Θυσιάζεται για την «Τζαμάικα» ο Λάσετ

Ξεκίνησε κύκλος συζητήσεων μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών, Πράσινων, Φιλελευθέρων

Δημοσίευση: 08 Οκτ 2021 12:20

ΒΕΡΟΛΙΝΟ   
Ο υποψήφιος καγκελάριος  Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) στις τελευταίες εκλογές Άρμιν Λάσετ δήλωσε έτοιμος να παραμερίσει τις δικές του φιλοδοξίες προκειμένου να διευκολυνθούν ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις σχηματισμού κυβέρνησης «Τζαμάικα», δηλαδή με τους Πράσινους και το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP). «Αν αυτό γίνεται καλύτερα με άλλους, τότε ευχαρίστως. Προέχει ο στόχος και μετά το πρόσωπο», είπε ο μέχρι σήμερα πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) σε μια διάσκεψη ανταλλαγής πληροφοριών της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU / CSU για την τρέχουσα κατάσταση της παράταξης, όπως πληροφορήθηκε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων από συμμετέχοντες.


Σύμφωνα με αρκετούς από αυτούς, ο Λάσετ ανακοίνωσε μια νέα σύνθεση -από την κορυφή έως τις επιτροπές- σε προσεχές συνέδριο του κόμματος. Το κόμμα δεν χρειάζεται πλέον μια διαμάχη μεταξύ των ανθρώπων, αλλά μια κοινή πρόταση συναίνεσης. Ακριβώς όπως έκανα με τον υπουργό Μεταφορών Χένρικ Βιστ στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, τον οποίο πρότεινα ως διάδοχό μου στην πρωθυπουργία του κρατιδίου και την προεδρία του κόμματος», πρόσθεσε.
Ο Λάσετ δήλωσε για τις διαπραγματεύσεις με τους Πράσινους και το FDP την Κυριακή και την Τρίτη ότι το CDU/CSU ήταν πολύ καλά προετοιμασμένο. Το γεγονός ότι υπήρξαν διαρροές σε σχέση με τις συνομιλίες τους δεν είναι καλό σημάδι. Πολλοί πολίτες θα ανέμεναν έναν συνασπισμό Τζαμάικα, Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), Πρασίνων και FDP. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο και να μην προσβάλουμε κανέναν. Δεν γνωρίζω πώς το SPD, οι Πράσινοι και το FDP θα συγκεράσουν τα θέματά τους σε έναν συνασπισμό», τόνισε.
ΤΡΙΜΕΡΕΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
Εν τω μεταξύ, νωρίτερα το πρωί, ξεκίνησαν στο Βερολίνο οι πρώτες κοινές διερευνητικές συνομιλίες Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί να διαρκέσουν έξι ώρες. Σκοπός τους, να εξεταστούν επί της αρχής οι πιθανότητες συνεννόησης των κομμάτων σε ζητήματα ουσίας που οι θέσεις τους διαφέρουν αισθητά. Κόκκινη γραμμή για τους Πράσινους είναι για παράδειγμα η προστασία του κλίματος, για τους Φιλελεύθερους η αύξηση των φόρων.
Από τη στιγμή που τα τρία κόμματα καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν περιθώρια για συμβιβασμούς, θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση κυβερνητικού προγράμματος. Στόχος όλων των κομμάτων είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης το συντομότερο δυνατόν.
Να σημειωθεί πως προχθές, ο αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Ζέντερ. είχε ερμηνεύσει ως «εκ των πραγμάτων απόρριψη» του συνασπισμού «Τζαμάικα» (Χριστιανικής Ένωσης – Πρασίνων – Φιλελευθέρων)  την έναρξη συνομιλιών μεταξύ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), των Πράσινων και των Φιλελευθέρων (FDP). Ενώ αντιθέτως, ο ‘Αρμιν Λάσετ είχει δηλώσει την ετοιμότητα του κόμματός του για συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τους Πράσινους και το FDP.
«Κάθε μέρα είναι πάντα ξεχωριστή, αυτό κάνει τις μέρες τόσο όμορφες», δήλωσε απλώς ο συμπρόεδρος των Πράσινων Ρόμπερτ Χάμπεκ. Ο συμπρόεδρος του SPD Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς ήταν λίγο πιο ομιλητικός, ενώ ο υποψήφιος καγκελάριος Όλαφ Σολτς ήταν πολύ πιο φειδωλός.
Και τα τρία κόμματα είχαν διαβεβαιώσει ότι τώρα το θέμα είναι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Αυτό επιτυγχάνεται με τη διατήρηση του απορρήτου. Για τους δημοσιογράφους αυτό σημαίνει: δεν υπάρχει σχεδόν καμία πληροφορία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass