Προς μετεγκατάσταση ο Βλοχός Παλαμά

*Ομόφωνα δεκτό το αίτημα των κατοίκων από το Περιφερειακό Συμβούλιο

Δημοσίευση: 08 Ιουλ 2024 14:11

Ομόφωνα έγινε δεκτό το αίτημα για μετεγκατάσταση των 115 οικογενειών του Βλοχού Παλαμά που έχασαν τις περιουσίες τους στις καταστροφικές πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel, από τη συνεδρίαση της 20ής Ιουνίου του Περιφερειακού Συμβουλίου. Το Περιφερειακό Συμβούλιο εξέδωσε ψήφισμα επιθυμώντας να δηλώσει τη στήριξή του στους κατοίκους της πληγείσης περιοχής και διαβίβασε την επιστολή της προέδρου Χρυσούλας Τσαγανού-Βασιλικού προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Αναλυτικά, η επιτροπή μετεγκατάστασης του Βλοχού στην επιστολή την οποία και έκανε δεκτή το Περιφερειακό Συμβούλιο συμπεριλαμβάνοντάς τη στο ψήφισμα επισημαίνει τα εξής: «Κατόπιν της πλημμύρας που προέκυψε μετά την κακοκαιρία Daniel και την επανάληψή της, που προέκυψε μετά την κακοκαιρία Elias έχουμε αντιληφθεί με τον πιο επώδυνο τρόπο, ότι το χωριό μας, οι περιουσίες μας, η ασφάλειά μας εν γένει, αποτελούν έρμαιο των εκάστοτε πλημμυρικών φαινομένων μετά από εν δυνάμει ίδιας έντασης κακοκαιρίες, αλλά και από ανθρώπινες παρεμβάσεις ή παραλείψεις ή ακόμα αδυναμίες εκτέλεσης έργων προστασίας.
Για εμάς δεν υφίσταται πλέον το ερώτημα παραμονής, μετά την αποκατάσταση-επισκευή των οικιών μας, παρά μόνο η ανάγκη άμεσων ενεργειών για την ολοκλήρωση, στο ει δυνατόν συντομότερο χρονικό διάστημα, της μετεγκατάστασής μας στην περιοχή που έχει ορίσει με την απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Παλαμά.
Στο υφιστάμενο, αν μπορεί κανείς να το αποκαλέσει έτσι, χωριό έχουν εκλείψει οι κοινωνικές δομές, η κοινωνική συνοχή, αλλά και οποιασδήποτε μορφής υποδομή για την υποστήριξη της ζωής στο κατεστραμμένο χωριό μας.
Η επισκευή των αναχωμάτων, όπως έγινε μέχρι τώρα, είναι ελλιπής, χωρίς πραγματική προστασία, καθώς όπως διαπιστώθηκε σε βροχή της 1 Μαρτίου, αυτά έγιναν φίλτρα όπου πολύ εύκολα τα διαπερνούσε το νερό. Δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε την πιθανή εξέλιξη μίας νεότερης πλημμύρας, αν η βροχόπτωση ή η κακοκαιρία ήταν ίσης ή μικρότερης έντασης με την αντίστοιχη του Daniel.
Μέχρι τώρα τα χωράφια μας δεν έχουν αποκατασταθεί από τα φερτά υλικά ή από την απώλεια χώματος, με αποτέλεσμα να μην είναι καλλιεργήσιμα και να χάνονται τα προς το ζην εισοδήματά μας.
Υποδομές παρόχθιων εγκαταστάσεων δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμα με αποτέλεσμα ακόμα και στα λιγοστά χωράφια που μπορούμε να καλλιεργήσουμε να μην έχουμε τη δυνατότητα, ακόμα και τώρα, εν μέσω καύσωνα, να ποτίσουμε τα σπαρτά και πάλι να οδεύουμε σε νέα οικονομική καταστροφή.
Τα πνιγμένα ζώα μας, παρά τις εξαγγελίες, δεν αποζημιώθηκαν και δεν αντικαταστάθηκαν, ενώ μέχρι τώρα συναντάμε διάφορα εμπόδια για την ένταξη στα διάφορα μέτρα, όπως το 5.2, για την αντικατάσταση σταβλικών εγκαταστάσεων και ζωικού κεφαλαίου.
Μετά από όλα τα παραπάνω, σας καλούμε όπως προβείτε σε ψηφοφορία των παρακάτω διεκδικήσεών μας:
-Να προβεί η Περιφέρεια στις απαραίτητες ενέργειες και σε συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών όπως Διεύθυνση Γεωργίας, Δασαρχείο, Κτηματική Υπηρεσία, Αρχαιολογική Υπηρεσία, ώστε αυτές να αποφανθούν για την περιοχή και την παραχώρησή της σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παλαμά προς εγκατάσταση των νέων οικιών μας.
-Η Περιφέρεια Θεσσαλίας να διεκδικήσει και να εξασφαλίσει από την Κυβέρνηση τα απαιτούμενα κονδύλια για απαραίτητες εργασίες αρμοδιότητάς της για την εγκατάσταση του νέου οικισμού στην περιοχή Παλαμά.
-Η Περιφέρεια Θεσσαλίας να εξασφαλίσει χωρίς καθυστέρηση την απαιτούμενη χρηματοδότηση για τις αποκαταστάσεις των αναχωμάτων στην πλήρη έκτασή τους χωρίς εκπτώσεις σε μελέτες, προδιαγραφές και υλικά.
-Να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες με ευθύνη των κρατικών φορέων ώστε να αποκατασταθούν τα χωράφια μας με απομάκρυνση των φερτών υλικών και μπάζωμα των χωραφιών που έχασαν τα χώματά τους, καθώς και στις εργασίες αποκατάστασης των παρόχθιων για την άρδευσή τους.
-Να ολοκληρωθούν τα αναγκαία έργα μεταφοράς και διανομής νερού, να δημιουργηθούν οι αναγκαίοι πρόσθετοι ταμιευτήρες, καθώς και η σήραγγα μεταφοράς του Αχελώου.
-Να προχωρήσει ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός, με κρατική ευθύνη, των απαραίτητων έργων υποδομής, αντιπλημμυρικής προστασίας.
-Να προβεί η Περιφέρεια στις κατ’ αρμοδιότητα ή ακόμα και σε συντονισμό ή προτάσεις προς τον ΕΛΓΑ, ΔΑΟΚ και όπου αλλού κρίνεται απαραίτητο για την ει δυνατόν συντομότερη αποζημίωση και ένταξη στο μετρό 5.2 για τους κτηνοτρόφους του χωριού μας.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων για:
-Αποζημιώσεις 100% για τις καταστροφές περιουσίας, κατοικίας, καλλιεργειών, κτηνοτροφικού κεφαλαίου, υποδομών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.
-Την απαλλαγή των κατοίκων του Βλοχού, από λογαριασμούς ΔΕΚΟ και ΕΝΦΙΑ.
-Χωρίς καθυστερήσεις, να δίνεται το επίδομα ενοικίου σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, έως την κατασκευή των νέων κατοικιών. Όχι στην παραμονή σε κοντέινερ και καταυλισμούς που μπορεί να κρατήσουν χρόνια.
-Άμεσα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτών.
Με ευθύνη του κράτους να παρακολουθούνται οι περιβαλλοντικές παράμετροι, η επιδημιολογική επιτήρηση και επιπτώσεων των μεταδοτικών νοσημάτων στη δημόσια υγεία. Να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι για την ασφάλεια ποιότητας του νερού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass