ΚΑΘΩΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΟΡΙΟ ΤΟΥ 10%

Οι Κούρδοι στερούν την αυτοδυναμία από Ερντογάν

Δημοσίευση: 08 Ιουν 2015 9:15

 

 

ΑΓΚΥΡΑ

Αλλαγή πολιτικού σκηνικού δείχνουν τα έως τώρα εκλογικά αποτελέσματα στην Τουρκία, καθώς το φιλικουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ξεπερνάει το εκλογικό όριο του 10% και εισέρχεται στην Εθνοσυνέλευση, γεγονός που στερεί από τον πρόεδρο Ερντογάν την παντοδυναμία. Το κόμμα του, το AKP, δίνει μάχη για την αυτοδυναμία και, με τα έως τώρα αποτελέσματα, δεν αποκλείεται η χώρα να οδηγηθεί σε κυβερνήσεις συνεργασίας έπειτα από 13 χρόνια.

Τα πρώτα αποτελέσματα έχουν αρχίσει να αναμεταδίδονται, ωστόσο αντιπροσωπευτική εικόνα εκτιμάται ότι θα υπάρξει μάλλον αργά τη νύχτα και αφού οριστικοποιηθεί ο αριθμός των ψήφων που θα λάβει HDP. Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των 550 βουλευτών της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ολοκληρώθηκε στις πέντε το απόγευμα.

Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν πάντως είσοδο HDΡ στην Εθνοσυνέλευση, ενώ το κυβερνών AKP δίνει μάχη για την αυτοδυναμία.

Σύμφωνα με τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα που μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, τα αποτελέσματα, με καταμετρημένο το 93,50% των εκλογικών τμημάτων, διαμορφώνονται ως εξής:

Α/Α    ΚΟΜΜΑ      ΠΟΣΟΣΤΟ  ΨΗΦΟΙ        ΕΔΡΕΣ

1        Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP)   41,50%        18.165.668          261

2        Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP)        25,45%        11.143.743          130

3        Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP)  16,74%        7.326.293    82

4        Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP)        12,40%        5.433.582    78

Και τώρα τι;

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του AKP παραδέχτηκε ότι το κυβερνών κόμμα είναι δύσκολο να κατακτήσει την αυτοδυναμία και ενδέχεται να αναγκαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας με ανοιχτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. «Αναμένουμε κυβέρνηση μειοψηφίας και πρόωρες εκλογές» επισήμανε στο πρακτορείο ειδήσεων Ruters, υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

Το ενδιαφέρον στη γειτονική χώρα δεν έχει επικεντρωθεί τόσο στο ποιος είναι ο νικητής των εκλογών, που όλοι ανέμεναν ότι θα είναι το συντηρητικό – ισλαμικό Κόμμα Δικαιοσύνης  και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν και του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου. Το ζητούμενο σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση ήταν το αν και κατά πόσο το HDP θα ξεπεράσει το εκλογικό όριο του 10% προκειμένου να εκπροσωπηθεί στην Εθνοσυνέλευση.

Στην περίπτωση που εισέλθει στην Εθνοσυνέλευση θα εκλέξει περισσότερους από 60 βουλευτές, τους οποίους θα στερήσει από το ΑΚΡ και μαζί το όνειρο από τον κ. Ερντογάν να προωθήσει συνταγματική αναθεώρηση, προκειμένου το πολιτικό σύστημα να γίνει προεδρικό, με τη μεταβίβαση στον πρόεδρο, δηλαδή στον ίδιο, εξουσιών, που θα τον αναδείξουν σε εκλεγμένο «σουλτάνο», όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές. Για να συμβεί αυτό το ΑΚΡ πρέπει να διαθέτει στη νέα Εθνοσυνέλευση πλειοψηφία 3/5 των εδρών.

Με το 10% του HDP κρίνεται και η αυτοδυναμία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το οποίο σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να στραφεί σε κάποιο μικρότερο κόμμα και ανοίγοντας μετά από 13 χρόνια απόλυτης κυριαρχίας του ΑΚΡ το δρόμο για κυβερνήσεις συνεργασίας ή μειοψηφίας.

Οι δημοσκοπήσεις λίγο πριν τις εκλογές έδιναν ποσοστά περίπου 12% στο HDP, λίγο πάνω από το 40% στο AKP, της τάξεως 27% στο κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) και από 15 έως 18% στους εθνικιστές Γκρίζους Λύκους του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ).

Περίπου 54 εκατομμύρια τούρκοι ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες με τη συμμετοχή να κυμαίνεται στο 80%.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass