BioNTech:

Απίθανο η Ομικρον να προκαλεί σοβαρή νόσηση σε εμβολιασμένους

Δημοσίευση: 01 Δεκ 2021 16:26

ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Η παραλλαγή Όμικρον θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες μολύνσεις μεταξύ των εμβολιασμένων, αλλά πιθανότατα θα παραμείνουν προστατευμένοι από μια σοβαρή νόσηση, υποστήριξε ο συνιδρυτής της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν.
Ενώ η νέα παραλλαγή μπορεί να παρακάμπτει τα αντισώματα που παράγονται από το εμβόλιο, ο ιός πιθανότατα θα παραμείνει ευάλωτος στα κύτταρα του ανοσοποιητικού που τον καταστρέφουν μόλις εισέλθει στο σώμα, τόνισε ο διακεκριμένος επιστήμονας.


«Το μήνυμά μας είναι: Μην φρικάρετε, το σχέδιο παραμένει το ίδιο. Επιταχύνετε τη χορήγηση της τρίτης δόσης» δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε.
Με βάση τα δεδομένα για τους μηχανισμούς των εμβολίων και τη βιολογία των παραλλαγών, ο Δρ. Σαχίν υποθέτει ότι τα ανοσοποιημένα άτομα θα έχουν υψηλό επίπεδο προστασίας κατά της σοβαρής νόσησης, ακόμη και αν μολυνθούν από τη νέα μετάλλαξη.
Ο Δρ. Ο Σαχίν σημείωσε ότι το εμβόλιο, το οποίο ο ίδιος και η ομάδα του παρασκεύασαν τον Ιανουάριο του 2020 και στη συνέχεια ανέπτυξαν μαζί με την Pfizer Inc., έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από σοβαρή νόσηση έναντι άλλων στελεχών του κορονοϊού που μολύνουν εμβολιασμένους.
Σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές, η «Δέλτα» που επικρατεί σήμερα έχει μεγαλύτερη «ικανότητα» στο να μολύνει εμβολιασμένα άτομα, τα οποία ωστόσο εμφανίζουν κυρίως ήπια συμπτώματα, δήλωσε ο Δρ. Σαχίν.
Το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την BioNTech και την Pfizer, όπως και τα περισσότερα άλλα εμβόλια, προσφέρει δύο διαφορετικά επίπεδα προστασίας έναντι του ιού.
Το πρώτο επίπεδο αφορά αντισώματα, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης, εμποδίζοντας τους ιούς να προσβάλλουν υγιή κύτταρα στο ανθρώπινο σώμα. Τα αντισώματα, ωστόσο, σύμφωνα με μελέτες αρχίζουν να μειώνονται περίπου πέντε μήνες μετά τη δεύτερη δόση.  Το δεύτερο επίπεδο προστασίας αφορά λεμφοκύτταρα, τα οποία κινητοποιούνται για να καταστρέψουν τα μολυσμένα κύτταρα. Ένα εμβολιασμένο άτομο που μολύνεται, εμφανίζει συνήθως ήπια συμπτώματα. Ο Δρ. Σαχίν τόνισε ότι μέχρι στιγμής καμία παραλλαγή δεν έχει διαφύγει της ανοσολογικής απόκρισης των λεμφοκυττάρων και ότι είναι απίθανο να το επιτύχει η «Όμικρον».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass