ΜΠΟΡΕΛ:

Δεν το περίμεναν ούτε οι Ταλιμπάν

Δημοσίευση: 20 Αυγ 2021 12:20

Οι ευρωβουλευτές, παρουσία του Ύπατου Εκπροσώπου τη ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, ζήτησαν άμεσα απαντήσεις και μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την αποτελεσματική εκκένωση στο Αφγανιστάν και μια αποτελεσματική ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική το επόμενο διάστημα μπροστά στα νέα δεδομένα.


Οι ευρωβουλευτές-μέλη των επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου καθώς και η αντιπροσωπεία των ευρωαφγανικών σχέσεων εμφανίστηκαν εμφανώς δυσαρεστημένοι για την κατάσταση.
Όλοι οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι είναι ζήτημα αξιοπιστίας και ηθικής η ΕΕ να ασκήσει αποτελεσματική πολιτική για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.
Έθεσαν τους προβληματισμούς τους στον Μπορέλ, απαιτώντας μια ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης όχι μόνο σχετικά με το πώς βρέθηκε να καταρρέει ένα εγχείρημα 20 χρόνων, με μεγάλο οικονομικό κόστος, μέσα σε λίγες μέρες αλλά και πώς πρακτικά η ΕΕ εξαφαλίζει αποτελεσματική εκκένωση όσων κινδυνεύουν.
ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ
Χωρίς να στρογγυλέψει το λόγια του ο Μπορέλ μίλησε για καταστροφή. «Πρόκειται για μια καταστροφή, μια καταστροφή για τον αφγανικό λαό, τη δυτική αξιοπιστία και την ανάπτυξη των διεθνών σχέσεων», σημείωσε. Ενώ εξέφρασε και τον προβληματισμό του σχετικά με τη δήλωση του Μπάιντεν ότι δεν ήταν στόχος η δημιουργία βιώσιμου κράτους στο Αφγανιστάν, λέγοντας: «Ποια ήταν η αποστολή μας τελικά;»
Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι σε παλιότερη πρόσφατη συνάντηση με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, Ασράφ Γάνι, ο Αφγανός πρόεδρος ήταν πικραμένος και ανήσυχος για την κατάσταση στη χώρα «αλλά κανείς δεν το περίμενε αυτό, ούτε οι Ταλιμπάν δεν το περίμεναν αυτό», επισήμανε ο Μπορέλ.
Τόνισε ότι τώρα θα πρέπει η ΕΕ να μιλήσει και με τους Ταλιμπάν χωρίς αυτό να συνεπάγεται αναγνώριση και πως συνολικά η ΕΕ θα πρέπει να λάβει υπόψιν τη διπλωματική της δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή γιατί πρόκειται για «το πιο σημαντικό γεωπολιτικό γεγονός από την προσάρτηση της Κριμαίας».
Σχετικά με την πιθανότητα νέου μεταναστευτικού κύματος προς την Ευρώπη, ο Ύπατος εκπρόσωπος επισήμανε ότι το Αφγανιστάν δεν είναι Συρία, υπάρχει μια απόσταση αλλά μπορεί να φτάσει στην Ευρώπη, αλλά τώρα αφορά ανθρώπους που δεν είναι μετανάστες, αλλά ανθρώπους που φεύγουν για να σώσουν τη ζωή τους και η ΕΕ θα πρέπει να είναι ενωμένη.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι υπάρχει ζήτημα αξιοπιστίας της ΕΕ στην εξωτερική της πολιτική που πρέπει να αλλάξει άμεσα με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι πραγματικά αποτελεσματική, φερέγγυα και ανάλογη της ισχύος της.
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση της ευρωβουλευτή Κάνκο Ασίτα (Βέλγιο), η οποία τόνισε ότι πρόκειται για μνημειώδη αποτυχία της δυτικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά η ΕΕ δεν πρέπει να αφήσει την περιοχή στο Πακιστάν και την Κίνα και να μην εγκαταλείψει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από την ευρωπαϊκή στήριξη.
Με την πιθανότητα μιας νέας μεταναστευτικής κρίσης είναι αναγκαία μια συγκροτημένη και αποφασιστική εξωτερική πολιτική της ΕΕ αλλά και υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών, ανέφεραν ευρωβουλευτές. Ενώ δεν έλειψαν και οι φωνές για άμεσο συντονισμό με τα Ηνωμένα Έθνη και διεθνούς παράγοντες για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της επικράτησης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Η συνεδρίαση έληξε με την επισήμανση ότι θα παραμείνει το αφγανικό ζήτημα στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας, αναμένοντας και την έναρξη των διαδικασιών της ολομέλειας, αλλά και την πορεία των εξελίξεων για ανάλογες κινήσεις.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass