ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΧΩΡΕΣ

Στους εσωτερικούς μετανάστες πάει η βοήθεια κατά της φτώχιας

Δημοσίευση: 12 Απρ 2017 12:30

ΠΑΡΙΣΙ

Οι "πλούσιες" κυβερνήσεις επικρίνονται γιατί μεταφέρουν χρήματα που προορίζονται για βοήθεια σε φτωχές χώρες σε κονδύλια για τους πρόσφυγες στις χώρες τους.

Η Επίσημη Αναπτυξιακή Βοήθεια έφθασε τα 142,6 δισεκ. δολάρια το 2016, που αποτελεί ρεκόρ, σημειώνοντας αύξηση 8,9% σε πραγματικούς αριθμούς το 2015, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Αλλά από το ποσό αυτό, μόνο 15,4 δισ. δολάρια -περίπου το 10%- δαπανήθηκαν για τη φιλοξενία και την επεξεργασία αιτημάτων ασύλου μεταναστών σε πλούσιες χώρες. Ο οργανισμός ανέφερε πως οι χώρες-δωρητές θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα κονδύλια που διαθέτουν στον προϋπολογισμό τους κατά προτεραιότητα για αναπτυξιακά προγράμματα σε φτωχές χώρες αντί να τα δαπανούν για τους πρόσφυγες στο εσωτερικό τους.
«Μεγάλο μέρος αυτής της τελευταίας αύξησης είναι σε ανθρωπιστική βοήθεια και δαπάνες για τους πρόσφυγες σε χώρες-δωρητές», είπε η Σαρλότ Πέτρι Γκορνίτζκα, επικεφαλής της Επιτροπής Αναπτυξιακής Βοήθειας του ΟΟΣΑ, που αποτιμά τις δαπάνες για βοήθεια.
«Παρ' όλο που και τα δύο είναι πολύ σημαντικά, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι διατηρείται η χρηματοδότηση μακροπρόθεσμων αναπτυξιακών προγραμμάτων, ιδιαίτερα στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες».
Πολλές διεθνείς φιλανθρωπικές οργανώσεις έχουν εκφράσει επίσης ανησυχία για τη νέα τάση στις δαπάνες.
Η Νατάλια Αλόνσο, διευθυντικό στέλεχος της Oxfam International δήλωσε πως αν και οι πλούσιες χώρες είναι υποχρεωμένες να φιλοξενούν μετανάστες και πρόσφυγες που διαφεύγουν από τις συγκρούσεις, οι δαπάνες αυτές δεν πρέπει να θεωρούνται βοήθεια και αναπτυξιακή εργασία.
«Οι πλούσιες χώρες παραπλανούν το κοινό. Ξαναβαφτίζουν “βοήθεια” τα χρήματα που δαπανούν για την επεξεργασία αιτήσεων ασύλου ή για να αποπληρώσουν άλλους ώστε να περιορίσουν τη μετανάστευση», ανέφερε.
«Τώρα είναι η ώρα για τις χώρες δωρητές να εστιάσουν στους πιο ευάλωτους ανθρώπους στον κόσμο, όχι διογκώνοντας τα στοιχεία τους για βοήθεια».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass