Αντιδρά η Αθήνα στην εξαγωγή

Ισπανικών οπλικών συστημάτων στην Τουρκία - Τι συμφώνησαν Ερντογάν - Σάντσεθ - Κριτική στον Ισπανό πρωθυπουργό και από το Λαϊκό Κόμμα

Δημοσίευση: 19 Νοε 2021 12:22

ΑΘΗΝΑ
Με παραστάσεις διαμαρτυρίας απαντά η ελληνική πλευρά στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων από την Ισπανία στην Τουρκία μετά τη συνάντηση Ερντογάν-Σάντσεθ.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά έχει εγείρει επανειλημμένα το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων ευρωπαϊκών κρατών προς την Τουρκία.
Η έντονη αντίδραση της ελληνικής πλευράς έρχεται σε απάντηση της συμφωνίας Τουρκίας-Ισπανίας, με τον Ερντογάν να προσβλέπει στην αγορά ενός δεύτερου αεροπλανοφόρου και πιθανώς και ενός υποβρυχίου.


Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η χώρα του και η Ισπανία έχουν ήδη συνεργαστεί στη ναυπήγηση του TCG Anadolu, ενός αμφίβιου επιθετικού πλοίου, που μπορεί να διαμορφωθεί ως ελαφρύ αεροπλανοφόρο.
«Το πρώτο αεροπλανοφόρο δεν ήταν μεγάλης κλίμακας. Συμφωνήσαμε για την κατασκευή ενός μεγάλης κλίμακας», δήλωσε ο Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ στην Άγκυρα. «Κι ίσως μπούμε μαζί και στη ναυπήγηση ενός υποβρυχίου (...) Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούμε να κάνουμε στην αμυντική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, μαχητικών ή μη» είπε ο Ερντογάν, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η Τουρκία ενδιαφέρεται και για την προμήθεια ισπανικών φρεγατών F-110, ενώ ο Ερντογάν εξέφρασε την επιθυμία να συνεργαστεί με την Ισπανία και σε άλλα εξοπλιστικά προγράμματα, όπως μια νέα σειρά υποβρυχίων, σαν τα S-80 που ναυπηγεί η Navantia, για το ισπανικό Πολεμικό Ναυτικό.
Το κοινό ανακοινωθέν στο τέλος των ισπανοτουρκικών διαβουλεύσεων, όπου ο Σάντσεθ προσήλθε με το μισό υπουργικό του συμβούλιο, αναφέρει και τη βούληση για συνεργασία σε κοινά πρότζεκτ drones, χερσαίων και ναυτικών οπλικών συστημάτων καθώς και σε δορυφόρους.
Ερντογάν και Σάντσεθ παρέστησαν νωρίτερα στην υπογραφή έξι διμερών συμφωνιών, που περιλαμβάνουν συνεργασία στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της αντιμετώπισης καταστροφών και του αθλητισμού.
ΣΑΝΤΣΕΘ: ΠΟΛΥ ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Από την πλευρά του ο Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι οι διμερείς σχέσεις με την τουρκία είναι εξαιρετικές. Τουρκία και Ισπανία έχουν εντείνει τα τελευταία χρόνια τις διπλωματικές, αμυντικές και οικονομικές τους σχέσεις καθώς η Άγκυρα επιζητεί υποστηρικτές εντός της ΕΕ και η Μαδρίτη να φρενάρει τις προσπάθειες της Γαλλίας να ανακτήσει τον ηγετικό της ρόλο στη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ
Ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας εξαπέλυσε πυρά κατά του Σάντσεθ για τη συμφωνία συνεργασίας με την Τουρκία.
Ο Πάμπλο Κασάδο υπογράμμισε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι το κόμμα του εξακολουθεί να στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου και με σαφείς αιχμές προς την Άγκυρα χαρακτήρισε τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ασφάλειας της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής πυλώνα της ισπανικής εξωτερικής πολιτικής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass