ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΛΠΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ:

Οριακό προβάδισμα Ερντογάν …και στο βάθος νόμος για θανατική ποινή

Δημοσίευση: 14 Απρ 2017 9:50

ΑΓΚΥΡΑ

Μια ισχνή πλειοψηφία Τούρκων θα ψηφίσει «ΝΑΙ» στο κρίσιμο δημοψήφισμα της Κυριακής για την αλλαγή του συντάγματος που θα ενισχύσει τις προεδρικές εξουσίες του Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με δύο νέες δημοσκοπήσεις στη γείτονα.

Το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου θα αποφασίσει για τη μεγαλύτερη αλλαγή στο σύστημα διακυβέρνησης της τουρκικής δημοκρατίας από την ίδρυσή της πριν από περίπου έναν αιώνα, αντικαθιστώντας ενδεχομένως το κοινοβουλευτικό μ’ ένα προεδρικό σύστημα.

Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Konda 51,5% των ερωτηθέντων στην τελευταία της σφυγμομέτρηση είπαν ότι θα ψηφίσουν «ΝΑΙ», αλλά το περιθώριο λάθους είναι 2,4%.

Μια άλλη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Gezici δίνει 51,3% σ’ όσους εγκρίνουν τη συνταγματική μεταρρύθμιση και 48,7% στο «ΟΧΙ» μετά την κατανομή των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.

ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ

Εν τω μεταξύ στην Εθνοσυνέλευση θα έλθει νομοσχέδιο, με το οποίο θα επανέρχεται η θανατική ποινή για ορισμένα αδικήματα, μετά το δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές, αποκάλυψε ο Ταγίπ Ερντογάν.

 «Μετά τις 16 Απριλίου, εάν το θέλει ο Θεός, θα έλθει νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο. Εάν το κοινοβούλιο το εγκρίνει, θα το επικυρώσω», τόνισε.

 Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συναίνεση στο κοινοβούλιο, είπε ότι θα μπορούσε να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα, με θέμα την εσχάτη των ποινών.

 «Για να επαναφέρει κανείς τη θανατική ποινή, χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση. Σε περίπτωση όμως που το κοινοβούλιο δεν την εγκρίνει, θα απευθυνθούμε στον λαό, όπως κάναμε και με το δημοψήφισμα στις 16 Απριλίου. Ας αποφασίσει ο λαός», υπογράμμισε.

 Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε ξεκαθαρίσει στις 19 Μαρτίου ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα σήμαινε αυτόματα τη λήξη κάθε διαπραγμάτευσης για ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass