχεία για μια τεράστια στρατιωτική συσσώρευση σε κοντινή απόσταση από την Ουκρανία προέκυψαν, όπως μεταδίδει η Daily Mail σε δορυφορικές εικόνες της 19ης Ιανουαρίου, οι οποίες δείχνουν μια Ρωσική ομάδα μάχης που αναπτύχθηκε στη βάση Voronezh περίπου 200 μίλια από την Ουκρανία, καθώς και σειρές πυροβολικού αρμάτων μάχης και εξοπλισμού υποστήριξης που συγκεντρώθηκαν στο Yelnya, 77 μίλια από τα σύνορα της Ρωσίας με τη Λευκορωσία. Άλλες εικόνες δείχνουν στρατιωτικό εξοπλισμό συγκεντρωμένο σε δύο βάσεις, τις Klintsky και Klimovo, που βρίσκονται μόλις 18 μίλια (30 χιλιόμετρα) από τα σύνορα της Λευκορωσίας και όχι περισσότερο από 31 μίλια (50 χιλιόμετρα) από τα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία. Περίπου 100.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται αυτή τη στιγμή νέοι στα σύνορα της Ουκρανίας.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε τεράστιες νέες ναυτικές ασκήσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτόν και τον επόμενο μήνα σε τέσσερις θάλασσες στις οποίες θα συμμετέχουν 140 πολεμικά πλοία και δεκάδες χιλιάδες ναύτες. Τα πολεμικά γυμνάσια θα διεξαχθούν στον Ατλαντικό, τον Ειρηνικό, την Αρκτική και τη Μεσόγειο με «περισσότερα από 140 πολεμικά πλοία και πλοία υποστήριξης, περισσότερα από 60 αεροσκάφη, 1.000 τεμάχια στρατιωτικού εξοπλισμού και περίπου 10.000 στρατιώτες», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
ΗΠΑ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ
Από την πλευρά του, τώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, βρίσκονται σε διπλωματικό πυρετό όχι μόνο για να αποφευχθούν τα χειρότερα αλλά και για να υπάρξει η όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση για όσα συμβαίνουν στην διένεξη Ουκρανίας και Ρωσίας.
Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, που είναι μέλη του ΝΑΤΟ, θα στείλουν στην Ουκρανία αμερικανικούς αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα υπουργεία Άμυνας των τριών χωρών της Βαλτικής.
Η Εσθονία θα στείλει στην Ουκρανία αντιαρματικούς πυραύλους Javelin και οι άλλες δύο χώρες θα παραδώσουν αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε το πράσινο φως στις χώρες της Βαλτικής να στείλουν οπλικά συστήματα αμερικανικής κατασκευής στην Ουκρανία, ανέφεραν την Τετάρτη τρεις πηγές που είχαν γνώση της απόφασης αυτής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass