Σύντομες Ειδήσεις

Δημοσίευση: 09 Αυγ 2021 12:47

ΣΥΡΙΑ
Νεκρά τέσσερα παιδιά μίας οικογένειας σε βομβαρδισμό

ΔΑΜΑΣΚΟΣ
Τέσσερα παιδιά της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό του συριακού καθεστώτος εναντίον μιας επαρχίας της βορειοδυτικής Συρίας που αποτελεί το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών και των τζιχαντιστών στη χώρα, ανακοίνωσε χθες μη κυβερνητική οργάνωση.


Πυρά του πυροβολικού έπληξαν αργά προχθές κατοικημένη περιοχή στο χωριό Καστούν, που βρίσκεται στην επαρχία Χάμα, γειτονική της Ιντλίμπ, επεσήμανε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η μισή επαρχία Ιντλίμπ καθώς και μεθοριακές περιοχές των γειτονικών της επαρχιών Χάμα, Λατάκεια και Χαλεπίου εξακολουθούν να μην βρίσκονται υπό τον έλεγχο του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Εκεί κυριαρχεί η τζιχαντιστική οργάνωση Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ, το πρώην συριακό παρακλάδι της αλ Κάιντα, ενώ είναι παρούσες και άλλες ομάδες τζιχαντιστών και ανταρτών.
Στην περιοχή ζουν περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι, από τους οποίους τα δύο τρίτα είναι εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές της Συρίας.
Από τον Μάρτιο του 2020 έχει τεθεί σε εφαρμογή στην περιοχή κατάπαυση πυρός έπειτα από μια επιχείρηση του συριακού στρατού που διήρκησε τρεις μήνες και προκάλεσε τον εκτοπισμό σχεδόν ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Παρά τις επανειλημμένες παραβιάσεις η εκεχειρία γίνεται εν γένει σεβαστή, όμως από τον Ιούνιο οι δυνάμεις του καθεστώτος έχουν εντείνει τους βομβαρδισμούς στο νότιο τμήμα της περιοχής.
Αφού ορκίστηκε για μια τέταρτη θητεία νωρίτερα φέτος ο πρόεδρος Άσαντ δεσμεύθηκε “να απελευθερώσει όλες τις περιοχές της χώρας που χρειάζεται (να απελευθερωθούν)”.
Αφού εξαπέλυσε από το 2015 και μετά ευρείες επιχειρήσεις με τη συνδρομή της Ρωσίας και του Ιράν, το συριακό καθεστώς έθεσε υπό τον έλεγχό του τα δύο τρίτα του εδάφους της Συρίας.
Από την έναρξη του πολέμου το 2011 ο πόλεμος στη Συρία έχουν σκοτωθεί σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, ενώ προκάλεσε τον εκτοπισμό εκατομμυρίων άλλων στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

 

ΙΡΑΝ
Αντιπρόεδρος ένας ανεπιθύμητος των ΗΠΑ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ
Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του αυτή την εβδομάδα, διόρισε χθες ως πρώτο αντιπρόεδρο τον διευθυντή ενός ισχυρού ιδρύματος σε βάρος του οποίου έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τον ιστότοπο της προεδρίας.
Ο Μοχαμάντ Μοχμπέρ διηύθυνε από το 2017 το Ίδρυμα της Τάξης του Ιμάμη (Setad), αφού κατέλαβε διάφορα επίσημα αξιώματα στην επαρχία Χουζεστάν (νοτιοδυτικά).
Το Setad ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 προκειμένου να διαχειριστεί τις περιουσίες που κατασχέθηκαν μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 και έγινε στην πορεία των χρόνων ένας σημαντικός οικονομικός όμιλος του κράτους με τμήματα σε διάφορους τομείς περιλαμβανομένης της υγείας.
Το Setad, ο πρόεδρος του οποίου διορίζεται από τον Ιρανό ανώτατο ηγέτη, είναι κυρίως υπεύθυνο, μέσω του Iδρύματος Barekat, για την ανάπτυξη του πρώτου ιρανικού εμβολίου κατά της Covid-19, το οποίο έλαβε τον Ιούνιο άδεια επείγουσας χρήσης από τις αρχές στη χώρα.
Το ίδρυμα Setad όπως και ο Μοχμπέρ περιλαμβάνονται από τον Ιανουάριο στη μαύρη λίστα του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, με την Ουάσινγκτον να δηλώνει πως το Setad «είχε τμήματα σχεδόν σε όλους τους τομείς της ιρανικής οικονομίας, κυρίως στην ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες και τις οικονομικές υπηρεσίες».
Νικητής των προεδρικών εκλογών της 18ης Ιουνίου που σημαδεύτηκαν από ποσοστό αποχής ρεκόρ, ο υπερσυντηρητικός Ραΐσι διαδέχεται τον μετριοπαθή Χασάν Ροχανί.
Ο πρώην επικεφαλής της Δικαστικής Αρχής επικρίθηκε από τη Δύση για τα πεπραγμένα του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει κυρώσεις σε βάρος του από το 2019.
Ο πρόεδρος Ραΐσι επέλεξε επίσης τον Γκολαμχοσεΐν Εσμαΐλί, μέχρι τώρα εκπρόσωπο της Δικαστικής Αρχής, ως επικεφαλής του γραφείου του.
Πρώην εισαγγελέας, ο Εσμαΐλί περιλαμβάνεται μεταξύ των προσώπων στα οποία έχει επιβάλει κυρώσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση και ήταν από το 2011 στη μαύρη λίστα της, ενόσω ήταν επικεφαλής του οργανισμού φυλακών, για «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass