ΜΠΑΪΝΤΕΝ

Συμμορφώνεται με τελεσίγραφο των Ταλιμπάν

Για αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν Εως την 31η Αυγούστου * Μυστική συνάντηση του διευθυντή της CIA με τον αρχηγό των Ταλιμπάν αποκαλύπτει η Washington Post

Δημοσίευση: 25 Αυγ 2021 12:10

Την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, να επισπεύσει τη διαδικασία εκκένωσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, ακολουθώντας το χρονοδιάγραμμα που θέλει αποχώρηση από το Αφγανιστάν στις 31 Αυγούστου μεταδίδει το CNN.

Με έκτακτη είδηση, το ειδησεογραφικό δίκτυο σημειώνει πως, ο Τζο Μπάιντεν, αφού έλαβε υπόψη τους κινδύνους ασφαλείας και ζήτησε τα επιχειρησιακά σχέδια σε περίπτωση επιλογής παράτασης της διαδικασίας. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε νωρίτερα χθες ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο σχέδιό του να ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του μήνα την επιχείρηση εκκένωσης στο Αφγανιστάν και ότι σκοπεύει να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα μέχρι τότε.
ΙΣΩΣ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΒΑΣΕΙΣ
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, Τζον Κίρμπι, ανέφερε ότι το Πεντάγωνο πιστεύει ότι έχει τη δυνατότητα να απομακρύνει όλους τους Αμερικανούς που θέλουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν έως τις 31 Αυγούστου. «Ο απόλυτος στόχος μας εξακολουθεί να είναι στο τέλος του μήνα», είπε ο Κίρμπι, σημειώνοντας ότι το Πεντάγωνο μπορεί να χρειαστεί πρόσθετες βάσεις για να στεγάσει εκτοπισμένους από το Αφγανιστάν.
Οι Ταλιμπάν γνωστοποίησαν άλλωστε χθες ότι δεν έχουν συμφωνήσει στην παράταση μετά τις 31 Αυγούστου της καταληκτικής ημερομηνίας για την ολοκλήρωση της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν. Επίσης, τόνισαν ότι θέλουν όλοι οι απεγκλωβισμοί να έχουν τελειώσει μέχρι εκείνη την ημέρα.
Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Καμπούλ, προειδοποίησε επίσης ότι οι Δυτικοί δεν θα πρέπει να απεγκλωβίζουν από το Αφγανιστάν παρά μόνο τους ξένους και όχι τους ειδικευμένους Αφγανούς.
«Εξειδικευμένοι Αφγανοί», όπως μηχανικοί, απομακρύνονται από τη χώρα από τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους και «τους ζητάμε να το σταματήσουν αυτό», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι αντιτίθεται «κατηγορηματικά» στη συνέχιση των εκκενώσεων και μετά τις 31 Αυγούστου. Ο Μουτζάχιντ είπε επίσης ότι οι Αφγανοί που συνωστίζονται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ αναζητώντας μια πτήση που θα τους βγάλει από τη χώρα θα πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους. «Εγγυόμαστε την ασφάλειά τους», είπε.
Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κανένας κατάλογος στον οποίο να περιλαμβάνονται πρόσωπα που απειλούνται με αντίποινα. «Ξεχάσαμε τα πάντα στο παρελθόν», είπε.
ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Εν τω μεταξύ η εφημερίδα Washington Post αποκαλύπτει ότι ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς είχε εμπιστευτική συνομιλία με τον αρχηγό των Ταλιμπάν Αμπντούλ Γάνι Μπαραντάρ στην αφγανική πρωτεύουσα τη Δευτέρα 23 Αυγούστου. Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου ανάμεσα στις ΗΠΑ και το φονταμενταλιστικό καθεστώς μετά από την κατάληψη της εξουσίας στην Καμπούλ. Επικαλούμενη μη κατονομαζόμενους Αμερικανούς αξιωματούχους, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς συναντήθηκε με τον αρχηγό των Ταλιμπάν Αμπντούλ Γάνι Μπαραντάρ στην αφγανική πρωτεύουσα τη Δευτέρα, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες για την απομάκρυνση Αμερικανών πολιτών και Αφγανών συμμάχων εν μέσω του χάους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Στο δημοσίευμα δεν αναφέρεται το περιεχόμενο των συνομιλιών των δύο ανδρών, αλλά είναι πιθανόν ότι το θέμα ήταν η καταληκτική ημερομηνία της λειτουργίας της αερογέφυρας από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Εκπρόσωπος της CIA και του Λευκού Οίκου δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass