Για ελευθερία-αλληλεγγύη το πρώτο μήνυμα Μακρόν

Δημοσίευση: 15 Μαϊ 2017 15:10

ΠΑΡΙΣΙ

Και επίσημα πλέον, ο Εμάνουελ Μακρόν είναι πρόεδρος της Γαλλίας, καθώς ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα στο μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο 39χρονος έφτασε νωρίς το πρωί στο προεδρικό μέγαρο και είχε μακρά συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ. Στη συνέχεια, ο Ολάντ αποχώρησε και ο Λοράν Φαμπιούς, πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου, ανακήρυξε τον Μακρόν 8ο πρόεδρο της γαλλικής δημοκρατίας.

Στο μέγαρο των Ηλυσίων βρέθηκε όπως ήταν φυσικό η Μπριζίτ Μακρόν, η οποία είχε φτάσει λίγο νωρίτερα από τον πρόεδρο, αλλά και οι κόρες της. Επειδή δεν υπάρχει απερχόμενη Πρώτη Κυρία με τον Ολάντ, η Μπριζίτ Μακρόν, σύμφωνα με το πρωτόκολο δεν μπορούσε να συνοδεύει τον σύζυγό της, αλλά έπρεπε να εισέλθει στο προεδρικό μέγαρο, νωρίτερα, και μόνη της.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΑΝΤ

Φτάνοντας στο μέγαρο των Ηλυσίων, ο Μακρόν περπάτησε αργά πάνω στο κόκκινο χαλί επιθεωρώντας ένα απόσπασμα της Προεδρικής Φρουράς, πριν τον υποδεχθεί ο Ολάντ στο πλατύσκαλο. Αντάλλαξαν μια χειραψία μερικών δευτερολέπτων και ο απερχόμενος πρόεδρος, χαμογελώντας, έβαλε για λίγο το χέρι του στον ώμο του διαδόχου του.

Η μεταξύ τους συνάντηση κράτησε για αρκετή ώρα. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το σχόλιο που έκανε στο Twitter η δημοσιογράφος του Guardian Κιμ Γουίλσερ. «Ακόμη περιμένουμε. Ο Μακρόν και ο Ολάντ συζητούν για ό,τι είναι αυτό που συζητούν οι πρόεδροι. Κώδικες πυρηνικών, πολεμικό καταφύγιο. Ή ποδόσφαιρο!», έγραψε.

Στη συνάντηση, ο Ολάντ ενημέρωσε τον Μακρόν για κρατικά θέματα και του παρέδωσε τους κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα των γαλλικών πυρηνικών όπλων.

Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΟΛΑΝΤ

Επειτα από τη συνάντηση, ο Ολάντ επιβιβάστηκε σε ένα «ταπεινό», όπως το χαρακτήρισε το BBC, Citroen και αποχώρησε εν μέσω χειροκροτημάτων.

Νωρίτερα, πριν φτάσει ο Μακρόν, ο Ολάντ είχε βγει για λίγο στο μπαλκόνι, απολαμβάνοντας για τελευταία φορά τη θέα από εκεί.

ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Μήνυμα για ενότητα έστειλε ο Μακρόν, στην πρώτη ομιλία μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων.

«Πρέπει να ξεπεράσουμε τους διαχωρισμούς και τη διχόνοια που υπάρχουν στην κοινωνία μας», είπε. «Ο κόσμος και η Ευρώπη χρειάζονται την Γαλλία περισσότερο από ποτέ. Μία ισχυρή Γαλλία, η οποία μιλάει δυνατά για την ελευθερία και την αλληλεγγύη», συνέχισε.

Ακόμη, δήλωσε ότι στη διάρκεια της προεδρίας του, η αγορά εργασίας θα γίνει περισσότερο ελαστική, ενώ θα καλλιεργηθούν συνθήκες που θα είναι φιλικές προς την επιχειρηματικότητα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass