Προσπάθεια να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Δημοσίευση: 31 Οκτ 2021 12:19

ΡΩΜΗ
Οι ηγέτες της G20, των 20 μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως που συναντώνται από χθες στη Ρώμη, θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για τον περιορισμό της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, σύμφωνα με ένα προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος που έχει δει το Πρακτορείο Reuters.
Το προσχέδιο αυτό για την ανάγκη ανάληψης δράσης για την κλιματική αλλαγή αντανακλά τις σκληρές διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν μεταξύ διπλωματών καθώς οι ηγέτες της G20 βρίσκονται στη Ρώμη για τη διήμερη σύνοδο με στόχο την εξασφάλιση της δέσμευσής τους για μείωση των εκπομπών άνθρακα.


«Παραμένουμε δεσμευμένοι στην τήρηση της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 που έχει στόχο τη διατήρηση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου και της προσπάθειας για περιορισμό της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής», αναφέρει το προσχέδιο.
Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι οι ηγέτες αναγνώρισαν τη σπουδαιότητα της επίτευξης μηδενικών εκπομπών άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα, ένα στόχο τον οποίο ορισμένοι από τους μεγαλύτερους ρυπαντές παγκοσμίως δεν έχουν ακόμη δεσμευτεί να ικανοποιήσουν.
ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕ Ο ΤΖΟΝΣΟΝ
Καθυστερημένος έφτασε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προκαλώντας γέλια στον Εμανουέλ Μακρόν και τους υπόλοιπους ηγέτες που τον περίμεναν για την καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία της Συνόδου Κορυφής της G20.
Ο Εμανουέλ Μακρόν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καλωσόρισαν με χαμόγελα τον Βρετανό πρωθυπουργό στην εξέδρα για τη χαρακτηριστική φωτογράφηση, καθώς έφτασε προτελευταίος.
Πάντως, ο Μπόρις Τζόνσον που έφθασε προχθές στην ιταλική πρωτεύουσα συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, φαίνεται να απόλαυσε λίγο τις ομορφιές της «αιώνιας πόλης», κάνοντας βόλτα σε ιστορικά μνημεία τόσο προχθές το βράδυ, όσο και χθες το πρωί, που επισκέφθηκε το Κολοσσαίο.
Ο Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε τους παγκόσμιους ηγέτες πως το μέλλον του πολιτισμού» διακυβεύεται και συνέκρινε την κλιματική αλλαγή με την πτώση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή είναι η πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους, ενώ προειδοποίησε ότι οι συνθήκες διαβίωσης μπορεί να επιδεινωθούν ραγδαία, αν ο κόσμος δεν αλλάξει πορεία. Αυτό το είδαμε με την κατάρρευση και την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και λυπάμαι που το λέω, αλλά ισχύει και σήμερα», επισήμανε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
ΤΑ ΕΙΠΑΝ ΜΠΑΪΝΤΕΝ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Επιστρέφοντας στην πρώτη συνάντηση των παγκόσμιων ηγετών face-to-face από το 2019, οι κάμερες συνέλαβαν τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να συνομιλεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο Σίριλ Ραμαφόζα, πριν από την λήψη της οικογενειακής φωτογραφίας, δείχνοντας τον Ερντογάν, όπως αναφέρει το CNN. Δυστυχώς, σημειώνει το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, δεν καταγράφηκε η συνομιλία των τριών ηγετών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass