Πλημμύρισε από σπάνια παλίρροια η Βενετία

ΔΕΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ ΤΕΧΝΗΤΟ ΦΡΑΓΜΑ

Δημοσίευση: 10 Αυγ 2021 12:20

Σε μία πρωτοφανή για τα καλοκαιρινά δεδομένα παλίρροια, η πόλη της Βενετίας πλημμύρισε, με τη στάθμη του νερού να έχει φτάσει στο 1 μέτρο.


Γενικότερα, η παλίρροια στη Βενετία δεν αποτελεί σπάνιο φαινόμενο, γνωστό ως “acqua alta” (“υψηλό νερό”). Αλλά το καλοκαίρι το φαινόμενο αυτό είναι αρκετά ασυνήθιστο, κάτι το οποίο παραπέμπει στις κλιματικές αλλαγές και στην άνοδο της στάθμης του νερού παγκοσμίως.
Σε σχέση με παλαιότερες πλημμύρες, η πιο πρόσφατη δεν προκάλεσε ζημιές.
Πέραν του ασυνήθιστου γεγονότος, η ιστορία έχει και ένα δεύτερο σκέλος, κάπως πιο ανησυχητικό.
Η Βενετία έχει εγκαταστήσει ένα φιλόδοξο αντιπλημμυρικό φράγμα με κόστος (έως τώρα) 6 δισ. ευρώ ονόματι MOSE, το οποίο μπορεί να προστατεύσει την Βενετία από πλημμύρες ύψους μέχρι και 3 μέτρων. Ένα έργο το οποίο λειτουργεί από πέρσι το καλοκαίρι (με επίσημα εγκαίνια υπό την προεδρία του τέως Πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε) και που πράγματι έσωσε την πόλη 20 φορές από τότε. Όμως, την Κυριακή 8 Αυγούστου το MOSE δεν ενεργοποιήθηκε. Γιατί;
Σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa, το κύριο πρόβλημα είναι οικονομικό. Το MOSE δεν είναι ακόμη ολοκληρωμένο, και οι εργασίες για την ολοκλήρωσή του μπορεί να μην έρθουν εις πέρας σύντομα. Η κοινοπραξία Consorzio Venezia Nuova, η οποία ανατέθηκε από το κράτος για την κατασκευή του, έχει σοβαρά χρέη, και οι υπάλληλοί της όπως και αυτοί των συνεργαζόμενων εταιρειών βρίσκονται σε αναταραχή λόγω απλήρωτων μισθών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass