ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Πύρρειος νίκη Μπορίσοφ

Καλεί τεχνοκράτες για κυβέρνηση συνεργασίας

Δημοσίευση: 06 Απρ 2021 12:05

ΣΟΦΙΑ

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, πρότεινε τις πρώτες πρωινές ώρες

να σχηματιστεί διακομματική νέα κυβέρνηση με τη συμμετοχή τεχνοκρατών, μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή, στις οποίες το κόμμα του, το GERB (κεντροδεξιά), προηγείται, αλλά χωρίς να εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο. «Προτείνω ειρήνη – ας αξιοποιήσουμε τους ειδικούς (...) και ας αντιμετωπίσουμε την πανδημία ώστε να μπορούμε να ατενίσουμε ξανά το μέλλον με αισιοδοξία» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπορίσοφ. Σύμφωνα με τα exit polls και τα πρώτα αποτελέσματα, το GERB, το κυβερνών, θεωρούμενο ως φιλοευρωπαϊκό κόμμα, θα συγκεντρώσει κάτι παραπάνω από το 25% των ψήφων στη φτωχότερη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Μπόικο Μπορίσοφ δεν μπήκε σε λεπτομέρειες για τους τεχνοκράτες που εισηγείται να διοριστούν στην κυβέρνηση. Πέρα από το GERB, στο βουλγαρικό κοινοβούλιο αναμένεται να εκλέξουν μέλη άλλα έξι κόμματα, ανάμεσά τους τρία κόμματα διαμαρτυρίας. Τη μεγάλη έκπληξη φαίνεται ότι κάνει το νεόκοπο, αντισυστημικό κόμμα «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» του δημοφιλούς τραγουδιστή και τηλεοπτικού παρουσιαστή Σλάβι Τριφόνοφ, γνωστού για τη σφοδρή κριτική του στην κυβέρνηση.Ο κ. Τριφόνοφ σε κάποια
από τις εκπομπές
της βουλγαρικής τηλεόρασης
Το κόμμα δίνει μάχη στήθος με στήθος με τους Σοσιαλιστές για τη δεύτερη θέση. Το exit poll του Gallup του δίνει ποσοστό 17,1%, μπροστά από τους Σοσιαλιστές, ενώ εκείνο της Alpha Research φέρνει τον Τριφόνοφ τρίτο, με ποσοστό 15,2% και τους Σοσιαλιστές δεύτερους, με 17,6%. Ο Τριφόνοφ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να συνεργαστεί μετεκλογικά, είτε με το GERB, είτε με τους Σοσιαλιστές. Συνολικά επτά κόμματα φαίνεται ότι θα ξεπεράσουν το όριο του 4% και θα εκπροσωπηθούν στο Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας. Με βάση τη διαγραφόμενη κοινοβουλευτική «γεωγραφία», ο Μπόικο Μπορίσοφ θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο συμμάχους για να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, την τέταρτη κατά σειρά. Σε αυτούς δεν θα μπορεί να υπολογίζει στους σοσιαλιστές που έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν μια νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση.
Ο κ. Μπορίσοφ, σε βίντεο που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, απευθύνθηκε σε δεύτερο πρόσωπο στις ηγεσίες αυτών των κομμάτων: «Δεν έχετε καμιά εμπειρία, δεν έχετε ανθρώπους, πρέπει να μάθετε, αλλά έχετε τεράστιες δυνατότητες» είπε.
Τα επίσημα αποτελέσματα ενδέχεται να ανακοινωθούν ακόμη και τέσσερις ημέρες μετά την ψηφοφορία.

ΚΑΛΠΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΜΕΘ
Συνολικά 6,7 εκατ. πολίτες της Βουλγαρίας είχαν δικαίωμα να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία για την ανάδειξη των 240 μελών του κοινοβουλίου. Σύμφωνα με την Gallup International, η συμμετοχή ήταν γύρω στο 48% του εκλογικού σώματος. Δεν είναι ακόμη διαθέσιμα επίσημα στοιχεία για αυτήν. Η ψηφοφορία διεξήχθη με την τήρηση αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων, αλλά ο φόβος μειωμένης προσέλευσης λόγω Covid-19 ήταν υπαρκτός.
Κάλπες στήθηκαν ακόμα και σε νοσοκομεία ώστε να μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ασθενείς με κορονοϊό, που νοσηλεύονται εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ενώ για όσους, και είναι πολλές χιλιάδες, βρίσκονται σε καραντίνα λόγω Covid-19, προβλέφθηκε ηλεκτρονική ψηφοφορία.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass