ΗΠΑ

Ανατίναξαν την τελευταία βάση της CIA στην Καμπούλ

Βομβαρδισμοί εναντίον του ISIS - Δίαυλοι επικοινωνίας με Ταλιμπάν για να διευκολυνθεί η αποχώρηση διπλωματών και πολιτών

Δημοσίευση: 29 Αυγ 2021 10:32

ΚΑΜΠΟΥΛ
Καθώς η κλεψύδρα αδειάζει και πλησιάζει η προθεσμία ολοκλήρωσης της αποχώρησης από το Αφγανιστάν, αμερικανικές δυνάμεις κατέστρεψαν την τελευταία βάση της CIA στην Καμπούλ.


Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times το φυλάκιο της CIA έξω από το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας ανατινάχθηκε λίγες ώρες μετά την επίθεση αυτοκτονίας του καμικάζι του ISIS, που προκάλεσε τον θάνατο 169 Αφγανών και 13 Αμερικανών στρατιωτών.
Η Εagle Base, όπου εκπαιδεύονταν μέλη των αντιτρομοκρατικών δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών του Αφγανιστάν καταστράφηκε με ελεγχόμενη έκρηξη. Η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, που ανέφερε ότι η ανατίναξη του φυλακίου έγινε για να καταστραφούν έγγραφα και εξοπλισμός, ώστε να μην πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν. Στο μεταξύ, καθώς πλησιάζει η 31η Αυγούστου, οι Αμερικανικές δυνάμεις εντείνουν την προσπάθεια ολοκλήρωσης της επιχείρησης εκκένωσης εν μέσω δρακόντειων μέτρων ασφαλείας υπό την απειλή νέας τρομοκρατικής επίθεσης από τους τζιχαντιστές.

 

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΗ
Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν την Παρασκευή 27 Αυγούστου, μια αεροπορική επιδρομή με drone εναντίον ενός σχεδιαστή επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο ανατολικό Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ο στρατός, μία ημέρα μετά την επίθεση αυτοκτονίας έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε την Πέμπτη, 26 Αυγούστου, ότι η Ουάσινγκτον θα καταδιώξει τους υπεύθυνους της τρομοκρατικής επίθεσης και είπε ότι έδωσε εντολή στο Πεντάγωνο να καταρτίσει σχέδια για να πλήξει τους δράστες.
«Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις διεξήγαγαν σήμερα μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση πάνω από τον ορίζοντα εναντίον ενός στελέχους του ISIS-K», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο λοχαγός Μπιλ Ουρμπάν, εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, αναφερόμενος στη θυγατρική οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν, γνωστή και ως Ισλαμικό Κράτος Χορασάν, η οποία ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της Πέμπτης.

 

ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΕΠΑΦΕΣ
Οι ΗΠΑ θα έχουν επαφές με τους Ταλιμπάν για να διασφαλίσουν τον απεγκλωβισμό με ασφάλεια ανθρώπων από το Αφγανιστάν μετά την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου της αποχώρησης των στρατευμάτων, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.
«Ο πρόεδρος ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών να συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες με τους διεθνείς εταίρους για να εξασφαλίσει μέσα για πολίτες τρίτων χωρών και Αφγανούς με βίζα να φύγουν από τη χώρα ακόμη και μετά το τέλος της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας», δήλωσε η Ψάκι. «Ένα μέρος αυτού θα είναι βέβαια να έχουμε μια συντονισμένη προσέγγιση και επαφές με τους Ταλιμπάν».
Η Ψάκι είπε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν έδωσε εντολή στον ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν να έχει συνομιλίες με διεθνείς εταίρους για να καθορίσουν πώς θα μοιάζει η πορεία προς τα εμπρός στο Αφγανιστάν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε εντολή στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας να ηγηθεί της διαδικασίας μετεγκατάστασης των Αφγανών που έφυγαν από τη χώρα τους και καταφθάνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

 

ΤΙ ΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ
*Οι Ταλιμπάν ζήτησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρήσουν μια διπλωματική παρουσία στο Αφγανιστάν αφού ολοκληρωθεί η αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεών τους, την Τρίτη, όμως η Ουάσινγκτον δεν έχει ακόμη λάβει κάποια απόφαση για το θέμα αυτό, ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass