ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 47 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 150 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Μακελειό σε δυο εκκλησίες Κοπτών

* Όλοι οι Έλληνες είναι καλά στην υγεία τους

Δημοσίευση: 10 Απρ 2017 7:15

ΚΑΪΡΟ

«Μαύρη Κυριακή» αναδεικνύεται για την Αίγυπτο η χθεσινή Κυριακή των Βαΐων, μία από τις σημαντικότερες χριστιανικές εορτές στην Αίγυπτο, όπου συγκεντρώνει εκατομμύρια πιστούς σε όλη τη χώρα.

Η μεγαλύτερη εφημερίδα της Αίγυπτου και του αραβικού κόσμου Αλ Αχράμ μιλάει για 47 πλέον νεκρούς: 29 στην Τάντα και 18 στην Αλεξάνδρεια (σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου).

Οι τραυματίες είναι περίπου 150.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις σε δύο εκκλησίες των Κοπτών στην Αίγυπτο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων που ελέγχει (AMAQ).

Τα αίτια της έκρηξης παραμένουν άγνωστα.

Η έκρηξη σημειώθηκε τη στιγμή που η χριστιανική κοινότητα ετοιμάζεται για τη Μεγάλη Εβδομάδα που άρχισε χθες Κυριακή των Βαΐων.

Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν από τις 10.00 μέσα στην κοπτική εκκλησία Μαρ Γκίργκις (του Αγίου Γεωργίου) της Τάντα στο Δέλτα του Νείλου.

Αμέσως μετά το θλιβερό άκουσμα, με τους δεκάδες νεκρούς, πάγωσε στην κυριολεξία η κοινή γνώμη στην Αίγυπτο, με ένα τεράστιο «γιατί;» να σκοτώνονται αθώοι στον βωμό του φανατισμού και του εξτρεμισμού.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η χθεσινή χριστιανική ημέρα είναι εθνική αργία για την Αίγυπτο, παρότι πάνω από το 80% του πληθυσμού της είναι μουσουλμάνοι.

Η επίθεση σημειώνεται πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στις 28 και 29 Απριλίου στην Αίγυπτο και την ώρα που το αιγυπτιακό παρακλάδι της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος κάλεσε οι χριστιανοί να αποτελέσουν στόχο επιθέσεων.

Και δεύτερη έκρηξη

Μετά την έκρηξη στην κοπτική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Τάντα, οι εξτρεμιστές χτύπησαν και μία κεντρική εκκλησία στην έδρα της Κοπτικής Εκκλησίας στην Αλεξάνδρεια, με αποτέλεσμα το θάνατο 11 ανθρώπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται η «Αλ Αχράμ», ο βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε κοντά στον Κοπτικό Καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου, στην περιοχή Μανσέια.

Ο ναός αυτός βρίσκεται σε μικρή σχετικά απόσταση από το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Όλοι οι Έλληνες είναι καλά στην υγεία τους

Όλοι καλά στην υγεία τους είναι οι Έλληνες που κατοικούν στην Αλεξάνδρεια, δηλώνει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος Εμμανουήλ Κακαβελάκης.

 Ο Έλληνας Πρόξενος μάλιστα επεσήμανε ότι υπήρξε ένας Έλληνας που βρέθηκε κοντά στην επίθεση της Αλεξάνδρειας, καθώς σημειώθηκε λίγα μόλις τετράγωνα από τον ναό του Αγίου Σάββα - όπου λειτούργησε σήμερα ο Πατριάρχης Θεόδωρος - αλλά δεν έπαθε τίποτε.

 "Μέχρι τώρα, δεν έχει γίνει αντιληπτός τραυματισμός κανενός Έλληνα", δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο ο κ. Κακαβελάκης.

 Από την πλευρά του, από το πρωί και ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης βρίσκεται σε συνεχή επαφή τόσο με τους δύο Έλληνες Γενικούς Προξένους στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια καθώς και τις κατά τόπους Ελληνικές Κοινότητες.

Αντιδράσεις

«Συγκλονισμένοι από την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στην κοπτική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στην πόλη Τάντα της Αιγύπτου, καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατία σε κάθε της έκφανση» τονίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι «παρόμοια κρούσματα βάρβαρης και τυφλής βίας δεν πρόκειται να πλήξουν τον ανεκτικό και πολυθρησκευτικό χαρακτήρα της αιγυπτιακής κοινωνίας».

«Η Ελλάδα» προσθέτει η ανακοίνωση «στέκεται στο πλευρό της φίλης Αιγύπτου και απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων, στον αιγυπτιακό λαό και στην κυβέρνησή του».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές δεν υπάρχουν, από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, Έλληνες ανάμεσα στα θύματα.

O Πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση, κάνοντας έκκληση στους τρομοκράτες, τους κατασκευαστές όπλων, αλλά και τους διακινητές τους, να σταματήσουν.

Το Κέντρο των Μουσουλμάνων της Αιγύπτου κατέκρινε με δριμύτητα τις αποτρόπαιες πράξεις.

Ο πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του, μόλις επέστρεψε από τη λειτουργία που πραγματοποίησε στην Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια.

Ο Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι συγκάλεσε συμβούλιο εθνικής άμυνας, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. Θα συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής, ο υπουργός Άμυνας και οι αρχηγοί των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass