Τρομάζει την Ευρώπη το «στέλεχος Ομικρον»

ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ - ΣΕ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

Δημοσίευση: 27 Νοε 2021 12:06

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Οι χώρες της Ε.Έ. συμφώνησαν να αναστείλουν προσωρινά τα ταξίδια από τη νότια Αφρική,

μετά τον εντοπισμό νέας παραλλαγής του κορονοϊού, ανακοίνωσε η σλοβακική προεδρία. Σε ανάρτηση στο Twitter, η σλοβακική προεδρία ανέφερε ότι μια επιτροπή ειδικών και από τις 27 χώρες μέλη συμφώνησε ότι είναι αναγκαίο να επιβληθούν προσωρινά περιορισμοί σε όλα τα ταξίδια προς την ΕΕ από τη νότια Αφρική. Διπλωματική πηγή της ΕΕ είπε ότι οι περιορισμοί θα ισχύουν για τις εξής χώρες: Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Εσουατίνι, Λεσότο, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια, Ζιμπάμπουε.
Την εξέλιξη αυτήν είχε προαναγγείλει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, διαμηνύοντας πως «πρέπει να αντιδράσουμε γρήγορα, αποφασιστικά και ενωμένοι». Ήδη, χώρες όπως η Βρετανία, η Ισπανία, η Τσεχία και το Ισραήλ έχουν κλείσει τα σύνορα για ταξιδιώτες από χώρες στο νότιο τμήμα της Αφρικής, ενώ περιορισμούς επιβάλλει από σήμερα και η Ελλάδα.
ΕΜΑ: ΠΡΟΩΡΟ ΝΑ
ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ
Από την πλευρά του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) δήλωσε χθες ότι είναι “πρόωρο” να προβλεφθεί μια προσαρμογή των εμβολίων στη νέα παραλλαγή της Μποτσουάνας.
Υπό την ονομασία  “Ομικρον”  η νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική και με πολλαπλές μεταλλάξεις είναι δυνητικά πολύ μεταδοτική, σύμφωνα με Νοτιοαφρικανούς επιστήμονες που βλέπουν σε αυτήν τα σημάδια ενός νέου κύματος της πανδημίας. Ωστόσο όπως αναφέρει το Reuters, o Νοτιαφρικανός επιστήμονας Sanne λέει ότι έχουμε επαρκείς ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι ακόμη αποτελεσματικά στην πρόληψη της σοβαρής νόσου Covid-19 από παραλλαγές.
Ο ΠΟΥ
«Στέλεχος ειδικού ενδιαφέροντος» που προκαλεί ανησυχία χαρακτήρισε την παραλλαγή της Μποτσουάνα η τεχνική συμβουλευτική επιτροπή του ΠΟΥ, έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση οκτώ ωρών. Με τον χαρακτηρισμό αυτόν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαιώνει ότι η αφρικανική παραλλαγή είναι πιθανό -αλλά όχι βέβαιο- να είναι πιο μεταδοτική ή πιο παθογόνος ή να διαφεύγει της ανοσίας που προσφέρουν τα εμβόλια. Το στέλεχος του κορονοϊού που προκάλεσε παγκόσμιο συναγερμό μετά την εξάπλωσή του στη Νότια Αφρική θα ονομάζεται στο εξής «στέλεχος Όμικρον», σύμφωνα με το σύστημα του ΠΟΥ που βασίζεται σε γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου.
«Καλούμε σε αυξημένη επιτήρηση και γενετικούς ελέγχους» δήλωσε η δρ Μαρία βαν Κερκχόβε του ΠΟΥ ανακοινώνοντας την απόφαση.
ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ ΤΟ 1ο ΚΡΟΥΣΜΑ
Σημειώνεται πως το 1ο περιστατικό της μετάλλαξης της Μποτσουάνα στην Ευρώπη ανιχνεύθηκε στο Βέλγιο.  Πρόκειται για γυναίκα, νεαρής ηλικίας, η οποία εμφάνισε συμπτώματα 11 ημέρες αφότου είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο μέσω της Τουρκίας. Ήταν ανεμβολίαστη και δεν είχε διαγνωστεί στο παρελθόν με κορονοϊό. Ο ιολόγος Μαρκ Βαν Ρανστ είπε ότι η γυναίκα έφτασε στο Βέλγιο στις 11 Νοεμβρίου και εμφάνισε τα πρώτα της συμπτώματα στις 22 Νοεμβρίου.
Η γυναίκα αυτή δεν είχε καμία σχέση με τη Νότια Αφρική, ούτε με οποιαδήποτε άλλη χώρα στο νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου, αναφέρει το rtbf.
H PFIZER/BIONTECH
Το γερμανικό φαρμακευτικό εργαστήριο BioNTech, που συνεργάζεται με την Pfizer, αναμένει “το αργότερο σε δύο εβδομάδες” τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών που θα επιτρέψουν να προσδιοριστεί αν η νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική είναι ικανή να διαφεύγει την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια, δήλωσε ένας εκπρόσωπος. “Ξεκινήσαμε αμέσως έρευνες για την παραλλαγή B.1.1.529 που διαφέρει σαφώς από τις ήδη γνωστές παραλλαγές γιατί παρουσιάζει επιπλέον μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα“, χαρακτηριστική του ιού SARS-CoV-2, εξήγησε η εκπρόσωπος στο AFP.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass