...Ερχεται «άγριος» χειμώνας!

Δημοσίευση: 08 Σεπ 2021 12:30

Για σοκ από τη μια άκρη της Ευρώπης μέχρι την άλλη, εξαιτίας των επιπέδων ρεκόρ που καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, κάνει λόγο το Bloomberg.
Όπως επισημαίνεται στο σχετικό άρθρο, η ανεπάρκεια στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο αυξάνει το κόστος παραγωγής ενέργειας από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Γερμανία, καθώς οι επιχειρήσεις ανοίγουν ξανά και οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στα πόστα τους αυξάνοντας τη ζήτηση για ενέργεια.


Οι αυξανόμενες τιμές τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και απειλούν να ανακόψουν την οικονομική ανάκαμψη, καθώς οι βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας από λιπάσματα έως χάλυβα μπορεί να χρειαστεί να περιορίσουν την παραγωγή. Οι τιμές καταγράφουν ράλι ανόδου, παρόλο που είναι ακόμα καλοκαίρι, περίοδος, δηλαδή, κατά την οποία η ζήτηση είναι συνήθως χαμηλή, προδιαθέτοντας για έναν δύσκολο χειμώνα. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αυξάνουν τις τιμές για τους καταναλωτές, ενώ την ίδια στιγμή επιβάλλονται ανατιμήσεις σε όλα τα είδη και υπηρεσίες ευρείας κατανάλωσης, από τα τρόφιμα έως το κόστος μεταφοράς.
«Το πρόβλημα δεν έχει καν ξεκινήσει καλά-καλά», δήλωσε ο Ζουλιέν Ορό, επικεφαλής της EnergyScan, της μονάδας ανάλυσης της γαλλικής εταιρείας Engie SA. «Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει έναν πολύ πιο δύσκολο χειμώνα», τόνισε. Ο ζεστός καιρός και οι χαμηλοί άνεμοι περιορίζουν την παραγωγή ΑΠΕ, δημιουργώντας μεγαλύτερη ζήτηση για χρήση ορυκτών καυσίμων και αυξάνοντας την τιμή του άνθρακα πάνω από 70% στην Ευρώπη φέτος. Όλα αυτά οδήγησαν το κόστος της ρύπανσης στην Ευρώπη στα υψηλότερα επίπεδα από ποτέ.
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ανεπάρκεια στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο, σε συνέχεια ενός βαρύ χειμώνα που εξάντλησε τα αποθέματα, επισημαίνεται.
Οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας έχουν εκτινάξει ήδη τον πληθωρισμό στη Γερμανία σε επίπεδα που δεν έχει δει από το 2008 και μετά. Οι τιμές αυξήθηκαν 3,4% τον Αύγουστο, υψηλότερο από το 2% στο οποίο στοχεύει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την ευρωζώνη.
Τα πράγματα μπορούν να επιδεινωθούν, εάν επαναληφθεί ο κρύος χειμώνας του 2018, όταν το «Κτήνος από την Ανατολή» έφερε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στη Δυτική Ευρώπη. Σε αυτή την περίπτωση, προειδοποιεί ο Ορό, δεν θα τον εξέπληττε εάν έβλεπε τριψήφιες τιμές.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass