Τα παιδιά του πολέμου…

Δημοσίευση: 18 Δεκ 2015 1:48

ΑΘΗΝΑ

Ένα στα οκτώ μωρά γεννήθηκε σε εμπόλεμη ζώνη το 2015, ανακοίνωσε η UNICEF.

«Κάθε δύο δευτερόλεπτα, ένα νεογέννητο παίρνει την πρώτη ανάσα του εν μέσω μιας σύγκρουσης, συχνά κάτω από τρομακτικές συνθήκες και χωρίς πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF, Αντονι Λέικ.

«Πάρα πολλά παιδιά ξεκινούν τώρα τη ζωή τους μέσα σε ακραίες συνθήκες - από συγκρούσεις και φυσικές καταστροφές, μέχρι φτώχεια, ασθένειες ή υποσιτισμό. Μπορεί να υπάρξει ένα χειρότερο ξεκίνημα στη ζωή;» αναρωτήθηκε ο ίδιος.

Το Ταμείο του ΟΗΕ σημειώνει ότι ο αριθμός των μωρών που γεννήθηκαν σε εμπόλεμες ζώνες αυξήθηκε κατά περισσότερα από 125.000 φέτος σε 16,6 εκατομμύρια σε σχέση με πέρυσι.

Παρατεταμένοι εμφύλιοι πόλεμοι θέτουν τις ζωές των πολιτών σε κίνδυνο σε έναν μεγάλο αριθμό χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και του Νοτίου Σουδάν.

Πέρυσι, 16,4 εκατομμύρια παιδιά γεννήθηκαν σε εμπόλεμες ζώνες, ενώ φέτος ο αριθμός αυτός ανήλθε σε σε 16,6 εκατομμύρια, υπογράμμισε η UNICEF.

Σε χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις, όπως το Αφγανιστάν, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Ιράκ, το Νότιο Σουδάν, η Συρία και η Υεμένη, ή σε επικίνδυνα ταξίδια για να ξεφύγουν από τις μάχες, νεογέννητα παιδιά και οι μητέρες τους, αντιμετωπίζουν τεράστιους κινδύνους. Οι έγκυες μητέρες διατρέχουν τον κίνδυνο να γεννήσουν χωρίς ιατρική βοήθεια και σε ανθυγιεινές συνθήκες.

Τα παιδιά τους είναι πιο πιθανό να πεθάνουν πριν φτάσουν τα πέμπτα τους γενέθλια και βιώνουν ακραίο - ή «τοξικό»- στρες, που μπορεί να αναστείλει την μακροπρόθεσμη συναισθηματική και γνωστική τους ανάπτυξη.

Εκτός από τις συγκρούσεις, η φτώχεια, οι επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος και της έλλειψης ευκαιριών, καθιστούν τα παιδιά όλο και πιο ευάλωτα και έχουν ωθήσει εκατομμύρια σε επικίνδυνα ταξίδια μακριά από τα σπίτια τους.

Περισσότερα από 200.000 παιδιά έκαναν αίτηση για άσυλο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στους πρώτους εννέα μήνες του 2015 και ήλθαν να προστεθούν στα 30 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μέχρι το 2014 εξαιτίας των πολέμων, της βίας και των διώξεων. Περισσότεροι άνθρωποι είναι τώρα εκτοπισμένοι σε σύγκριση με οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου.

Πάνω από το ένα τέταρτο ενός δισεκατομμυρίου παιδιών - ή το 1 στα 9 - ζουν σε χώρες και περιοχές σε σύγκρουση και αντιμετωπίζουν τεράστια εμπόδια στην υγεία, την εκπαίδευσή και την ευημερία τους.

Η UNICEF προβλέπει για το ερχόμενο έτος μια αύξηση σε 16,7 εκατομμύρια των παιδιών που γεννιούνται σε εμπόλεμες ζώνες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass