Δεν θέλουμε εξωτερικούς ή εσωτερικούς εχθρούς

ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥΣ - ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕ ΞΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ - ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΣΑΡΙΑ - ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Δημοσίευση: 18 Αυγ 2021 12:04
Τίποτα δεν πρέπει να είναι ενάντια στις ισλαμικές αξίες όταν πρόκειται για τις δραστηριότητες των Μέσων, καθώς είμαστε ένα μουσουλμανικό κράτος, ανέφερε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Τίποτα δεν πρέπει να είναι ενάντια στις ισλαμικές αξίες όταν πρόκειται για τις δραστηριότητες των Μέσων, καθώς είμαστε ένα μουσουλμανικό κράτος, ανέφερε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν

ΚΑΜΠΟΥΛ
Με το βλέμμα στραμμένο στην Καμπούλ είναι η διεθνής κοινότητα. Τις προηγούμενες ημέρες οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν και στη χώρα επικράτησε χάος. Χθες οι δυνάμεις παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου και σε αυτήν αναφέρθηκαν στον τρόπο που θα κυβερνήσουν. Ειδική μνεία έκαναν στις γυναίκες τονίζοντας πως «θα έχουν δικαιώματα  με βάση τη Σαρία». Επίσης, χαρακτήρισαν ανίκανη την προηγούμενη κυβέρνηση και τόνισαν πως το Αφγανιστάν στο εξής θα είναι μια ασφαλής χώρα.


Ξεκινώντας η συνέντευξη, ο εκπρόσωπος Zabihullah Mujahid, εμφανίστηκε μπροστά στις κάμερες για πρώτη φορά και είπε: «Μετά από 20 χρόνια αγώνα, διώξαμε ξένους. Αυτή είναι μια περήφανη στιγμή για ολόκληρο το έθνος. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι το Αφγανιστάν δεν θα είναι πλέον πεδίο μάχης συγκρούσεων. Έχουμε συγχωρέσει όλους εκείνους που πολέμησαν εναντίον μας. Οι εχθρότητες έλαβαν τέλος. Δεν θέλουμε εξωτερικούς ή εσωτερικούς εχθρούς».
Παράλληλα, συμπλήρωσε: «Δεν θέλουμε να επικρατεί χάος στην Καμπούλ. Μπήκαμε στην πόλη για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των κατοίκων. Το σχέδιό μας ήταν να σταματήσουμε στις πύλες της Καμπούλ, ώστε η διαδικασία μετάβασης να ολοκληρωθεί ομαλά. Αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν τόσο ανίκανη. Οι δυνάμεις ασφαλείας τους δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια. Έπρεπε να κάνουμε κάτι. Έπρεπε να μπούμε στην Καμπούλ για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των κατοίκων».
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΣΑΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΜΜΕ
Όσον αφορά τις γυναίκες, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν τόνισε ότι «σύμφωνα με τη Σαρία, δεσμευόμαστε για τα δικαιώματα των γυναικών. Θα συνεργαστούν μαζί μας. Οι αδελφές μας, οι γυναίκες μας θα έχουν τα ίδια δικαιώματα, θα μπορούν να επωφεληθούν από τα δικαιώματά τους, θα μπορούν να έχουν δραστηριότητες σε διαφορετικούς τομείς και ευκαιρίες για εκπαίδευση και πρόσβαση στην υγεία». Ακόμη πρόσθεσε ότι «η διεθνής κοινότητα μπορεί να έχει ανησυχίες, θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε όμως ότι δεν θα υπάρξουν διακρίσεις κατά των γυναικών, αλλά φυσικά σύμφωνα με τους θρησκευτικούς νόμους που έχουμε».
Στη συνέχεια ο Zabihullah Mujahid αναφέρθηκε στην ελευθερία του Τύπου. Όπως είπε, «τα ιδιωτικά Μέσα Ενημέρωσης μπορούν να συνεχίσουν να είναι ελεύθερα και ανεξάρτητα». Ακόμη, σημείωσε ότι δεσμεύονται για τον τομέα της ενημέρωσης. «Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τα ΜΜΕ ότι δεσμευόμαστε για τη λειτουργία τους στο πλαίσιο του πολιτιστικού μας πλαισίου. Τίποτα δεν πρέπει να είναι ενάντια στις ισλαμικές αξίες όταν πρόκειται για τις δραστηριότητες των Μέσων».
Ερωτώμενος για τους νέους νόμους ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν απάντησε πως «αφού σχηματιστεί η κυβέρνηση όλα θα είναι πιο καθαρά και θα αποφασίσουμε ποιοι νόμοι θα παρουσιαστούν στο έθνος. Πάντως, εργαζόμαστε σοβαρά για τον σχηματισμό κυβέρνησης». Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι έχουν όλα τα σύνορα του Αφγανιστάν υπό τον έλεγχό τους. «Υπάρχει πλήρης ασφάλεια σε όλη τη χώρα», αποκρίθηκε όταν τον ρώτησαν για απαγωγές και δολοφονίες σε περιοχές που ελέγχονται από τους Ταλιμπάν. «Θα έχουμε όλο και περισσότερη ασφάλεια μέρα με τη μέρα. Δεν θέλουμε να φύγει κανείς από τη χώρα», σημείωσε.
ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
Όσον αφορά τις συγκρίσεις που γίνονται για την εξουσία που είχαν πριν 20 χρόνια και με αυτή που θα υπάρχει τώρα ανέφερε: «Η χώρα μας είναι μουσουλμανικό έθνος. Το ίδιο ήταν πριν από 20 χρόνια, το ίδιο παραμένει και σήμερα. Αλλά υπάρχει τεράστια διαφορά στους τομείς εμπειρίας, ωριμότητας και οράματος, σε σύγκριση με όσα ίσχυαν πριν από 20 χρόνια. Υπάρχει διαφορά στον τρόπο με τον οποίο ενεργούμε. Αυτή ήταν μια εξελικτική διαδικασία».
ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ
Οι Ταλιμπάν αναμένουν την τήρηση του χρονοδιαγράμματος αποχώρησης των δυνάμεων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν με ορίζοντα την ημερομηνία - ορόσημο της 11ης Σεπτεμβρίου -καθ’όσα έχει ήδη ανακοινώσει και ο Λευκός Οίκος- σύμφωνα με όσα δήλωσε εκπρόσωπος του κινήματος που την Κυριακή κατέλαβε την πρωτεύουσα της χώρας.
Τόνισε, από την άλλη, πως οι Ταλιμπάν δεν επιτέθηκαν στις αμερικανικές δυνάμεις. Υπενθυμίζεται πως σημαντικός αριθμός στρατιωτών των ΗΠΑ -περί τους 6.000- παραμένει στη Καμπούλ, συνδράμοντας στην επιχείρηση εκκενώσεων στο αεροδρόμιο της πόλης.
Αναλυτικότερα, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Σοχάιλ Σαχίν ανέφερε σε δηλώσεις του στο Sky News ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, πρέπει να σεβαστεί τη συμφωνία της Ντόχα που υπέγραψε η κυβέρνηση Τραμπ πέρυσι και η οποία προέβλεπε την «έξοδο» των ΗΠΑ από τη χώρα της Ασίας μέχρι την παραπάνω ημερομηνία, η οποία συμπίπτει με την επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων στους Δίδυμους Πύργους, που οδήγησαν στην εισβολή των Αμερικανών.
Εξάλλου, ο Σαχίν ανέφερε πως «χρειαζόμαστε βοήθεια, για να πληρώσουμε τους μισθούς των δασκάλων, των υπαλλήλων και των μαχητών των δυνάμεων ασφαλείας» και κάλεσε «όλες τις χώρες να μας βοηθήσουν. Θεωρώ ότι ωρίμασε η αναγκαιότητα μια διεθνούς διάσκεψης για παροχή οικονομικής βοήθειας στο Αφγανιστάν, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν. Αυτό δεν πρέπει να γίνει για εμάς, αλλά για χάρη του αφγανικού λαού».
Ο ίδιος δήλωσε ότι το κίνημα των Ταλιμπάν ενδιαφέρεται για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAPI (που θα διέρχεται από τις χώρες Τουρκμενιστάν, Αφγανιστάν, Πακιστάν και Ινδία) καθώς και για την υλοποίηση άλλων σημαντικών έργων υποδομών:
«Στην χώρα μας υπάρχουν και άλλα μεγάλα έργα. Είναι ο αγωγός φυσικού αερίου TAPI, έργα κατασκευής σιδηροδρόμων και άλλα. Η δική μας πολιτική πτέρυγα ελπίζει ότι θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την υλοποίησή τους».

 

Ενταχθείτε στην Αντίσταση

ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΑΦΓΑΝΟΥΣ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Ο πρώτος αντιπρόεδρος του Αφγανιστάν Αμρουλάχ Σάλεχ δήλωσε ότι βρίσκεται στο Αφγανιστάν και είναι ο «νόμιμος υπηρεσιακός πρόεδρος» αφότου ο πρόεδρος Ασράφ Γάνι έφυγε από τη χώρα καθώς οι Ταλιμπάν κατελάμβαναν την πρωτεύουσα Καμπούλ.
Ο Σάλεχ είχε πει σε συνάντηση για την ασφάλεια υπό την προεδρία του Γάνι την περασμένη εβδομάδα πως είναι υπερήφανος για τις ένοπλες δυνάμεις και πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να ενισχύσει την αντίσταση στους Ταλιμπάν.
Όμως η χώρα έπεσε στους Ταλιμπάν σε διάστημα μερικών ημερών αντί για μήνες που προέβλεπαν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.
Σε μια σειρά tweet που έστειλε σήμερα ο Σάλεχ είπε πως είναι «μάταιο» να τσακωθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αποφάσισε να αποσύρει τις δυνάμεις των ΗΠΑ.
Κάλεσε τους Αφγανούς να δείξουν ότι το Αφγανιστάν «δεν είναι Βιετνάμ και πως οι Ταλιμπάν δεν είναι ούτε καν Βιετκόνγκ».
Βίντεο που δείχνει απελπισμένους Αφγανούς να προσπαθούν να σκαρφαλώσουν σε ένα αμερικανικό στρατιωτικό αεροπλάνο ενώ ετοιμάζεται να απογειωθεί έφερε στο νου μια φωτογραφία του 1975 που δείχνει ανθρώπους να προσπαθούν να ανέβουν σε ένα ελικόπτερο από μια στέγη στη Σαϊγκόν στη διάρκεια της αποχώρησης από το Βιετνάμ. Ο Σάλεχ είπε πως αντίθετα από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ «δεν έχουμε χάσει το ηθικό μας και βλέπουμε τεράστιες ευκαιρίες μπροστά. Οι άχρηστες προειδοποιήσεις έχουν τελειώσει, ενταχθείτε στην αντίσταση».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass