Σύντομες Ειδήσεις

Δημοσίευση: 07 Νοε 2021 12:54

ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Πλειοψηφία η αντιπολίτευση, πέφτει η κυβέρνηση Ζάεφ
ΣΚΟΠΙΑ
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βόρεια Μακεδονία, μαζί με ένα μικρό αλβανικό κόμμα που μέχρι σήμερα συμμετέχει στην κυβέρνηση, συμφώνησαν στην πτώση της κυβέρνησης της χώρας, την οποία απαρτίζουν κυρίως το

Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και το αλβανικό DUI του Αλί Αχμέτι.
Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE,  δήλωσε χθες ότι το κόμμά του, μαζί με το κόμμα «Levica» (Αριστερά) και τα αλβανικά κόμματα «Συμμαχία για τους Αλβανούς» και «BESA» εξασφάλισε κοινοβουλευτική πλειοψηφία 61 βουλευτών η οποία, όπως είπε «εγγυάται πως αυτή η κυβέρνηση υπό το SDSM ανήκει στο παρελθόν».
Η Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας αριθμεί στο σύνολό της 120 έδρες. Η δημιουργία νέας κοινοβολευτικής πλειοψηφίας κατέστη δυνατή με την, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αποχώρηση από την κυβέρνηση του μικρού αλβανικού κόμματος «BESA» που έχει τέσσερις βουλευτές.
Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι είπε ακόμη ότι το προσεχές διάστημα θα προσπαθήσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, εφόσον, όπως είπε «δημιουργηθούν οι συνθήκες και υπάρξουν εγγυήσεις για μία σταθερή και μεταρρυθμιστική κυβέρνηση». Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, η μόνη λύση για τη χώρα είναι η διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών το συντομότερο δυνατό.
Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE δήλωσε ακόμη ότι τη Δευτέρα αναμένεται η παραίτηση του Ζόραν Ζάεφ και της κυβέρνησής του.
Οι εξελίξεις αυτές συμβαίνουν μετά τη βαριά ήττα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στις δημοτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής και τη δήλωση του Ζόραν Ζάεφ ότι θα παραιτηθεί από πρωθυπουργός της χώρας.

ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ
Τουλάχιστον 99 νεκροί από έκρηξη βυτιοφόρου
ΦΡΙΤΑΟΥΝ
Τουλάχιστον 99 άνθρωποι σκοτώθηκαν, όταν εξερράγη μια δεξαμενή καυσίμων προχθες το βράδυ στη βιομηχανική ζώνη του Φριτάουν, της πρωτεύουσας της Σιέρα Λεόνε, στη δυτική Αφρική, σύμφωνα με έναν νέο επίσημο απολογισμό.
Ο αντιπρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Ζαλντέχ Τζάλοχ, ο οποίος μετέβη στην περιοχή χθες το πρωί, έκανε λόγο για 92 νεκρούς και «88 τραυματίες με σοβαρά εγκαύματα», που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας της χώρας, Αμάρα Τζαμπάι, δήλωσε στο Reuters πως ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 99.
Η δήμαρχος του Φριτάουν, Ιβόν Άκι Σόγιερ ανέφερε σε ανάρτησή της στο Facebook πως «λυπήθηκε όταν άκουσε για μια έκρηξη κατά μήκος της οδού Bai Bureh, στο Ουέλινγκτον, αφού ένα φορτηγό που μετέφερε καύσιμα συγκρούστηκε με άλλο φορτηγό». «Τα βίντεο και οι φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι τρομακτικά», πρόσθεσε η δήμαρχος. «Τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες και τους αγαπημένους των θυμάτων της έκρηξης. Είθε οι ψυχές των νεκρών να αναπαυθούν εν ειρήνη».


ΤΕΞΑΣ
Τουλάχιστον 8 νεκροί σε μουσικό φεστιβάλ
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Τουλάχιστον 8 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί στο φεστιβάλ Astroworld στο Χιούστον του Τέξας του ράπερ Τράβις Σκοτ, ανακοίνωσαν οι τοπικές Αρχές.
Η επιβεβαίωση των θανάτων έρχεται λίγο ώρα αφότου τα social media πλημμύρισαν με βίντεο από το μουσικό φεστιβάλ, όπου κάποιοι χόρευαν δίπλα σε αναίσθητους ανθρώπους που κείτονταν στο έδαφος.
Ο επικεφαλής της πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Χιούστον, Σαμ Πένα επιβεβαίωσε ότι αρκετοί από τους παρευρισκόμενους υπέστησαν καρδιακή προσβολή.
Σύμφωνα με τις Αρχές, ένα πλήθος παρευρισκόμενων στο φεστιβάλ κατευθύνθηκε προς τη σκηνή και προκάλεσε πανικό. Οι χρήστες των social media μοιράζονται σοκαριστικά βίντεο γιατρών που εκτελούν CPR σε αναίσθητους νέους στο ετήσιο μουσικό φεστιβάλ του Τράβις Σκοτ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass