ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΟΥ ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ ΣΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ:

Ελάτε να δείτε τα σημάδια της ατομικής βόμβας

Δημοσίευση: 09 Αυγ 2015 23:57

 

ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ

Τρεις ημέρες μετά τη Χιροσίμα, το Ναγκασάκι τίμησε χθες την επέτειο των 70 χρόνων από την πυρηνική επίθεση που ισοπέδωσε την πόλη αυτή της δυτικής Ιαπωνίας και σκότωσε 74.000 ανθρώπους.

Την 9η Αυγούστου 1945 στις 11:02 η ατομική βόμβα κατέστρεψε το 80% των κτιρίων στο Ναγκασάκι, ανάμεσά τους και τον γνωστό ναό Ουρακάμι, 500 μέτρα από το σημείο όπου εξερράγη.

Ακριβώς την ίδια ώρα οι Ιάπωνες τήρησαν ενός λεπτού σιγή ενώ καμπάνες και σειρήνες ήχησαν σε όλο το Ναγκασάκι, άλλοτε σημαντικό εμπορικό κέντρο της Ιαπωνίας που συνέδεε τη χώρα με το εξωτερικό και ήταν γνωστή για τη μεγάλη κοινότητα χριστιανών που ζούσε εκεί.

Η βόμβα «Fat Man» επρόκειτο αρχικά να ριφθεί στην πόλη Κοκούρα, βόρεια του Ναγκασάκι, όπου βρισκόταν ένα σημαντικό εργοστάσιο παραγωγής όπλων. Όμως οι δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες ανάγκασαν το πλήρωμα του αμερικανικού βομβαρδιστικού B-29 να αλλάξει πορεία.

"Ας έρθει ο Ομπάμα να δει πώς ζούμε"

Ο δήμαρχος της πόλης Ναγκασάκι της Ιαπωνίας, Τομιχίσα Τάουε, κάλεσε τους αρχηγούς των παγκόσμιων πυρηνικών δυνάμεων--περιλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα--να επισκεφθούν την πόλη του και τη Χιροσίμα για να δουν από κοντά το αποτέλεσμα από την πυρηνική επίθεση που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ το 1945.

"Κάνω έκκληση από το Ναγκασάκι και απευθύνομαι στον πρόεδρο Ομπάμα και στους επικεφαλής των πυρηνικών δυνάμεων και σε όλους τους πολίτες του κόσμου: σας παρακαλώ ελάτε στο Ναγκασάκι και στη Χιροσίμα και δείτε από μόνοι σας ακριβώς τι συνέβη κάτω από εκείνα τα σύννεφα μανιταριού πριν από 70 χρόνια", είπε ο Τάουε στη διάρκεια της τελετής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass