«ΑΣ ΑΓΑΠΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ» ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ

Νίκη Μακρόν με ρεκόρ αποχής

Δημοσίευση: 07 Μαϊ 2017 23:48

ΠΑΡΙΣΙ

Νέος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας είναι ο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς επικράτησε με θρίαμβο έναντι της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων, ο Μακρόν εξελέγη πρόεδρος εξασφαλίζοντας το 65,5% έως 66,1% των ψήφων έναντι της Λεπέν (33,9% έως 34,5%).

"Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια για να ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη σας. Αντιμετωπίσαμε πάρα πολλές δυσκολίες που μας αποδυνάμωσαν. Οι δυσκολίες και τα αδιέξοδα δεν μας καταβάλουν", δήλωσε ο Μακρόν σε μήνυμα του προς το γαλλικό λαό, στέλνοντας το μήνυμα: "Ας αγαπήσουμε τη Γαλλία".

Κατόπιν απηύθυνε χαιρετισμό προς την αντίπαλο του, σημειώνοντας ότι έχει επίγνωση του θυμού, της αμφιβολίας και του άγχους που οι Γάλλοι εξέφρασαν. Είπε επίσης ότι τα ποσοστά των ακραίων κομμάτων τον υποχρεώνουν να εργαστεί με στόχο τη συμφιλίωση του έθνους.

"Είναι ευθύνη μου να αφουγκραστώ τον καθένα σας. Θα προσπαθήσω να ξαναφτιάξω τους δεσμούς των πολιτών μας με την Ευρώπη", είπε και πρόσθεσε: "Όσο θα διαρκεί η μάχη κατά της τρομοκρατίας, εμείς θα είμαστε εκεί. Θέλω απόψε το βράδυ να χαιρετίσω τον πρόεδρο Ολάντ, ο οποίος για πέντε χρόνια εργάστηκε προς όφελος της πατρίδας μας".

"Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις κατά τις διαίρεσης που μας υπονομεύει. Θα υπηρετήσω τη Γαλλία με ταπεινοφροσύνη, σωφροσύνη και αποφασιστικότητα", τόνισε ο νικητής των εκλογών.

Ο ίδιος τόνισε ότι θα βάλει όλη του την ενέργεια για να αποδείξει ότι αξίζει της εμπιστοσύνης του λαού της Γαλλίας, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υποτιμά τις δυσκολίες της οικονομίας που πρέπει να αντιμετωπίσει.

ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΕ

ΤΗΝ ΗΤΤΑ Η ΛΕΠΕΝ

Η Μαρίν Λεπέν, λίγα λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση των exit polls, προχώρησε σε δήλωση παραδοχής της ήττας της.

Σημείωσε ότι συνεχάρη τον Μακρόν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, ενώ χαρακτήρισε τα ποσοστά που συγκέντρωσε το κόμμα της, το Εθνικό Μέτωπο, ιστορικά.

"Πολλοί έχασαν την αξιοπιστία τους σε αυτές τις εκλογές. Ο α' γύρος επικύρωσε την εξαέρωση του παλαιού πολιτικού σκηνικού της Γαλλίας, με την εξαφάνιση των παραδοσιακών κομμάτων. Θα ηγηθώ του Εθνικού Μετώπου στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου", τόνισε.

Ο Μακρόν και η Λεπέν είχαν μια "σύντομη" και "φιλική" τηλεφωνική συνομιλία, σύμφωνα με το περιβάλλον του νέου προέδρου της Γαλλίας.

ΡΕΚΟΡ ΑΠΟΧΗΣ

ΚΑΙ ΛΕΥΚΩΝ-ΑΚΥΡΩΝ

Το ποσοστό αποχής εκτιμάται από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων μεταξύ 25,3% και 27% του εκλογικού σώματος.

Τα λευκά και άκυρα προσεγγίζουν το 9% (περίπου 4 εκατομμύρια), ρεκόρ για εκλογική αναμέτρηση για τον προεδρικό θώκο.

*Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ συνεχάρη τον Μακρόν για της εκλογή του στο προεδρικό θώκο της χώρας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το προεδρικό μέγαρο, ο Ολάντ επισήμανε ότι η νίκη του Μακρόν δείχνει ότι η πλειονότητα των Γάλλων πολιτών επιθυμεί να ενωθεί γύρω "από τις αξίες της Δημοκρατίας".

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε ότι οι Γάλλοι πολίτες επέλεξαν τον Μακρόν για πρόεδρο της χώρας επιλέγοντας να κρατήσει η Γαλλία την θέση της στην καρδιά της Ευρώπης.

Η γαλλική συνομοσπονδία συνδικάτων CGT κάλεσε σε διαδήλωση σημερα Δευτέρα ενόψει της προεδρίας του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έγραψε στο Twitter: "Συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν. Συγχαρητήρια στο γαλλικό λαό που επέλεξε Ελευθερία, Ισότητα και Αδελφότητα, έναντι της τυραννίας των ψευδών ειδήσεων".

Οι Γάλλοι επέλεξαν τον δρόμο του "ευρωπαϊκού μέλλοντος» της χώρας τους", σημείωσε με ικανοποίηση ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ εξέφρασε μέσω Twitter συγχαρητήρια στον Μακρόν, κάνοντας λόγο για μια νίκη υπέρ μιας ισχυρής ενωμένης Ευρώπης και υπέρ της γαλλογερμανικής φιλίας. Ειδικότερα, ο Στέφεν Ζάιμπερτ έγραψε:" Συγχαρητήρια, Εμανουέλ Μακρόν. Η νίκη σας είναι νίκη για μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη και για τη γαλλο-γερμανική φιλία".

Ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έγραψε στο Twitter: "Συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν για τη μεγάλη του νίκη στις σημερινές προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. Αναμένω να συνεργαστώ μαζί του!"

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι συνεχάρη τον Μακρόν για τη νίκη του. "Η πρωθυπουργός συνεχάρη θερμά τον εκλεγμένο πρόεδρο Μακρόν για την εκλογική του επιτυχία. Η Γαλλία είναι μία από τις στενότερες συμμάχους μας και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με το νέο πρόεδρο σε ένα εύρος κοινών προτεραιοτήτων" επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

*"Το πρόγραμμα του νέου προεδρικού μονάρχη είναι γνωστό και περιέχει την ανευθυνότητα στην περιβαλλοντική πολιτική", τόνισε ο Ζαν-Λουκ Μελανσόν. "Δεν είμαστε καταδικασμένοι να το υποστούμε. Στις βουλευτικές εκλογές, έχουμε μια θετική επιλογή, το κοινό μας μέλλον", πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του, Αλεξί Κορμπιέρ, δήλωσε νωρίτερα ότι η νίκη του Μακρόν ήταν αποτέλεσμα της ψήφου των Γάλλων κατά της Μαρίν Λεπέν κι όχι υπέρ των πολιτικών που πρεσβεύει ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας.

Η υπουργός Περιβάλλοντος της κυβέρνησης των Σοσιαλιστών Σεγκολέν Ρουαγιάλ δήλωσε ότι η διαφαινόμενη νίκη του Μακρόν στις προεδρικές εκλογές σηματοδοτεί αλλαγή πολιτικής γενιάς και φέρνει ελπίδα.

Για τον Φρανσουά Μπαϊρού, το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών είναι "θαυμάσιο και απίστευτα σημαντικό".

Για τον Τζακ Λανγκ, τον πρώην υπουργό Πολιτισμού των Σοσιαλιστών, η "εκκωφαντική νίκη του Εμανουέλ Μακρόν είναι μια θετική εξέλιξη για τις ελευθερίες, τη δημοκρατία και για τη χώρα"

Επικράτηση στις υπερπόντιες περιοχές  

Σαφέστατη είναι η επικράτηση του Μακρόν στα εκλογικά τμήματα της Αμερικής και των λεγόμενων γαλλικών υπερπόντιων περιοχών (Dom Tom), με βάση τα exit polls που ήδη δημοσιεύουν γαλλόφωνα βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Οι κάλπες στις περιοχές αυτές έκλεισαν το Σάββατο και τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία δεν δεσμεύονται από τη γαλλική νομοθεσία που απαγορεύει τη δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων πριν την περάτωση της εκλογικής διαδικασίας στη Γαλλία, δημοσιεύουν τα πρώτα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που έγιναν μετά την ψηφοφορία.

Στις ΗΠΑ και ειδικότερα στα εκλογικά τμήματα της Νέας Υόρκης, της Βοστώνης και του Σικάγου, ο Μακρόν λαμβάνει ποσοστά άνω του 90%, όπως άλλωστε και στα εκλογικά τμήματα της Οττάβας και του Μοντρεάλ στον Καναδά.

Σε ό,τι αφορά τα Dom Tom, που ανήκουν στη γαλλική επικράτεια, στη Γουαδελούπη και στη Μαρτινίκα κινείται γύρω στο 75%, ενώ στη Γουιάνα και στον Αγιο Μαρτίνο γύρω στο 66%.

Πάνω από ένα εκατομμύριο Γάλλοι ψηφίζουν στα εκτός Γαλλίας εκλογικά τμήματα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass