ΙΡΑΚ

Επιτέθηκαν με drone στην πρωθυπουργική κατοικία

Διέφυγε σώος της επίθεσης δύο ημέρες μετά τις βίαιες συγκρούσεις στη Βαγδάτη *Καταδικάζουν Γκουτέρες, Μπάιντεν και Μπορέλ

Δημοσίευση: 08 Νοε 2021 12:00

ΒΑΓΔΑΤΗ
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μουσταφά αλ Καντίμι βγήκε αλώβητος από μια απόπειρα δολοφονίας από μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Βαγδάτη, όπως έγινε γνωστό χθες από αξιωματούχους, σε ένα περιστατικό που αυξάνει κατακόρυφα την ένταση στη χώρα, εβδομάδες αφότου οι γενικές εκλογές αμφισβητήθηκαν από παραστρατιωτικές οργανώσεις που έχουν τη στήριξη του Ιράν.


Ο Καντίμι εμφανίστηκε σε ένα βίντεο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το γραφείο του, όπου προεδρεύει σε μια συνάντηση με ανώτατους διοικητές ασφαλείας για να συζητήσουν την επίθεση. «Η δειλή τρομοκρατική επίθεση εναντίον της οικίας του πρωθυπουργού με στόχο τη δολοφονία του αποτελεί μια σοβαρή στόχευση του ιρακινού κράτους από εγκληματικές ένοπλες οργανώσεις», επισημαίνει το γραφείο του πρωθυπουργού, σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση.
Έξι μέλη της προσωπικής δύναμης προστασίας του Καντίμι, που βρίσκονταν έξω από την οικία του στην Πράσινη Ζώνη, τραυματίστηκαν, είπαν πηγές ασφαλείας στο Reuters. Τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση, τα δύο εκ των οποίων αναχαιτίστηκαν και καταρρίφθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ ένα τρίτο ντρόουν έπληξε την οικία, είπε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων INA ένας εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών.
Ένας εκπρόσωπος Τύπου του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων ανέφερε πως η κατάσταση ασφαλείας είναι σταθερή εντός της Πράσινης Ζώνης μετά την επίθεση. Προς το παρόν, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.
Η επίθεση σημειώθηκε δύο ημέρες μετά τις βίαιες συγκρούσεις στη Βαγδάτη μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και υποστηρικτών πολιτικών παρατάξεων που έχουν τη στήριξη του Ιράν, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν ένοπλες πτέρυγες, από τότε που οι παρατάξεις αυτές έχασαν δεκάδες έδρες στο κοινοβούλιο, έπειτα από τις γενικές εκλογές της 10ης Οκτωβρίου.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος Μπαρχάμ Σαλίχ καταδίκασε την επίθεση ως ένα απεχθές έγκλημα σε βάρος του Ιράκ. «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι το Ιράκ θα συρθεί στο χάος και σε ένα πραξικόπημα σε βάρος του συνταγματικού συστήματός του», έγραψε σε ένα τουίτ.
Ο σιίτης μουσουλμάνος κληρικός Μοκντάντα αλ Σαντρ, το κόμμα του οποίου ήταν ο μεγαλύτερος νικητής στις εκλογές του περασμένου μήνα, χαρακτήρισε την επίθεση τρομοκρατική ενέργεια εναντίον της σταθερότητας του Ιράκ, που στόχευε να «επιστρέψει στο Ιράκ σε μια χαοτική κατάσταση όπου θα ελέγχεται από μη κρατικές δυνάμεις».

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΗΠΑ – ΕΕ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «καταδίκασε απερίφραστα» την «τρομοκρατική» επίθεση. «Νιώθω ανακούφιση που ο πρωθυπουργός δεν τραυματίστηκε και χαιρετίζω τις ικανότητες του ηγέτη τις οποίες επέδειξες απευθύνοντας έκκληση για ηρεμία, αυτοσυγκράτηση και διάλογο, για την προστασία των θεσμών του κράτους και την ενίσχυση της δημοκρατίας που τόσο πολύ αξίζουν οι Ιρακινοί», δήλωσε ο Μπάιντεν σε γραπτή ανακοίνωση, τονίζοντας ότι έδωσε εντολή στην ομάδα του εθνικής ασφαλείας να προσφέρει την κατάλληλη βοήθεια στις ιρακινές αρχές κατά τη διενέργεια της έρευνάς τους. Παράλληλα ζήτησε οι υπεύθυνοι αυτής της επίθεσης να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.
Η ΕΕ «καταδικάζει σθεναρά» την απόπειρα δολοφονίας αναφέρει ανακοίνωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Όπως αναφέρει «οι δράστες αυτής της απόπειρας πρέπει να λογοδοτήσουν. Οποιαδήποτε βία είναι απαράδεκτη και δεν πρέπει να επιτρέπεται να υπονομεύει τη δημοκρατική διαδικασία» και επισημαίνει ότι «η ηρεμία, η εγκράτεια και ο διάλογος είναι απαραίτητα στη μετεκλογική περίοδο».
Τέλος ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την «απόπειρα δολοφονίας» του πρωθυπουργού του Ιράκ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass