ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: ΕΝΩ ΟΙ ΡΟΕΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΩΘΕΙ …ΛΟΓΩ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ

Ο ένας πετάει το μπαλάκι στον άλλο…

Συζητήσεις χωρίς αποφάσεις στις Βρυξέλλες

Δημοσίευση: 18 Δεκ 2015 1:50

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα, τόσο με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, όσο και στη «μίνι Σύνοδο» των 10+1 χωρών (Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Σουηδία, Φιλανδία, Ολλανδία, Σλοβενία, Ελλάδα + Τουρκία), σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ως προς το προσφυγικό, οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι ο πρωθυπουργός τόνισε και στις δύο συναντήσεις, πως οι ροές δεν έχουν μειωθεί πέραν μιας περιορισμένης μείωσης λόγω καιρικών συνθηκών.

Επιπλέον, σημείωσε ότι έχουν αυξηθεί αρκετά οι μετανάστες που προέρχονται από χώρες που οι πολίτες τους δεν θεωρούνται πρόσφυγες και δεν γίνονται δεκτοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε την προώθηση της συνεργασίας ΕΕ - Τουρκίας στον τομέα αυτό επί τη βάσει συγκεκριμένου Σχεδίου Δράσης. Επεσήμανε δε, ότι πρόβλημα δημιουργεί και το καθεστώτος θεωρήσεων (visa) της Τουρκίας με κάποιες χώρες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέδειξε ειδικά:

-   Την ανάγκη εφαρμογής της Διμερούς Συμφωνίας Επανεισδοχής για την επιστροφή μη προσφύγων (π.χ. από Πακιστάν, Ιράν, Μαρόκο) στην Τουρκία.

-   Την σημασία καθιέρωσης μόνιμου μηχανισμού επανεγκατάστασης στην ΕΕ κατευθείαν από την Τουρκία για τους πρόσφυγες.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν ότι τα ανωτέρω ζητήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, προσθέτοντας ότι πρέπει να εξεταστούν άμεσα στο πλαίσιο Ομάδας Εργασίας που θα συσταθεί.

Παράλληλα απέδωσαν ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας για το προσφυγικό στο πλαίσιο και της σχετικής διυπουργικής ομάδας εργασίας.

Ακόμη, στο πλαίσιο της διμερούς με τον Αχμέτ Νταβούτογλου συζητήθηκε πρόγραμμα διμερών συναντήσεων (που θα πραγματοποιηθούν σε υπουργικό και υπηρεσιακό επίπεδο) κατά επόμενη περίοδο.

Εξάλλου, συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση Συνόδου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, εντός του Φεβρουαρίου, καθώς και η ανάπτυξη τριμερούς συνεργασίας με τη Βουλγαρία, στους τομείς της ενέργειας, διαχείριση υδάτων και μεταφορών/συγκοινωνιών (ενδεχόμενη Σύνοδος το Μάρτιο).

ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Η Τουρκία δεν έχει δώσει επαρκείς αποδείξεις ότι έχει καταφέρει να μειώσει τις μετακινήσεις μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά, δύο εβδομάδες μετά την υπογραφή συμφωνίας, με την οποία δεσμεύτηκε γι' αυτό, αναφέρει έγγραφο της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου, το οποίο επικαλείται το Reuters.

Το εν λόγω έγγραφο της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου, που έχει την προεδρία της ΕΕ, αναφέρει ότι κατά μέσον όρο 4.000 άτομα φτάνουν καθημερινά στην Ελλάδα από την Τουρκία, από τις 29 Νοεμβρίου και μετά.

Πρόκειται για "μικρή μείωση" έναντι των 5.000-6.000 που σημειωνόταν στις αρχές του μήνα, αλλά αυτό δεν οφείλεται υποχρεωτικά στη στάση της Τουρκίας.

"Η μείωση αυτή μπορεί να αποδοθεί σε άλλους παράγοντες", σημειώνεται στο έγγραφο, το οποίο έχει αποσταλεί στους ηγέτες της ΕΕ, ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Σχετικά με την εφαρμογή των προγραμμάτων μετεγκατάστασης, η έκθεση επισημαίνει ότι παραμένει σε "μη ικανοποιητικά επίπεδα". Σημειώνεται ότι μόλις 184 αιτούντες άσυλο μετεγκαταστάθηκαν από την Ιταλία και την Ελλάδα ως τις 16 Δεκεμβρίου, ενώ ο στόχος είναι να πραγματοποιηθούν 160.000 μετεγκαταστάσεις.

Όσον αφορά τα hotspots, η έκθεση αναφέρει ότι μόνο δύο είναι λειτουργικά (ένα στη Λέσβο και ένα στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας) από το σύνολο των 11 που θα έπρεπε ήδη να λειτουργούν.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου συναντήθηκε με την καγκελάριο Μέρκελ και άλλους ηγέτες πριν τη σύνοδο προκειμένου να συζητήσουν το πιθανό σχήμα μεταφοράς απ' ευθείας από την Τουρκία Σύρων προσφύγων.

Ωστόσο, πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν τονίσει ότι κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από τις αποδείξεις που θα προσκομίσει η Τουρκία ότι εμποδίζει τους διακινητές να βάζουν τον κόσμο στη θάλασσα για την Ευρώπη.

Απ' αυτό θα εξαρτηθεί επίσης η διάθεση των 3 δισ. ευρώ προς την Άγκυρα και η χαλάρωση των όρων για την έκδοση βίζας προς τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.

ΜΕ ΚΑΜΕΡΟΝ

Σε ερώτηση για την Βρετανία και τις σχέσεις της με την ΕΕ, ο Αλ. Τσίπας είπε ότι δεν είναι εποχή για «Βrexit».

Λίγο προτού ξεκινήσει η Σύνοδος, ο κ. Τσίπρας είχε κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον θα προσπαθήσει να πείσει τους ευρωπαίους ηγέτες να δεχθούν τις περικοπές παροχών σε ευρωπαίους μετανάστες, παρά το γεγονός ότι συναντά σθεναρή αντίσταση από τα περισσότερα κράτη-μέλη.

Η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή, σημειώνει ο Guardian, και πρόκειται για τη σημαντικότερη στην πολιτική καριέρα του Κάμερον.

Η βρετανική κυβέρνηση επιμένει ότι δεν σκοπεύει να υποχωρήσει στο αίτημά του και προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματα του Λονδίνου τότε θα υποστηρίξει μία έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στο δημοψήφισμα που θα πρέπει να διεξαχθεί έως το τέλος του 2017.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass