Ο ΠΟΥ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΕΙ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΕΙ ΤΟΝ ΖΙΚΑ

«Εμφύλιος» των κουνουπιών!

Δημοσίευση: 19 Φεβ 2016 5:38

ΓΕΝΕΥΗ

Λόγω της έκτασης που έχει πάρει η επιδημία του ιού Ζίκα στη Λατινική Αμερική, οι χώρες που πλήττονται θα μπορούσαν να δοκιμάζουν γενετικά τροποποιημένα κουνούπια που εμποδίζουν τη μετάδοση της ασθένειας, κρίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Σε μια άλλη εξέλιξη, ερευνητές στη Βραζιλία ανακοίνωσαν ότι ανίχνευσαν τον Ζίκα στο αμνιωτικό υγρό δύο εγκύων, εύρημα που ενισχύει τις υποψίες ότι ο ιός προκαλεί συγγενή μικροκεφαλία.
Ο ΠΟΥ αναφέρει τώρα ότι ο ιός έχει πλέον επεκταθεί σε 34 χώρες, κυρίως στη Λατινική Αμερική. Σε μια μάλλον ασυνήθιστη κίνηση, η συμβουλευτική επιτροπή του Οργανισμού προτείνει επέκταση της δοκιμής γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί σε μικρή κλίμακα στη Βραζιλία, τη Μαλαισία και τα νησιά Κέιμαν για την αντιμετώπιση του δάγγειου πυρετού -μιας άλλης ασθένειας που μεταδίδεται από τα κουνούπια.
Τον περασμένο μήνα, η βρετανική εταιρεία Oxitec, την οποία ίδρυσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, παρουσίασε ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τις δοκιμές του γενετικά τροποποιημένου κουνουπιού της στη Βραζιλία.
Συνολικά 25 εκατομμύρια αρσενικά κουνούπια, στα οποία είχαν εισαχθεί γονίδια που προκαλούν πρόωρο θάνατο, απελευθερώθηκαν σε μια γειτονιά της πόλης Πιρασικάμπα στην πολιτεία του Σάο Πάολο.
Η ιδέα είναι ότι τα «μεταλλαγμένα» έντομα θα προλάβουν να ζευγαρώσουν με θηλυκά κουνούπια στη φύση, οι απόγονοί τους όμως θα πεθάνουν λόγω του θνησιγόνου γονιδίου. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο πληθυσμός των κουνουπιών στην περιοχή.
Πράγματι, η δοκιμή μείωσε κατά 82% τις προνύμφες του κουνουπιού Aedes aegypti, το οποίο μεταδίδει στον άνθρωπο Ζίκα καθώς και τον δάγγειο και τον κίτρινο πυρετό.
«Δεδομένου του μεγέθους του προβλήματος με τον Ζίκα, ο ΠΟΥ ενθαρρύνει τις χώρες που πλήττονται να ενισχύσουν τη χρήση παλαιών και νέων προσεγγίσεων για τον έλεγχο του πληθυσμού των κουνουπιών» ανακοίνωσε ο Οργανισμός.
Δοκιμές μικρής κλίμακας έχουν πραγματοποιηθεί από την Oxitec και στον Παναμά και τα Νησιά Κέιμαν, ενώ ανάλογο σχέδιο εξετάζει και η πολιτεία της Φλόριντα στις ΗΠΑ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass